Medicinske sestre bodo enodnevno stavko izvedle 5. decembra. Foto: BoBo
Medicinske sestre bodo enodnevno stavko izvedle 5. decembra. Foto: BoBo

Stavka bo potekala sočasno s stavko sindikatov Konfederacije, vendar bodo poudarili predvsem svoje zahteve – po sprejetju standardov in normativov ter dostojno plačilo. Zahtevali bodo tudi najmanj 20-odstotno zvišanje plač. Če ne bo posluha od vlade, bodo stavko stopnjevali in z njo vztrajali do izpolnitve zahtev.

V svojih zahtevah po sprejetju standardov in normativov in dvigu plač so se povezali vsi sindikati, ki vključujejo medicinske sestre. Za napoved stavke so se odločili, čeprav se jutri začenjajo krovna pogajanja z vlado, predsednica sindikata Slavica Mencinger je dejala: "Mi nimamo nobenih zagotovil, da bodo pogajanja uspešna, zavlačevanja je bilo preveč, če bodo do 5. 12. pogajanja uspešno končana, pa stavko z veseljem odpovemo."

Sam sprejem dokumenta pomanjkanja sester ne bo rešil, saj tega kadra v resnici ni na voljo. "S tem bomo pokazali, koliko sester manjka v sistemu, tako se jih nagradi in zadrži," je pojasnila Mencingerjeva.

Prerazporejanje ni vedno mogoče
Še vedno pa odmeva izjava ministra Sama Fakina o tem, da naj vodstva pomanjkanje rešujejo z razporejanjem kadra. Na najtežje intenzivne oddelke to ni mogoče, pravi Mencingerjeva. "Tukaj je 65 aparatur, s katerimi morajo znati rokovati, imamo paciente, ki za osnovno nego potrebujejo tudi do šest ljudi," je opozorila.

Na noge pa je sindikate dvignila tudi ministrova izjava, da morajo zaposleni delati, to je opravljati storitve najmanj šest ur in pol, ki da je neprimerna predvsem do tistih, ki delajo 12 ali 24 ur, zato se bo moral na pogajanjih soočiti z vsemi sindikati v dejavnosti zdravstva, ki so prvič v zgodovini strnili vrste.

Odziv Fakina na stavko medicinskih sester
Medicinske sestre napovedale stavko
Odziv Fakina na stavko medicinskih sester
Medicinske sestre napovedale stavko