Kot vse kaže, bo cepljenje proti novi gripi za nekatere skoraj nujno. Foto: MMC RTV SLO
Kot vse kaže, bo cepljenje proti novi gripi za nekatere skoraj nujno. Foto: MMC RTV SLO

Predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije Marie-Paul Kieny je na zasedanju v Ženevi povedala, da bi morali biti v prvi vrsti cepljeni zdravstveni delavci, ki morajo poskrbeti za to, da zdravstveni sistemi v času širjenja bolezni delujejo. Države bodo sicer lahko odločale same, a po mnenju WHO-ja bi morale biti cepljene tudi nosečnice in vsi, ki so starejši od šest mesecev in imajo kronične zdravstvene težave. Pomembno je, da cepivo dobijo tudi otroci, saj širijo bolezen, še posebej v šolah.

Virus A H1N1 povzroča več bolezni na pljučih
Medtem so raziskovalci z univerze v Wisconsinu opravili raziskavo o novi gripi. Testirali so vzorce virusa pri bolnikih v ZDA in več vzorcev sezonskih virusov pri opicah, miših, belih dihurjih in posebej vzgojenih majhnih prašičih. Ugotovili so, da je virus A H1N1 v primerjavi s sezonskimi virusi pri opicah, miših in belih dihurjih povzročil več poškodb na pljučih, medtem ko pri prašičih težav niso zaznali.

Te ugotovitve bi lahko pojasnile, zakaj v Mehiki, kjer je bolezen izbruhnila, ni bilo dokazano, da so prašiči zboleli, še preden se je bolezen razširila med ljudmi. Znanstveniki so v raziskavi, objavljeni na spletni strani znanstvene revije Nature, ugotovili tudi, da se virus odziva na dve vrsti zdravil, med njimi na tamiflu, ki ga po vsem svetu uporabljajo za zdravljenje prašičje gripe.