Vsaj 1.500 medicinskih sester premalo je. Foto: BoBo
Vsaj 1.500 medicinskih sester premalo je. Foto: BoBo

Podobno kot zdravniki si tudi medicinske sestre že desetletje prizadevajo za potrditev normativov, ne nazadnje je to tudi neizpolnjena stavkovna zahteva iz leta 2013. Na februarskem srečanju z ministrico so se dogovorili, da bodo normativi sprejeti do konca junija letos.

Zakaj niso, v sindikatu medicinskih sester niso dobili odgovora, z ministrstva pa so pojasnili, da posamezne delovne skupine še niso končale dela, s tem so po navedbah ministrstva strokovnjaki dali jasno sporočilo, da dokument ni dokončen in da je treba opraviti še veliko dela.
Mogoče sodelovanje z zdravniki
Po mnenju Jelke Mlakar iz sindikata zdravstvene in babiške nege pa je takšno sprenevedanje ministrstva nedopustno: "Stvar je preprosto nedojemljiva, lahko se na ta način izgovarjajo in zadeve vlečejo v nedogled, vendar imamo mi že sprejete sklepe o aktiviranju sindikalnih pritiskov. V končni fazi bo to absolutno tudi stavka."

Največja težava je kadrovska podhranjenost. Ne le v zdravstveni dejavnosti, tudi na socialnovarstvenem področju so razmere nevzdržne, pravijo. Po podatkih analiz bi samo v bolnišnicah potrebnih približno 1.500 medicinskih sester več, vendar uresničitev takšnih normativov ne zahtevajo čez noč, pravi Mlakarjeva, ampak v 10 letih. "Kar bi pomenilo 150 medicinskih sester na leto več za vseh 26 bolnišnic," je pojasnila.

In to bi po njihovem mnenju morala biti povsem sprejemljiva zahteva, sicer ne izključujejo niti možnosti povezovanja z zdravniki. "Zelo verjetno se bomo nazadnje res morali povezati. Morebiti jim bomo mi ponudili roko, ker nam je oni še niso, v vsakem primeru ne zanikam, da je vse to mogoče," je še sklenila Mlakarjeva.