Zdravje
Ponovni izbruhi ošpic, ki se pojavljajo po Evropi, sovpadajo s precepljenostjo. Več primerov ošpic je tam ,kjer je precepljenost otrok najnižja, v Romuniji, Bolgariji, Grčiji, Franciji in Italiji. Foto: EPA
Precepljenost predšolskih otrok proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, okužbam z bakterijo hemofilus influence tipa b in otroški paralizi (DTP/Hib/IPV) ter proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR), Slovenija, 2008–2017 Foto: Nijz
Precepljenost predšolskih otrok proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, okužbam z bakterijo hemofilus influence tipa b in otroški paralizi (DTP/Hib/IPV), zdravstvene regije Slovenije, 2017. Foto: Nijz
Precepljenost predšolskih otrok proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR), zdravstvene regije Slovenije, 2017. Foto: Nijz
VIDEO
Strokovnjaki: potrebni so...
VIDEO
Precepljenost pri nas upada

Dodaj v

Raziskava Nijz: Matere bolj zaupajo pediatrom kot cepivom

Evropski in svetovni teden cepljenja
23. april 2018 ob 12:13,
zadnji poseg: 23. april 2018 ob 22:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"V Sloveniji, kjer imamo dobro precepljenost, smo v zadnjih dvajsetih in tridesetih letih izgubili nekatere nalezljive bolezni, ki jih v tujini še srečujemo," je ob evropskem in svetovnem dnevu cepljenja poudarila pediatrinja Tatjana Mrvič z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni.

Ob evropskem in svetovnem dnevu cepljenja je Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz) predstavil tako podatke o precepljenosti v Sloveniji kot izsledke raziskave o stališčih in odnosu ključnih javnosti do cepljenja v Sloveniji.

Precepljenost se ponovno dviga
Veronika Učakar z nacionalnega inštituta je pojasnila, da je precepljenost predšolskih otrok proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, okužbam z bakterijo hemofilus influence tipa b in otroški paralizi (DTP/Hib/IPV) ter proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR) v zadnjem desetletju upadla. Vendar se je lani precepljenost proti ošpicam ponovno dvignila in presegla 92 odstotkov (precepljenost je bila 93,2-odstotna).

Sicer pa se precepljenost predšolskih otrok po Sloveniji precej razlikuje glede na regijo. Medtem ko je precepljenost najvišja v Murski Soboti, je najnižja v prestolnici, kjer komaj presega 90 odstotkov. Ponovni izbruhi ošpic, ki se pojavljajo po Evropi, pa sovpadajo z nižjo precepljenostjo. Več primerov ošpic je tam, kjer je precepljenost otrok najnižja, v Romuniji, Bolgariji, Grčiji, Franciji in Italiji.

Učakarjeva je predstavila tudi izsledke raziskave o odnosu do cepljenja, kjer je aprila 2016 med drugim sodelovalo 1700 mater majhnih otrok. "Zaupanje v cepljenje pove podatek, kakšen je odnos do cepljenja," je poudarila Učakarjeva. Ob tem se je pokazalo, da matere veliko bolj zaupajo pediatrom svojih otrok kot cepivom. Le 47 odstotkov se jih je namreč strinjalo s trditvijo, da povsem ali v glavnem zaupajo cepljenju in cepivom. Medtem pa jih je več kot 80 odstotkov izrazilo zaupanje v pediatre svojih otrok. 17 odstotkov mater sodelujočih v raziskavi pa je tudi navedlo, da so oklevale glede cepljenja svojih otrok, medtem ko jih je nekaj več kot odstotek cepljenje zavrnilo.

Raziskava pa je tudi razkrila, da bi se precepljenost v Sloveniji lahko precej znižala, če bi ukinili obvezno cepljenje. Svoje otroke bi prostovoljno cepilo le 56 odstotkov anketiranih mater. "Ob razmišljanju spreminjanja zakonodaje bi morali resno premisliti, ali bi se obvezno cepljenje v trenutni situaciji opustilo ali ne, ker bi lahko to privedlo do velikega vpliva na znižanje precepljenosti," je še opozorila. Bolj kot matere pa cepljenju in cepivom zaupajo zdravniki, saj jih 97 odstotkov meni, da je cepljenje učinkovita zaščita pred nalezljivimi boleznimi, 93 odstotkov pa podpira obvezno cepljenje proti določnim boleznim, kot je urejeno v Sloveniji.

