Splošna bolnišnica Nova Gorica je lani kupila za 920 tisoč evrov zdravil in medicinskih pripomočkov od podjetja Gopharm, Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Splošna bolnišnica Nova Gorica je lani kupila za 920 tisoč evrov zdravil in medicinskih pripomočkov od podjetja Gopharm, Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Graf
Direktorica in solastnica Gopharma je Tadeja Štefančič, bolnišnično lekarno je do lanskega januarja vodila njena mama Marjetka Štefančič, zdaj pa njena sestra Jana Štefančič. Foto: MMC RTV SLO
Zlizanost vodstev bolnišnic in dobaviteljev

"Mislili smo, da do zlorab ne more priti, ker je vse pod nadzorom javnih naročil," komentira direktorica šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak, ki tako kot njen predhodnik Darko Žiberna pozna dejstva in očitke o družinskih povezavah med bolnišnično lekarno in enim večjih dobaviteljev. Več poslov kot z bolnišnico Nova Gorica Gopharm opravi le še z neprimerljivo večjim ljubljanskim UKC-jem. Družinske povezave smo pred dvema letoma prvi razkrili na TV Slovenija.

Vsi vedo, zgodi pa se nič
Na družinske povezave je pred dvema letoma opozoril vodja Fidesa Konrad Kuštrin in se zaradi domnevne razžalitve znašel na sodišču, a je bil oproščen. Nato je ministrstvo za zdravje v upravnem nadzoru ugotovilo konflikt interesov in ravnanje v nasprotju z zakonom; Marjetka Štefančič bi se morala izločiti iz postopkov naročanja pri Gopharmu, pa se ni. Ministrstvo je že večkrat napovedalo razkritje končnega poročila, a se to ni zgodilo. Poslovanje je preiskovalo tudi okrožno državno tožilstvo, a suma kaznivih dejanj ni odkrilo.

Od sledi do razkritja = EkstraVisor
Podatke o nakupu zdravil in medicinskih pripomočkov v 26 javnih bolnišnicah so zbirali, razčlenili in primerjali člani Podatkovno-preiskovalne skupine Televizije Slovenije Mateja Cankar, Neža Steiner, Vanja Gligorović in Anže Zabukovšek. Izsledke bo v četrtek ob 20.00 v studiu Tarče analizirala Lidija Hren z gosti. Od tega dne, 17. novembra, bodo vsi podatki javno objavljeni na posebni spletni strani.

200 tisočakov za kolke
EkstraVisor je razkril še eno nabavno anomalijo v šempetrski bolnišnici: vse umetne kolke kupujejo pri enem samem dobavitelju, ajdovskem podjetju Primsell. Hkrati je ta bolnišnica praktično edini Primsllov proračunski kupec. Med letoma 2003 in 2015 je od tega podjetja kupila za dobra 2 milijona evrov izdelkov, samo lani pa za slabih 200 tisoč evrov.

Za kolk s kovinsko glavo proizvajalca Lima v tej bolnišnici plačajo za 71 odstotkov več kot v Splošni bolnišnici Jesenice. Le da v Novi Gorici kupujejo prek Primslla, v jeseniški bolnišnici pa brez posrednika.

Lastnik in direktor podjetja je Aleš Furlan. Njegov brat je Harij Furlan vodja specializiranega državnega tožilstva, torej tistega, ki je pristojno za pregon najhujšega kriminala.

Molk zaradi strahu
"Mislim, da številni zdravniki niso seznanjeni s temi škandaloznimi številkami. Nekatere, ki so morda zanje vedeli, pa je gotovo tudi strah," je za Televizijo Slovenija komentiral Konrad Kuštrin in zatrdil, da Fides že 20 let neuspešno opozarja na sistemsko korupcijo v zdravstvu.

Odziv Harija Furlana
Vodja specializiranega državnega tožilstva SDT Harij Furlan omembo v prispevku oz. članku na MMC označuje za "očitke in namige". Sporoča, da "državni tožilci SDT vse kazenske ovadbe s področja korupcije v zdravstvu obravnavajo prioritetno; očitki se preiskujejo v sodelovanju s policijo in drugimi organi".

Glede kazenskih zadev s področja korupcije v zdravstvu so bile vložene že tri zahteve za preiskavo, zoper 35 fizičnih in 4 pravne osebe, med drugim tudi zoper dobavitelje medicinske opreme. "Kot državni tožilec in vodja SDT sem vedno delal zakonito in si prizadeval za pravičnost," dodaja Furlan. Celotno izjavo si lahko preberete tukaj.

Zlizanost vodstev bolnišnic in dobaviteljev