Je vaš zdravnik sposoben z vašega obraza razbrati, kaj vas muči? Foto:
Je vaš zdravnik sposoben z vašega obraza razbrati, kaj vas muči? Foto:

Videz našega obraza je kot ogledalo, saj se na njem najbolj odražajo vse organske spremembe. Prav zato zdravniki vse več pozornosti namenjajo videzu kože in telesa.

Kaj nam razkriva naš obraz?
- Globoke gube okrog nosu in ustnic opozarjajo na bolezen želodca, med tem ko veliko število malih gub pri mladih ženskah opozarjajo na nepravilno delovanje hormonov.
- Nadležni prhljaj, ki se ga vsi otepamo, odkriva našo slabo prehrano. Predvsem je to znak, da uživamo preveč sladkorja in maščob.
- Prekomerno znojenje je prav tako alarm, ki je lahko koristen pri nadaljnjem odkrivanju morebitne bolezni. Ljudje, ki se nenadoma začnejo zelo potiti, morajo to sporočiti svojemu zdravniku, saj je to dobra podlaga za nadaljnje preiskave.
- Za sladkorno bolezen je pomembno, da se bolezen čim prej odkrije. Izkušen zdravnik vas bo pravočasno poslal na preiskavo, če bo opazil (z vašo pomočjo) spremembe na vašem obrazu.
- Koža, ki menja barvo in je vedno bolj podobna beli krpi, opozarja na nepravilno delovanje ledvic. Rumenkasta koža pa nakazuje na slabo ravnanje jeter.

Stres se nam pozna tudi na obrazu
Na koži se kažejo tudi nekatere psihične spremembe, saj ljudje, ki imajo stresno življenje ali so depresivni, imajo sivkasto barvo polti. Nasprotno pa je koža srečno zaljubljenih vse bolj napeta, gube se zmanjšajo, lica pa so zaradi večjega delovanja spolnih hormonov zdrave rumenordeče barve.