Število smrti zaradi aidsa v primerjavi z vrhuncem v 90. letih, ko so imeli okoli 1.000 smrtnih primerov na leto, je zdaj padlo na praktično nič. Foto: EPA
Število smrti zaradi aidsa v primerjavi z vrhuncem v 90. letih, ko so imeli okoli 1.000 smrtnih primerov na leto, je zdaj padlo na praktično nič. Foto: EPA

Znanstveniki več raziskovalnih skupin za aids so za televizijo ABC povedali, da je število smrti zaradi aidsa v primerjavi z vrhuncem v 90. letih, ko so imeli okoli 1.000 smrtnih primerov na leto, zdaj padlo na praktično nič.

"Danes tega niti več ne spremljamo; gre za prehodno stvar za večino ljudi. Ljudje imajo aids, nato se zdravijo in ga več nimajo," je povedal profesor Andrew Grulich, vodja programa za epidemiologijo in preprečevanje virusa HIV na inštitutu Kirby.

Četudi se boj proti HIV-u nadaljuje, je profesor Grulich pojasnil, da je bila sprememba pojavnosti aidsa "nič manj kot čudežna".

"Bolj ali manj gre za vprašanje javnega zdravja. Edini primeri aidsa, ki jih te dni vidimo, so pri ljudeh, ki nimajo diagnosticiranega HIV-a, tako da ne morejo biti deležni zdravljenja," še pojasnjuje.

Avstralska politična volja uspela
Profesorica Sharon Lewin z inštituta Peter Doherty pa je dejala, da smo bili priča dramatični transformaciji virusa HIV, saj se je ta od nekdaj univerzalne smrtne obsodbe za posameznika spremenil v danes kronično in obvladljivo bolezen.

Po navedbah mednarodnega predstavnika avstralskega združenja organizacij za aids Dona Baxterja je nujno podpirati narode, ki jim še ni uspelo premagati aidsa. "Priča smo zelo majhnemu številu držav, ki so zmanjšale število okužb," je dejal ter dodal, da na tej stopnji ni videti politične volje teh vlad, "kot smo ji bili priča pri nas v Avstraliji".