Oboleli za aidsom danes živijo bolje in dlje, a zdravila za to bolezen vseeno ni. Foto: Reuters
Oboleli za aidsom danes živijo bolje in dlje, a zdravila za to bolezen vseeno ni. Foto: Reuters
Po vsem svetu danes zaznamujemo dan boja proti aidsu. Foto: EPA
Bistvena je zaščita. Foto: EPA
Azija je drugo najbolj prizadeto območje na svetu. Foto: EPA
Dan boja proti Aidsu

Svetovni dan boja proti aidsu je letos usmerjen v razumevanje skupin z večjim tveganjem in nadgradnjo preventive.
Prvi december je za svetovni dan boja proti aidsu razglasila Svetovna zdravstvena organizacija leta 1988. Čeprav Slovenija spada med države z nizkim deležem okuženih, pa se je v zadnjih letih število novoodkritih okužb s HIV-om in bolnikov z aidsom bistveno povečalo. Medtem ko so še v prvem desetletju po prvih primerih boleznih pri nas letno odkrili nekaj več kot deset okužb, pa je zadnja leta ta številka poskočila na od 40 do 50 ljudi.

Letos so doslej odkrili že 49 novih okužb, kar je 19 več kot v istem obdobju lani in 14 več kot v celotnem letu 2010. Do konca leta naj bi številka poskočila na blizu 60. To je najvišje število novih okužb pri nas vse od leta 1986, ko so odkrili prve bolnike z aidsom tudi v Sloveniji. Doslej so jih našteli skupaj 490.

AIDS PO OBMOČJIH
Afrika:
- Najbolj prizadeto območje ostaja podsaharska Afrika (22,9 milijona HIV-pozitivnih ali 68 odstotkov vseh okuženih po svetu).
- Država z največ HIV-om okuženimi na svetu je JAR (okoli 5,6 milijona).
- Leta 2010 je v podsaharski Afriki zaradi z aidsom povezanimi boleznimi umrlo 1,2 millijona ljudi.
- Aids je na tem območju od leta 1998 dalje ubil najmanj milijon ljudi vsako leto.
Azija:
- Druga največja skupina ljudi, okuženih s HIV-om.
- V južni in jugovzhodni Aziji živijo s HIV-om 4 milijoni ljudi.
- Od vrhunca epidemije leta 1996 je na tem območju zaznati 40-odstoten upad novih okužb.
Vzhodna Evropa in osrednja Azija:
- Od leta 2001 se je število okuženih povzpelo na 1,5 milijona (leta 2001 410.000). Leta 2010 je zaradi aidsa umrlo 90.000 ljudi.
- Kar 90 odstotkov okuženih živi v Rusiji in Ukrajini.
Bližnji vzhod in severna Afrika:
- S HIV-om živi 470.000 odraslih in otrok (leta 2001 320.000).

Zdravila še vedno ni
Še vedno so pri nas najbolj ranljiva in rizična skupina moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. 33 letos odkritih okužb je namreč v tej skupini. Po mnenju Janeza Tomažiča z infekcijske klinike UKC Ljubljana se okužba s HIV-om širi predvsem zato, ker je popustil strah pred umiranjem.

Pri nas so namreč na voljo vsa kakovostna zdravila, s katerimi ob zgodnjem odkritju okužbe dolgoročno ohranijo zadovoljivo delovanje imunskega sistema bolnika, čeprav zdravila za aids kljub nekaterim pozitivnim raziskavam še vedno ni, niti ni cepiva, s katerim bi lahko preprečili nove okužbe s HIV-om, ali upočasnili razvoj bolezni.

Pravočasno zdravljenje omogoča bolnikom bolj kakovostno in tudi daljše življenje. Poleg tega se z zdravljenjem prenašanje virusa zmanjša za več kot 95 odstotkov. Če bi torej odkrili vse HIV-pozitivne na enem območju in jih zdravili, bi lahko virus s tega področja izkoreninili. Po mnenju strokovnjakov na bi bilo namreč pri nas še približno 100 bolnikov, pri katerih okužba ni potrjena. Zato priporočajo redna testiranja vsem, ki imajo tvegane spolne odnose, menjavajo številne partnerje in imajo spolne odnose pod vplivom alkohola ali drog.
Vsak dan se jih okuži 300
Precej drugačne statistike pa so o okuženih s HIV-om po svetu, kjer se vsak dan okuži okoli 300 ljudi, trenutno jih je okuženih približno 34 milijonov, kar je za 17 odstotkov več kot pred 10 leti. V podsaharski Afriki, kjer je največ okuženih, je 60 odstotkov okuženih deklic in žensk. Več kot polovica na novo okuženih je starih med 15 in 24 let, le polovica pa jih ima dostop do zdravljenja. Vsako leto se s HIV-om okuži okoli 370.000 novorojencev, skoraj vsi v revnih državah. Leta 2010 naj bi zaradi z aidsom povezanih bolezni umrlo okoli 1,8 milijona ljudi.

Tveganje za okužbo s HIV-om se najbolj omeji z odgovornejšim spolnim vedenjem, pri čemer je kondom najzanesljivejša zaščita. Tudi letos ob svetovnem dnevu boja proti aidsu zato različne zdravstvene, pa tudi nevladne organizacije pripravljajo več dogodkov, ki vključujejo predvsem deljenje kondomov in ozaveščanje o tej bolezni, pa tudi okrogle mize, pogovore, predvajanje filmov na to temo itd.

V zadnjih dveh letih so se kljub gospodarski krizi povečala sredstva za preventivne programe nevladnega sektorja na področju varne spolnosti in preprečevanja okužbe s Hiv-om in za programe preprečevanja uporabe mamil ter zmanjševanja škode zaradi prepovedanih mamil.

Dan boja proti Aidsu