Podjetje Gilead Sciences je ceno za petdnevno zdravljenje z remdesivirjem določilo na 2340 dolarjev. Foto: Reuters
Podjetje Gilead Sciences je ceno za petdnevno zdravljenje z remdesivirjem določilo na 2340 dolarjev. Foto: Reuters

Kot je sporočilo zdravstveno ministrstvo, je predsednik Donald Trump z Gileadom Sciences dosegel "neverjeten" dogovor. Oblasti v ZDA so namreč že potrdile uporabo remdesivirja pri zdravljenju covida-19.

Ministrstvo je do septembra zagotovilo prek 500.000 odmerkov zdravila za ameriške bolnišnice. Gre za 100 odstotkov Gileadove julijske proizvodnje, 90 odstotkov avgustovske in prav tako 90 odstotkov septembrske proizvodnje.

"V največji možni meri želimo zagotoviti, da bi vsak ameriški bolnik, ki potrebuje remdesivir, tega tudi dobil," je dogovor v ponedeljek komentiral ameriški minister za zdravje Alex Azar.

Ameriško biofarmacevtsko podjetje Gilead Sciences je nedavno ceno za petdnevno zdravljenje z remdesivirjem določilo na 2340 dolarjev (2081 evrov) na bolnika. Gre za ceno za vlado ZDA, cena za zasebne zavarovalnice pa bo za okoli tretjino višja. Vsako polno zdravljenje bo vključevalo šest stekleničk zdravila.

Remdesivir, ki se v glavnem uporablja za zdravljenje ebole, se je v nekaj študijah izkazal za učinkovitega pri zdravljenju covida-19, saj skrajša čas zdravljenja.

Zdravilo je prvo, ki so ga za zdravljenje covida-19 doslej odobrile ameriške oblasti. Tudi Evropska agencija za zdravila (EMA) je prešnji teden priporočila odobritev njegove uporabe v tem primeru. Formalno mora zdaj to zdravilo odobriti še Evropska komisija.

Podjetje Gilead Sciences sporoča, da bodo do zdravila lahko prišli vsi bolniki. Za revnejše države bo na voljo tudi generična različica zdravila. Da bi zagotovili večje zaloge, je podjetje glede tega maja že podpisalo dogovor s petimi farmacevtskimi podjetji v Indiji in Pakistanu, ki izdelujejo generična zdravila.

Fauci opozarja, da ljudje ne upoštevajo dovolj dosledno nasvetov strokovnjakov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Foto: Reuters
Fauci opozarja, da ljudje ne upoštevajo dovolj dosledno nasvetov strokovnjakov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Foto: Reuters

Fauci svari pred 100.000 okužbami na dan

Direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je opozoril, da se lahko število okužb z novim koronavirusom hitro poveča s sedanjih 40.000 na dan na 100.000, če ljudje ne bodo začeli upoštevati nasvetov zdravstvenih strokovnjakov.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je do torka zvečer s koronavirusom v ZDA okužilo več kot 2,6 milijona ljudi, zaradi covida-19 pa jih je umrlo več kot 127.000. Okužbe naraščajo v državah juga in zahoda ZDA, ki jim je bilo najhujše doslej prihranjeno in so pohitele z odpravo ukrepov proti širjenju virusa.

V zadnjih urah so glede na podatke omenjene univerze v ZDA našteli 1199 smrtnih žrtev, medtem ko število od 10. junija ni preseglo 1000.

Fauci je na zaslišanju o odpiranju šol v senatu dejal, da ne more natančno napovedati naraščanja števila okužb, vendar pa glede na to, da jih zdaj zaznavajo po 40.000 na dan, ne bo presenečen, če bodo dosegle 100.000 na dan, kar ga zelo skrbi.

Območja, kjer prihaja do novih izbruhov, je opozoril, da ne tvegajo le svojega zdravja, ampak tudi zdravje celotne nacije, tudi na tistih območjih, kjer so se zelo trudili in jim je uspelo zmanjšati število okužb in smrti. Kritiziral je ljudi, ki ne ohranjajo fizične razdalje in ne nosijo zaščitnih mask.

Med glavnimi pobudniki nenošenja mask je predsednik ZDA Donald Trump, kar je začelo skrbeti tudi kongresne republikance. Senator iz Tennesseeja Lamar Alexander je tako Trumpa pozval, naj začne nositi masko vsaj občasno, ker politika postaja ovira za zaščito Američanov pred covidom-19.

Pogovor z Andrejem Stoparjem o zdravilu remdesivir in ZDA

Preizkušanje cepiva na 30.000 prostovoljcih

Direktor zvezne Uprave za hrano in zdravila (FDA) Stephen Hahn je glede razvoja cepiva v senatu dejal, da so zavezani pospešenemu delu, vendar ne na račun varnosti in zdravja.

Dejal je, da bodo morali raziskovalci proučiti učinke cepiva na manjšine, starejše, nosečnice in tiste z zdravstvenimi težavami. V ZDA bodo ta mesec začeli preizkušati cepivo na 30.000 prostovoljcih. Po svetu je v preizkusni fazi najmanj 15 cepiv, vendar ni nobenega jamstva, da bo katero izmed njih učinkovito.

Do cepiva je še daleč, zato je trenutno najboljši ukrep ohranjanje fizične razdalje. Los Angeles namerava konec tedna za praznik 4. julij oziroma dan neodvisnosti zapreti plaže in prepovedati ognjemete. V floridskem mestu South Beach so uvedli denarno kazen 50 dolarjev za vsakega, ki ne nosi maske v javnih prostorih in na prostem, kjer ni mogoče ohranjati razdalje.

Največ okužb in smrti v New Yorku

Država New York ima še vedno največ primerov okužb z novim koronavirusom (okoli 392.300) in smrti zaradi covida-19 (32.000), a se je število novih okužb izjemno upočasnilo, manj je tudi smrtnih žrtev. V ponedeljek je zaradi covida-19 umrlo 13 ljudi, aprila, na vrhuncu pandemije, pa jih je umrlo po 800 na dan. V ponedeljek je bilo od 52.025 opravljenih testov pozitivnih le 594 oziroma odstotek. Hospitaliziranih je le še nekaj več kot 800 bolnikov, na vrhuncu pandemije aprila pa jih je bilo po 18.000 na dan.

New York je v torek skupaj z New Jerseyjem in Connecticutom razširil seznam zveznih držav, po obisku katerih morajo ljudje v 14-dnevno samoosamitev. Na seznamu je 15 držav – Alabama, Arkansas, Kalifornija, Florida, Georgia, Iowa, Idaho, Louisiana, Misisipi, Severna in Južna Karolina, Nevada, Tennessee, Teksas in Utah. Gre za zvezne države, v katerih okužbe najhitreje naraščajo.

V Kaliforniji je bilo denimo po navedbah oblasti na testiranju za koronavirus v najstarejšem zaporu v zvezni državi, San Quentin, pozitivnih najmanj tisoč zapornikov.

Novi koronavirus v pol leta terjal več kot pol milijona žrtev