Znanstveniki in vlade poudarjajo, da se po trenutnih podatkih virus z uživanjem hrane ne prenaša.

Pristojni pri Združenih narodih (ZN) opozarjajo, da ni dokazov, da bi se novi koronavirus širil prek dobave hrane. Foto: Reuters
Pristojni pri Združenih narodih (ZN) opozarjajo, da ni dokazov, da bi se novi koronavirus širil prek dobave hrane. Foto: Reuters

Evropska agencija za varnost hrane nadalje navaja, da v skladu s podatki o prejšnjih izbruhih podobnih okužb s koronavirusom (sars-cov, mers-cov) ni verjetno, da se novi koronavirus (SARS-CoV-2) razlikuje od predhodnikov glede prenosa s hrano, so v sporočilu za javnost poudarili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) navaja, da se virus lahko prenaša s človeka na človeka predvsem prek dihal. Po navedbah nemške agencije za oceno tveganja (BfR) ni podatkov o okužbah z drugimi koronavirusi zaradi uživanja hrane.

Prenos virusa prek pred kratkim onesnaženih površin pa je mogoč ob dotiku, ker lahko virusi, ki jih najdemo na rokah, vstopijo v telo skozi sluznico nosu, ust ali oči in povzročijo okužbo. Vendar je to mogoče le kmalu po onesnaženju površine, saj imajo koronavirusi v okolju razmeroma nizko stabilnost.

Francoska nacionalna agencija za varnost hrane (ANSES) pa je sporočila, da na podlagi zdajšnjih spoznanj prenos novega koronavirusa prek prebavnega trakta ni mogoč. Virusi, kot je SARS-CoV-2, za razmnoževanje potrebujejo živega gostitelja, zato se v hrani in vodi ne razmnožujejo, so še poudarili pri NIJZ-ju.

Sorodna novica V ZDA že več kot 250.000 mrtvih s covidom-19, Kitajska ustavila uvoz domnevno okužene hrane

Pretekli teden smo poročali, da so kitajske oblasti začele testirati zamrznjeno hrano, saj so zaznale več primerov vnosa novega koronavirusa z uvoženimi prehrambnimi izdelki in njihovo embalažo. Poleg tega je država, da bi ustavila širjenje virusa, zamrznila uvoz za 99 podjetij iz 20 različnih držav.

Pristojni pri Združenih narodih (ZN) opozarjajo, da ni dokazov, da bi se novi koronavirus širil prek dobave hrane.