Število obolelih naj bi v prihodnjih tednih še naraščalo. Foto: EPA
Število obolelih naj bi v prihodnjih tednih še naraščalo. Foto: EPA
Najučinkovitejše proti širjenju gripe je dosledno umivanje rok. Foto: MMC RTV SLO

V nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so potrdili še dva primera okužbe z novim virusom gripe A (H1N1). Do zdaj smo v Sloveniji zabeležili skupno sedem primerov okužb. Okužena sta mlajša ženska in mlajši moški, ki sta pred kratkim pripotovala s Tajske.

Oba obolela sta kazala znake, značilne za omenjeno okužbo: povišano temperaturo, pekoče žrelo, kašljanje in kihanje. Laboratorijsko sta bila pregledana še dva vzorca, ki pa sta negativna.

Bolnika okrevata v domačem okolju
Zdravstvena služba je ob odkritju primera okužbe ravnala, kot je predpisano v navodilih za zdravstvene delavce. Kot so še sporočili z Inštituta za varovanje zdravja, je zdravnik bolnikoma svetoval, naj okrevata v domači oskrbi v izolaciji. Predpisano jima je bilo tudi ustrezno zdravilo, lokalni epidemiolog pa je oskrbel njune bližnje.

Kot še poudarjajo na Inštitutu, po vsem svetu se število okuženih povečuje, zato lahko pričakujemo čedalje več zbolelih tudi pri nas. Do zdaj so zboleli le tisti, ki so okužbo prinesli v državo iz tujine, pričakuje pa se, da se bo bolezen začela širiti tudi znotraj Slovenije.

Najpomebnejše: Umivanje rok!
Zato se je potrebno zavedati, da je proti širjenju okužbe najpomembnejša ustrezna higiena. To pomeni redno umivanje rok z milom in vodo, lahko tudi z robčkom, namočenim v alkoholno razkužilo; z neumitimi rokami se ne dotikamo ust, nosu in oči. Usta si, kadar kašljamo, pokrijemo z robcem, ki ga po uporabi odvržemo v smeti in si umijemo roke.

Pomembno je tudi, da kadar zbolimo, ostanemo doma, svojega zdravnika pa pokličemo po telefonu, da okužbe ne širimo in da nam dá ustrezna navodila, so še poudarili.

Na Hrvaško gripa prišla iz Sydneyja
Prvi primer okužbe z novo gripo pa so potrdili na Hrvaškem. Virus so odkrili pri 60-letni ženski z območja Splita, ki se je pred dnevi vrnila iz Avstralije.