Predsednik NIOSB-ja Igor Gregorič je pred tednom dni odstopil. Foto: BoBo
Predsednik NIOSB-ja Igor Gregorič je pred tednom dni odstopil. Foto: BoBo
Tudi trenutni v. d. direktorja NIOSB-ja Brane Dobnikar ima pripravljeno odstopno izjavo. Foto: BoBo
Kaj se bo zgodilo na sestanku pri ministru Samu Fakinu? Foto: BoBo
Inštitut za otroške srčne bolezni očitno mrtev, preden je zaživel
Gregorič zapušča otroško srčno kirurgijo

Ključni razlog za Gregoričev odstop Dobnikar vidi v blokadi vseh možnosti, da bi udejanjili projekt inštituta. "Minister je dal v dveh nedavnih izjavah za javnost nedvoumno vedeti, da bo imel ljubljanski klinični center v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije možnost popravnega izpita," je spomnil. "Po ministrovih izjavah ne vemo več, kaj je sploh naša funkcija," je poudaril Dobnikar.

Na ministrstvu za zdravje so odstopno izjavo Igorja D. Gregoriča z mesta predsednika sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) prejeli 27. novembra. Gregorič je v odstopni izjavi zapisal: "V kontekstu, kot ga navaja minister za zdravje, vloge NIOSB-ja in svoje vloge kot predsednik sveta ne vidim več."

Minister za zdravje Samo Fakin obžaluje odstop predsednika sveta zavoda pred končno odločitvijo o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami, so sporočili z ministrstva. Fakin bo, kot je napovedal, odločitev o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami sprejel po sestanku, ki ga bo imel še ta mesec s predstavniki UKC-ja Ljubljana in vodstvom NIOSB-ja. Gregorič je bil na sestanek povabljen, a je svojo udeležbo opravičil, so še navedli.

Dobnikar čaka na sestanek
Čeprav ima svojo odstopno izjavo že spisano tudi v. d. direktorja Brane Dobnikar, pa namerava počakati predvidoma do prihodnjega torka, ko se bo sešel z ministrom za zdravje. Ta se je na Gregoričev odstop namreč odzval s povabilom na sestanek. Poleg Gregoriča je kot član sveta inštituta odstopil tudi Andrej Robida, je dodal Dobnikar.

V svetu le še dva člana
Po odstopih Gregoriča in Robide v svetu torej ostajata še dva člana. Kot je sicer minister Fakin dejal na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki je bila 16. novembra, se ponuja logična rešitev, da program otroške kardiokirurgije ostane znotraj ljubljanskega kliničnega centra, kjer so se po njegovih besedah v zadnjih mesecih razmere stabilizirale in kjer je kritična masa medicinske stroke, opreme in prostorov. Dokončno odločitev v povezavi z NIOSB-jem naj bi Fakin sporočil okoli 15. decembra.

Opozicija bi uvedla parlamentarno preiskavo
Poslanci SDS-a, NSi-ja in SNS-a pa medtem zahtevajo odreditev parlamentarne preiskave na področju zdravstva. Med drugim želijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške srčne kirurgije ne deluje varno in kakovostno ter je postal "nacionalna katastrofa". Raziskati želijo tudi po njihovem mnenju neurejeno področje nabav in upravljanja medicinske opreme.

Odziv zdravniških organizacij
Na dogajanje so se odzvali tudi v nekaterih zdravniških organizacijah. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je spomnila, da je večkrat predlagala izvedbo sistemskega nadzora, ki ga dopušča zakon o zdravstveni dejavnosti in ga lahko odredi le minister. "Tak nadzor bi pokazal, da je pri ustanavljanju NIOSB-ja bilo ogromno nejasnosti in je to tudi eden od razlogov, da se je ta zgodba za zdaj zaključila," je dejala.

Čebašek-Travnikova sicer nima razloga, da ne bi verjela zagotovilom vodstva kliničnega centra, da so za program otroške srčne kirurgije našli rešitve. "Prav tako nimam nobenih drugih informacij, ki bi govorile, da je tam kakšna kritična situacija," je še dejala. Strokovno vodstvo kliničnega centra si je po njenih besedah zelo prizadevalo dobiti ustrezne strokovnjake in zbornica je tudi dobila predloge za vpis zdravnikov, ki so izpolnjevali vse kriterije.

Koordinacija zdravniških organizacij je bila z Gregoričem dogovorjena, da jim v torek pojasni svoje videnje. "Zdelo se nam je prav, da ga poslušamo. Danes pa smo iz medijev izvedeli, da je odstopil in da odstop pripravlja tudi direktor. Zdi se nam, da ta sestanek ne igra nobene vloge več," pa je dejal predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin.

Inštitut za otroške srčne bolezni očitno mrtev, preden je zaživel
Gregorič zapušča otroško srčno kirurgijo