Foto: EPA
Foto: EPA

Med nujnimi ukrepi pri pregledih nosečnic, ginekoloških obiskih in reorganizaciji ginekološko-porodniške službe so zmanjševanje števila vstopnih ambulant, zagotavljanje ustrezne zaščitne opreme za zdravnike in zdravstveno osebje ter dodatno omejevanje števila pregledov v nosečnosti. Ginekologe z večjim tveganjem za težji potek bolezni pri okužbi z novim koronavirusom bodo umaknili na delovišča, kjer ne bodo izpostavljeni okužbi, vzpostavili bodo tudi telefonske številke za posvet ginekoloških bolnic in nosečnic, so zapisali na spletni strani ministrstva za zdravje.

Hospitaliziranih 74 bolnikov, 15 v intenzivnih enotah

Preventivni pregledi zdravih nosečnic bodo po novem potekali med 11. in 14. tednom, ko bodo izvajali tudi merjenje nuhalne svetline, med 20. in 24. tednom z morfologijo, v 28. tednu, med 32. in 34. tednom ter v 37., 39. in 40. tednu. Ultrazvočno preiskavo z biometrijo bodo zaradi manjšega števila rednih pregledov opravili v 37. tednu nosečnosti.

Kot do zdaj bodo potekale presejalne preiskave in diagnostične preiskave za kromosomopatije, obravnave nosečnic s sumom ali ugotovljeno gestacijsko boleznijo ali ogroženostjo ploda ter obravnave nosečnic s kroničnimi boleznimi ali s predhodno znanim povečanim tveganjem za zaplete v nosečnosti.

Posvet z osebnim zdravnikom

Zaradi zmanjševanja števila delujočih ginekoloških ambulant po regijah se lahko zgodi, da nosečnic ne bo pregledal njen izbrani ginekolog, so opozorili na ministrstvu, ki je ukrepe pripravilo v sodelovanju z razširjenim kolegijem za ginekologijo in porodništvo, Združenjem za ambulantno ginekologijo in Združenjem za perinatalno medicino Slovenije.

Cigler Kralj zagotavlja, da bo pomoč prihajala. Kmetje, občine želijo popravke svežnja.

Nosečnice naj v primeru prehladnega obolenja pokličejo osebnega zdravnika in o tem obvestijo tudi ginekologa, s katerim se bodo dogovorile za nadaljnjo obravnavo. Nosečnica, ki ima potrjeno okužbo z novim koronavirusom, pa mora o tem obvestiti reševalca in osebje takoj ob prihodu v porodnišnico. Poporodni pregled pri zdravih nosečnicah brez zapletov v nosečnosti ali po porodu se prestavi.

Med drugim pa se zaradi epidemije odložijo predpisovanje in nadzor nad hormonsko kontracepcijo in nadomestno hormonsko terapijo v ambulantah (zdravila se predpisujejo samo prek e-receptov), preventivni pregledi v okviru programa Zora in pregledi v povezavi z neplodnostjo. Kot do zdaj bodo potekale obravnava bolnic, pri katerih je bil izvid brisa materničnega vratu visoko tvegan, obravnava žleznih spremembe in vseh drugih sprememb pri nosečnicah ter obravnava bolnic s poškodbami in okužbami rodil, patološkimi krvavitvami in bolečinami.