Zdravnik opozarja, da je treba čim bolj preprečevati širjenje virusov. Foto: MMC RTV SLO
Zdravnik opozarja, da je treba čim bolj preprečevati širjenje virusov. Foto: MMC RTV SLO
Pediatrična klinika
Višek obolenj šele pričakujejo, epidemija pa lahko traja prihodnjih nekaj mesecev. Foto: MMC RTV SLO
Okužba dihaj je najhujša za dojenčke
Zaradi virusa umrla dveletna deklica

Zaradi zapletov po okužbi z virusom, ki povzroča vnetje dihal, je v ljubljanskem kliničnem centru umrla dveletna deklica iz okolice Kamnika. S Klinike za infekcíjske bolezni in vročinska stanja sicer sporočajo, da se je v zadnjem tednu zelo povečalo število otrok z bronhiolitisom, ki ga najpogosteje povzroča ta virus. Ker vrhunec okužb šele pričakujejo in ker lahko epidemija traja še nekaj mesecev, v kliničnem centru prosijo starše, naj upoštevajo napotke zdravnikov in tako zmanjšajo nevarnost, da bo njihov otrok zbolel za to boleznijo.

Slavko Bobovnik se je v Odmevih pogovarjal z doktorjem Francem Sterletom s Klinike za infekcíjske bolezni.

Kakšni so napotki staršem, ki se bojijo za zdravje otrok?
Smiselno je zmanjšati izpostavljenost otrok. Ne vozimo jih v predele, kjer je veliko ljudi. Nakupovalni centri niso pravo mesto za majhne otroke. Pomembno je, da starejši otroci ostajajo doma vsaj do 6. meseca mlajšega otroka in gredo nato v vrtec.

Bolezen najbolj prizadene najmlajše.
Tako je. Najnevarnejša je bolezen za dojenčke, nedonošenčke, otroke do drugega leta in tiste, ki imajo kakšne druge bolezni – srčno-žilne na primer. Ko so starejši, bronhiolitis ni tako nevaren. Če so otroci bolni, naj ne gredo v vrtec, da ne razširjajo bolezni.

Na kaj morajo biti starši pozorni?
Odvisno od tega, koliko je otrok star. Največkrat se začne z nahodom, izcedkom iz nosu, kašljem, vročino, nato težje dihanje. Lahko pride tudi do česa hujšega. Pri nekaterih pa sta lahko le hitrejše dihanje in vročina.

Je takrat treba obvezno k zdravniku?
Obvezno je takrat, ko je hudo. Ko otroci ne morejo piti, ne jedo, bruhajo ali imajo težave z dihanjem.

Zdajšnje, za začetek januarja pretoplo vreme povečuje nevarnost okužbe?
Ni najboljše. Glavna težava je to, da smo pozimi več noter, več skupaj, malo hodimo ven, zato je možnost za širjenje virusov večja.

Koliko otrok je zdaj v bolnišnicah in koliko jih še pričakujete?
Majhnih bolnikov z bronhiolitisi je v UKC-ju povprečno na leto med 500 in 1.000.

Je umrljivost pogosta?
K sreči ne. To je razmeroma pogosta bolezen. Okužbo ima velika večina otrok do prvega leta. Ena tretjina od njih dobi bronhiolitis, le majhen del potrebuje bolnišnično obravnavo. Od teh, ki so v bolnišnici, okoli 10 odstotkov potrebuje intenzivno terapijo, včasih tudi na umetno predihavanje. Od hospitaliziranih jih okoli 0,5 odstotka umre, delež je večji pri tistih, ki imajo osnovne bolezni.

Kako zdravite bolezen?
Simptomatsko. Skušamo zagotoviti odprtost dihalnih poti, nadomeščamo kisik, če ne morejo jesti, jim damo infuzije. Ko je kaj hujšega, je potrebno umetno predihavanje.

Je res, da ste omejili informacije o tej okužbi?
Nismo omejili informacij, a konkretnih informacij o umrlem otroku ne bomo dajali, saj se nam ne zdi etično, da bi staršem v nesrečo z govorjenjem o njihovem otroku dodajali kaplje pelina.

Okužba dihaj je najhujša za dojenčke
Zaradi virusa umrla dveletna deklica