Delavci ne bodo več
Delavci ne bodo več "poštarji", ki z obrazci tekajo od zdravnika do delodajalca. Foto: BoBo

Letno je izdanih okoli 1,5 milijona bolniških listov, zaradi tega pa izgubljenih okoli 12 milijonov delovnih dni, kar je leta 2018 zdravstveno blagajno stalo 350 milijonov evrov.

Uvedba elektronskega bolniškega lista ne bo prihranila samo denarja, pač pa tudi čas tako pacientom, delodajalcem kot zdravnikom. Manj pa bo tudi napak, če se bodo zmanjšale samo za en odstotek, bo to prihranilo 15.000 obiskov bolnikov pri zdravniku, pojasnjuje Ana Vodičar z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

"Vsekakor bo manj obiskov v ambulantah tudi zato, ker samo zaradi izdaje bolniškega lista zavarovani osebi ne bo več treba obiskati zdravnika, če bo ta presodil, da ob koncu staleža ni potrebe, da pacienta še enkrat pregleda," je navedla Vodičarjeva. "Delavec, zavarovanec ne bo več tisti poštar, ki bo prenašal obrazec od zdravnika do delodajalca, kar bo razbremenilo tudi zavarovane osebe," je še dodala.

Delodajalci bodo bolniške liste prevzemali sami

Največjo razbremenitev pa uvedba elektronskega bolniškega lista prinaša delodajalcem, ki nanj čakajo zlasti ob koncu meseca. "Zdaj bodo delodajalci lahko prek Spot e-VEM-sistema tekoče prevzemali izdane bolniške liste in tako ne bodo več čakali svojih zaposlenih," je pojasnila, da bodo delodajalci sami lahko prevzeli bolniške liste. Poenostavilo se bo tudi vlaganje zahtevkov za nadomestilo plače, ki jih na ZZZS vlagajo delodajalci.

Dostop o vseh podatkih o bolniški odsotnosti pa bodo imeli tudi bolniki, e-bolniški list bodo lahko preverjali prek portala moj ZZZS, seveda le s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

Po novem letu prihajajo E-bolniške