Otroške bolezni se selijo v odraslo populacijo
"Cepljenje je eden največjih uspehov sodobne medicine," je dejala Tatjana Mrvič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana in poudarila, da je posledica obveznega cepljenja dejstvo, da se v Sloveniji nekatere hude bolezni, kot sta davica ali otroška paraliza, ne pojavljajo več. Na območjih z nižjo precepljenostjo v Evropi pa se še vedno pojavljajo določene bolezni, kar pomeni, da obstaja možnost vnosa teh bolezni v Slovenijo, kot so, denimo, ošpice ali oslovski kašelj. Otroške nalezljive bolezni pa se po njenih besedah selijo tudi v odraslo populacijo, ki ni prebolela teh bolezni, zato se morajo tudi odrasli zavedati, da lahko tudi sami zbolijo.

Maja Jurjevec z ministrstva za zdravje je zato poudarila, da je pomembno ohraniti visoko precepljenost med prebivalstvom. Ker je ta začela upadati, je napovedala, da si bo treba v prihodnosti bolj prizadevati ozaveščanju javnosti s transparentnimi znanstveno podprtimi informacijami o koristi cepljenja, kot tudi predstaviti vsa tveganja.

Unicef: S cepljenjem vsako leto rešimo do tri milijone otroških življenj

"Cepljenje je eden od najučinkovitejših in bolj cenovno dostopnih zdravstvenih ukrepov, ki ščiti otroke pred boleznimi in smrtjo, obenem pa deluje kot kolektivna zaščita za skupine prebivalcev. S cepljenjem otrok in nas samih ne zaščitimo le sebe, ampak pred nalezljivimi boleznimi posredno zaščitimo tudi najbolj ranljive posameznike, vključno z novorojenčki," so opozorili v Unicefu. Zaradi večje dostopnosti cepiv je bil po njihovih navedbah v zadnjih letih dosežen velik napredek pri izkoreninjenju oziroma zmanjševanju smrtonosnih bolezni in s tem reševanju otroških življenj. Po navedbah Unicefa je od leta 1988 število primerov otroške paralize upadlo za več kot 99 odstotkov in lani je bilo 22 primerov, kar je najmanj doslej. Cepljenje proti ošpicam je preprečilo več kot 20 milijonov smrti otrok v času med 2000 in 2016. Neonatalni tetanus je bil izkoreninjen v večini držav sveta, pojavlja se le še v 15 državah.

Nasprotniki cepljenja za ukinitev obveznega cepljenja
Ob tednu cepljenja so se oglasili tudi njegovi nasprotniki. Združenje za naravni razvoj otrok je s sogovorniki na novinarski konferenci zatrjevalo, da cepivo človeka ne more zaščiti tako kot naravno pridobljena imunost in da stranskih učinkov po cepljenju nekateri ne dokumentirajo in ne vpisujejo v pacientovo zdravstveno kartoteko. Poudarjajo, da danes še ne poznamo prave cene, ki "jo plačujemo za nepojavljanje bolezni, proti katerim cepimo". Morda je ta tako visoka, da bo potreben resen razmislek, zato so prepričani, da cepljenje ne sme biti obvezno, odločitev o tem morajo sprejeti starši.

Seja odbora DZ-ja odpadla
In prav zaradi vse večjega nezaupanja staršev v cepljenje otrok je poslanska skupina SMC-ja predlagala spremembe zakona o nalezljivih boleznih, po katerih necepljenih otrok ne bi mogli vpisati v vrtec ali v šolo. Predlog naj bi obravnaval parlamentarni odbor za zdravstvo, a je seja odpadla. Poslanec Branko Zorman, ki je prejšnji teden izstopil iz SMC-ja in vodi ta odbor, je ugotovil, da člani odbora zaradi obstrukcij niso sklepčni, zato je že na začetku končal sejo. Iz največje vladne stranke so pozneje sporočili, da je bilo poslancev na seji dovolj in je Zorman sejo po napačnem štetju navzočih končal samovoljno.

