Foto: BoBo
Foto: BoBo

Četudi je bolnišnica premajhna za potrebe Gorenjcev, so postelje prazne.

"Premalo nas je, prenaporno, naval pacientov je vedno večji," pravi glavna sestra urgentnega centra Nada Macura Višič. "Delaš nadure, delaš po 12 ur tudi med tednom," dodaja Slađana Todorović.

"Tu srečaš v petek zvečer, v nedeljo dopoldne, v torek popoldne te gospe, ki praktično nimajo nekega svojega normalnega življenja," pravi tudi vodja pediatričnega oddelka Peter Najdenov.

Kot pove Anja Novak: "Pri nas v povprečju vsaka medicinska sestra opravi še 20 nadur poleg rednega dela."

Zato izgorele zbolevajo in tudi odhajajo. "Četudi je to edini poklic, ki ima v sebi ime družinskega člana, da si sestra nekomu, ki je zbolel. To je neki poklic, ki je izbran in ima veliko težo," poudarja vršilec dolžnosti direktorja Splošne bolnišnice Jesenice Miran Rems.

"Res dobiš pozitiven odziv od pacienta," se strinja Novakova. "Medicinska sestra pogleda čisto vsakega pacienta, poleg tega je odgovorna še za čakalnico, vsak, ki ima minuto časa, jo ustavi, saj potrebuje informacije. Tisti, ki čakajo, jo sprašujejo, zakaj čakajo," našteva tudi Macura Višičeva.

Pomanjkanje medicinskih sester na Jesenicah

Novim generacijam so tovrstni pritiski tuji, zato sestre iščejo manj zahtevna delovna mesta, celo ne več v zdravstvu. "Menim, da je treba medicinske sestre tudi v tem trenutku in iz tega razloga prav posebej spoštovati, jih jemati resno, jih ceniti in če se le da, postaviti njihove potrebe na prvo mesto," je prepričana pomočnica direktorja za zdravstveno nego Mojca Strgar Ravnik.

"Dvig plač bi morala biti tista stvar, ki bi morala biti čim hitrejša, da bi se začele stvari hitreje spreminjati na bolje," pravi tudi v. d. direktorja Rems.

Trudijo se plačati vse nadure, dodatno delo, ponujajo najemno stanovanje, če ga le imajo komu. Težava je torej sistemska, rešitev pa v rokah države in odločevalcev.