Radioterapevti Onkološkega inštituta Ljubljani so v redno klinično delo vpeljali eno izmed najsodobnejših tehnik obsevanja - t.i. intenzitetno modulirano obsevanje. Foto: MMC RTV SLO
Radioterapevti Onkološkega inštituta Ljubljani so v redno klinično delo vpeljali eno izmed najsodobnejših tehnik obsevanja - t.i. intenzitetno modulirano obsevanje. Foto: MMC RTV SLO

Intenzitetno modulirano obsevanje oziroma IMRT omogoča bolj usmerjeno obsevanje tumorja in manjšo obremenitev zdravih tkiv, zato se zmanjšajo neželeni učinki obsevanja, pojasnjujejo na inštitutu. Predstojnik sektorja radioterapije Primož Strojan je uvedbo te metode označil kot eno najpomembnejših prelomnic v sodobni zgodovini slovenske radioterapije.

Dva nova obsevalnika za obsevanje več bolnikov
Ker so obsevalne zmogljivosti omejene, postopki načrtovanja pa zamudni, je to obsevanje trenutno dostopno le izbranim bolnikom s tumorji glave in vratu, a Strojan pričakuje, da bodo z zagonom dveh novih obsevalnikov spomladi letos število obsevanih bolnikov krepko zvišali. Obsevali pa bodo tudi bolnike z rakom v medenici.

V tujini tovrstno obsevanje poznajo že kar nekaj let, na onkološkem inštitutu pa so ga "zaradi vrste težav finančne in kadrovske narave" na manjšem številu bolnikov začeli postopno vpeljevati proti konec leta 2009. "Do danes zbrane izkušnje dovoljujejo uporabo IMRT-ja v dnevni rutini za obsevanje najzahtevnejših primerov," zagotavlja Strojan.

"Toksičnost obsevanja je manjša"
IMRT je v zadnjih letih zaznamoval radioterapevtsko dejavnost bolj kot katera koli druga obsevalna tehnika, pojasnjuje. "Dozdajšnji rezultati dovolj prepričljivo dokazujejo, da je z IMRT-jem mogoče izboljšati učinkovitost in hkrati zmanjšati toksičnost obsevanja."

A pri tem načinu obsevanja je potrebnega tudi več dela, saj je obseg dela na zaposlenega, ki sodeluje, večji od 1,5-krat do dvakrat, še pojasnjujejo na OI-ju. Poleg tega je treba upoštevati še dejavnosti, ki jih pri drugih vrstah obsevanja ni treba izvajati.