Sanacijo vodovoda na onkološkem inštitutu bi lahko po Gantarjevih besedah začeli prihodnje leto. Foto: BoBo
Sanacijo vodovoda na onkološkem inštitutu bi lahko po Gantarjevih besedah začeli prihodnje leto. Foto: BoBo
Tomaž Gantar
Minister za zdravje Tomaž Gantar je prvič v svojem mandatu obiskal Onkološki inštitut Ljubljana. Foto: BoBo
Gantar: Država nima zdravila za bolnišnice

A minister pravi, da je težko s prstom pokazati le na eno osebo: "Napak je bilo veliko, delali so jih vsi - od projektantov, nadzornikov do sprememb projektov," je dejal.

Sanacijo bi lahko po Gantarjevih besedah začeli prihodnje leto - predvidoma še letos bo namreč pripravljena projektna naloga izvedbe sanacije in nato revizija tega dela, potem pa bo objavljen razpis za izbor izvajalca sanacije. Minister sicer upa, da v vmesnem času ne bo težav z vodovodom, če pa bodo, jih bo treba sproti reševati.

Kot pravi, mu še vedno zagotavljajo, da bodo bančne garancije zadostovale za financiranje celotne sanacije vodovoda, še letos pa morajo zaradi izteka roka unovčiti približno 1,5 milijona bančnih garancij.

Izvajalec naj dela tudi ob nedeljah in praznikih
Generalna direktorica ljubljanskega onkološkega inštituta Ana Žličar je zatrdila, da bodo na inštitutu zagotavljali maksimalno pomoč pri sanaciji, treba pa je zamenjati celoten vodovod, to pomeni 15.000 metrov cevi, od katerih je 80 odstotkov napeljanih nad ometom. A brez motenj pri delu na inštitutu gotovo ne bo šlo, opozarja Žličarjeva. Ob tem je poudarila, da so pripravljeni delati tudi ob sobotah, nedeljah in dela prostih dneh, ko je na inštitutu manj bolnikov, to pa bodo zahtevali tudi od izvajalca del.

Treba bo zagotoviti dodatna sredstva
Med današnjim srečanjem so govorili tudi o možnostih nadaljnjega razvoja inštituta, o vse večjih obremenitvah in vedno večjem številu onkoloških bolnikov. Žličarjeva je opozorila, da je rak bolezen, ki je vse pogostejša, in je zato nerealno pričakovati, da se bo lahko v prihodnje obvladoval z enakimi finančnimi sredstvi. Žličarjeva se zaveda, da zdaj niso časi, ko bi lahko razmišljali o kakšnem širjenju programa, "ampak si prizadevamo, da bi bolnike, ki jih obravnavamo na onkološkem inštitutu, še naprej obravnavali na strokovno sprejemljiv način".

Gantar je dejal, da se bodo morali o dodatnem financiranju pogovoriti z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, verjame pa, da bodo zaradi vse večjega števila onkoloških bolnikov morali zagotoviti dodatna sredstva.

Sicer pa je minister tudi povedal, da so danes z izvajalcem podpisali pogodbo za obnovo hematološkega oddelka v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana - dela se bodo tako po njegovih napovedih začela septembra.

Gantar: Država nima zdravila za bolnišnice