Gregor Cerar, A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Nikec3
# 23.04.2018 ob 14:00
Raziskava Nijz: Matere bolj zaupajo pediatrom kot cepivom

Komu pa očetje? Ali so očetje nepomembni? Seksizem?
Simba
# 23.04.2018 ob 14:18
Nikec3: "Komu pa očetje? Ali so očetje nepomembni? Seksizem?"

Očetje so samo za okras, kaj ne veš? Vprašaj CSD ali pa sodišče (90% sodnic)....
hepan
# 23.04.2018 ob 13:40
Tako ja, pravilno, soncke treba v vato zavijat, bognedaj, da komarcek pici
BlKl
# 23.04.2018 ob 15:12
Kratka anketa:

+ Cepivo je varna in učinkovita metoda za preprečevanje bolezni in koristi celotni družbi

- Cepivo je zarota farmacevtskih družb, s katero nas polnijo s strupi, da smo vedno bolni.
Jurčič
# 23.04.2018 ob 14:02
raziskave tudi kažejo, da še bolj kot obema današnje mamice, ala upornice še bolj zaupajo spletnim forumom :)
Radoveden
# 23.04.2018 ob 14:52
A ni normalno da če prestrašeni javnosti, ki cepivom zaupa samo v 47 procentih daš na voljo prosto izbiro in ne spremeniš ničesar drugega in jim ne ponudiš tistega kar pravzaprav želijo slišat in videt, da potem folk nadaljuje dalje s temi 47 procenti?

Normalno, da če tako razmišljaš, da se bojiš uvesti prostovoljno cepljenje, ker praktično ne veš zakaj je tako mnenje staršev in ne narediš nič pametnega za dvig tega procenta razen da razmišljaš o večjih kaznih. Bi se pa vprašal kako za vraga so to rešili v zahodno evropskih državah kjer je cepljenje prostovoljno in precepljenost ni padla.

Kaj vse strah dela.

Da bi pa kdaj že bil kak članek na temo kaj so v teh deželah spremenili da so dosegli ta kompromis in je ostala koza cela in volk sit? Ma kaki, pri nas verjamemo da to ni možno zato dalje tiščimo glavo v pesek.

Malo zdravstvenih delavcev sploh ve kaj je glavni problem tistih ki ne želijo cepit. Kaj je tisto kar jih najbolj moti in kaj bi bilo potrebno storiti da se ta strah eliminira. Nabijanje "cepljenje je varno, ker smo mi tako rekli" očitno ni, ane.

Obenem pa govorjenje o tem kako zdravniški delavci verjamejo v cepiva, hkrati se jih pa ogromno ne cepi proti gripi, je zavajujoče, manipulativno ali pa hinavsko. Sami izberite. Rekel bi da ti delavci verjamejo kaj je smiselno in kaj ni, ne pa da vsepovprek verjamejo v cepiva. Ja?

Že, ko takole javno niste odkriti, kako naj vam mamice in očiji bolj zaupajo? Če bi vedeli kaj nasprotnike obveznega cepljenja moti in bi znali na to odgovoriti, bi strah upadel. Tako pa ga vsakič ko odprete usta nekje ustrelite v koleno in res delate škodo.

Ni vam pa jasno kako in kje.
semaino
# 24.04.2018 ob 09:11
Zakaj pediatri ne priznajo, da ne vpisujejo stranskih ucinkov cepljenja in nikomur zavarovalnica ni priznala deformacije otroka do sedaj.

Naj povedo, teh 5-10-15 primerov je bilo hujsih, imajo te in te tegobe vendar je zavarovalnica prevzela skrb za njihovo nego, zdravljenje, pomoc. Ne pa da vse ostane na plecih starsev.

