Na prvem mestu med priporočili je vzdržnost od seksa z naključnimi spolnimi partnerji. Foto: Pixabay
Na prvem mestu med priporočili je vzdržnost od seksa z naključnimi spolnimi partnerji. Foto: Pixabay

Če je na različnih področjih življenja to izvedljivo, saj nam tehnologija omogoča različne družabne in družbene stike, pa se postavlja vprašanje, kako bo trenutno stanje vplivalo na spolnost?

SARS-CoV-2 in covid-19 sta še precejšnji neznanki. Čeprav vemo, kako se virus prenaša, pa še ne vemo, zakaj so poteki bolezni tako različni, ali smo po preboleli okužbi odporni in koliko časa. Vsi spremljamo raziskovanje znanstvenic in znanstvenikov, ki iščejo odgovore, morebitna zdravila in cepivo. Položaj zelo spominja na izbruh epidemije HIV-a/aidsa v 80. letih 20. stoletja.

V nasprotju s HIV-om/aidsom covid-19 ni spolno prenosljiva okužba, "saj se ne prenaša s spolnimi tekočinami, je pa tvegano poljubljanje, ki je bilo pri aidsu še varno", pravi Evita Leskovšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Pri vseh teh epidemijah se je treba dotakniti strahu, to pa najbolje naredimo z ozaveščanjem, z nenehnim ponavljanjem osnovnih dejstev o načinu prenosa in načinu zaščite."

Strokovnjaki odsvetujejo spolnost z ljudmi, ki imajo covid-19 ali kažejo znake okužbe s koronavirusom, z osebami iz rizičnih skupin ali z naključnimi spolnimi partnerji, svetujejo pa vzdržnost od spolnih stikov z naključnimi spolnimi partnerji in samozadovoljevanje. Če je bilo priporočilo za varno spolnost pri HIV-u preprosto – uporabi kondom – je SARS-CoV-2 stvari dokaj zakompliciral, saj je problem dotik, vprašljiva je bližina. Simon Kovačič iz Združenja Drogart pravi, da "nošenje maske med spolnim odnosom ne zaščiti pred prenosom okužbe z virusom, saj smo v bližnjem stiku z naključnimi spolnimi partnerji." Seksologinja dr. Gabrijela Simetinger pa pri spolnih stikih z naključnimi partnerji odsvetuje "poljubljanje in sesanje anusa, saj so virus našli v blatu, zato svetuje uporabo krpic in razkužil. Ključna je higiena rok, telesa, pripomočkov in prostora."

Za mlade sicer okužba s koronavirusom ne pomeni smrtne obsodbe, kot je to veljalo ob izbruhu aidsa. Ali se bodo ljudje držali priporočil, med katerimi je na prvem mestu vzdržnost od spolnosti z naključnimi spolnimi partnerji? Dr. Gabrijela Simetinger pravi, da bo to odločitev vsakega posameznika: "Na eni strani je potreba, spolna želja, na drugi strani pa je strah pred boleznijo. To daš na tehtnico – česa te je bolj strah oziroma česa si bolj želiš, in se boš na podlagi tega odločal."

Več o varni spolnosti v času covida-19 v tokratni oddaji Intelekta.

Priporočila za varno spolnost v času covida-19

PRVI KORAK – trenutno se vzdržite spolnosti z naključnimi partnerji

Spolno željo lahko potešite z masturbiranjem, gledanjem pornografskih filmov, eksperimentiranjem s spolnimi igračkami. Morda je ravno zdaj tudi pravi čas za razvijanje samostojnih spolnih fantazij.

DRUGI KORAK – vzemite si več časa pri spoznavanju spolnih partnerjev

Pogovarjajte se po telefonu, po družabnih medijih, videokameri, tudi v živo na neki varni razdalji. Pogovarjajte se o željah, fantazijah. Morda do fizične spolnosti nikoli ne bo prišlo, morda pa bo spolnost še toliko boljša, ker boste osebo bolje spoznali. Odločite se lahko za spolne prakse na varni razdalji, kot je na primer spolnost po telefonu, videoseks, ali morda celo “masturbiranje na varni razdalji”. Tudi takšna spolnost je lahko zelo zanimiva in polna adrenalina.

TRETJI KORAK – z naključnimi spolnimi partnerji se odkrito pogovarjajte o zdravstvenem stanju

Če se kljub vsemu odločite za spolne odnose z naključnim partnerjem, imejte čim bolj odprto komunikacija o zdravju. Ali je oseba morda že prebolela okužbo, koliko je imela naključnih partnerjev v zadnjem obdobju, je bila v stikih s potencialno okuženimi osebami. Treba se je pogovarjati! Tudi zato, da vsak posameznik ve, v kaj se spušča. Če ste vi ali potencialni spolni partnerji bolni, prehlajeni ali kažete kakršne koli znake okužbe, se v spolnost definitivno ne spuščajte. Priporočamo tudi čim manj različnih spolih partnerjev. Po spolnem občevanju z naključnim spolnim partnerjem je dobro, da vseeno čim bolj omejite osebne stike v svojem življenju, predvsem z rizičnimi skupinami, kot so na primer babice in dedki.

Seks z masko ni varen seks