Podatki za Slovenijo niso obetavni. Foto: BoBo
Podatki za Slovenijo niso obetavni. Foto: BoBo

Evropski statistični urad Eurostat je ugotovil, da otroke, ki so se v Uniji rodili leta 2011, v povprečju v življenju čaka 62 zdravih let. 50-letniki so lahko leta 2011 pričakovali še 18 zdravih let, 65-letniki pa v povprečju še devet let zdravega življenja.

Leta zdravega življenja pomenijo pričakovano število preostalih let, ki naj bi jih oseba določene starosti preživela pri dobrem zdravju, torej brez resnih ali zmernih zdravstvenih težav, ki bi jim preprečevale običajne dejavnosti.

Zavidljivih 70 zdravih let
Na vrhu lestvice držav, katerih prebivalci si lahko obetajo največ let zdravega življenja, sta Švedska in Malta. Novorojenčke iz leta 2011 v obeh omenjenih državah čaka v povprečju 70 zdravih let, pri čemer bodo na Malti ženske v povprečju dočakale 71 zdravih let, moški pa 70, na Švedskem pa ravno obratno. V Luksemburgu, Grčiji in na Irskem bodo ženske v povprečju doživele 67 in moški 66 zdravih let.

Slovenija je skupaj s Slovaško na spodnjem koncu lestvice. Na Slovaškem leta 2011 rojeni dojenčki lahko pričakujejo 52 let zdravega življenja ne glede na spol. Povprečen Slovenec pa si lahko ob rojstvu obeta 54 zdravih let.

Eurostat sicer ugotavlja, da v večini držav članic spol ne igra pomembnejše vloge pri tem, koliko let življenja brez zdravstvenih omejitev lahko neka oseba pričakuje. Največje razlike so opazili v Litvi, kjer si lahko ženske obetajo pet zdravih let življenja več kot moški, ter na Nizozemskem, kjer velja ravno obratno.

Številke, številke
Pri 50 letih si lahko v EU-ju več kot 20 zdravih let življenja obetajo ženske in moški na Švedskem (26 let za ženske in 25 let za moške), na Malti (23 let za oba spola), Danskem (22 let za oba spola) ter v Luksemburgu, na Irskem in v Veliki Britaniji (povsod 22 let za ženske in 21 let za moške).

Najmanj dodatnih zdravih let čaka moške in ženske na Slovaškem (10 let za oba spola). Povprečno žensko v Sloveniji medtem pri 50 letih čaka še dobrih 14 let zdravega življenja, povprečnega moškega pa 13,5 leta.

65-letniki si lahko na Švedskem obetajo še 15 dodatnih zdravih let, če so ženskega spola, in 14, če so moškega. Najmanj dodatnih zdravih let si lahko tudi pri tej starosti obetajo moški in ženske na Slovaškem (tri oziroma štiri leta). Pri 65 letih si lahko Slovenke obetajo še skoraj sedem, Slovenci pa dobrih šest let zdravega življenja.