Dokler ne pokazejo koliko primerov so zavarovlanice in stroka priznali in povrnili skodo, kolikor se le da starsi ne bodo zaupali sistemu. Tako pac je.
semaino
# 24.04.2018 ob 09:14
V Avstriji in v Nemciji je cepljenje prostovoljno in je pristop cepljenju vreden 21. stoletja.

Pri nas pa se oklepajo starih komunisticnih oz pristopov ter metod, kot so jih poznale diktature RKC v srednjem veku, kasneje po Fra revoluciji, kralji, nacizem, fasizem, komunizem.
Bivši uporabnik
# 23.04.2018 ob 15:13
Pometanje stranskih učinkov pod preprogo seveda pripomore k (ne)zaupanju.
amigo
# 24.04.2018 ob 06:55
&firtoh
Hepatitis B se prenaša preko telesnih izločkov.Vsi zdravstveni delavci smo cepljeni proti hepatitisu B,pa ne zato,ker imamo spolne odnose.Ena od posledic bolezni,je ciroza jeter.

Dragi zdravstveni delavec firtoh! Preberi še enkrat. Jaz nisem pisal o cepljenju zdravstvenih delavcev ampak predšolskih otrok. Pa menda ja ne verjameš, da so nekajletni otroci ogroženi enako kot zdravstveni delavci, ki so dnevno v stikih z najrazličnejšimi bolniki.
HOR
# 24.04.2018 ob 01:03
Znanstvenikom, ki pa odkrijejo kaj negativnega o cepivih, kot je na primer nedopustna vsebnost škodljivih mikro in nano delcev, i nimajo kaj iskati v cepivih in prekoračijo mejo svetih krav medicine pa policija kar zapleni računalnike skupaj s podatki raziskav...!
klik...
amigo
# 23.04.2018 ob 20:13
&makoshark
To je res, se ne ponovi - pri tistih, ki so preživeli bolezen. Nekateri pa žal niso preživeli, nekateri pa s hudimi posledicami.

Jaz sem prebolel ošpice brez posledic, ravno tako moji sošolci. Nikoli nisem slišal, da bi kdo moral v bolnico ali pa da bi celo umrl. Mi imamo dosmrtno imunost, medtem ko je imunost starejših cepljenih nejasna. Po izjavi doktorice Tatjane Mrvič se morajo tudi cepljeni odrasli zavedati, da lahko zbolijo. Kot vemo iz literature je potek bolezni pri starejših dosti hujši kot pri otrocih. V Ljubljani je zbolela dvakrat cepljena medicinska sestra.
Proizvajalci cepiv ne jamčijo za svoja cepiva, kar je več kot sumljivo. Ne vem zakaj pri nas otroke cepijo proti Hepatitisu B, ki je spolno prenosljiva bolezen, saj otroci kolikor vem ne seksajo. Zadnjič sem slišal kako se krade pri žilnih opornicah. Glavo stavim, da tudi pri cepivih ni dosti drugače.
mandan
# 23.04.2018 ob 15:47
Bravo radoveden.

Problem je da vso skodo ki nastane z cepljenjem ne nosi tisti ki je nekoga obvezno prisilil da se cepi temvec vse zdravljenje nosijo starsi medtem ko se zdravstvo otepa vsake odgovornosti. In prelaga vso krivdo na....m

Poleg tega ne vodijo nobene evidence o stranskih ucinkih saj je ne smejo ker nimajo tega predpisanega v zakonu.

Skratka gre za cisti marketing nateg kako je vse lepo in se sveti a bog ne daj da pogledas kaj v zakulisju..
aaa
# 24.04.2018 ob 12:19
@krofibajuk
Največja razlika med omenjenima boleznima je, da se moramo proti eni obvezno cepit proti drugi pa ne. Ko bo uvedeno obvezno cepljenje proti noricam, verjami, da bodu tudi norice razglašene za smrtonosno bolezen.
sivina
# 24.04.2018 ob 11:13
#makoshark#
Pri meni po prebolenih ošpicah v mladosti po takih (vaših) zapisih prihaja radost na lica!
Preživeti po ošpicah - čudež ali kaj?
Ošpice v mladosti so pač ena od otroških bolezni (a sedaj je pa drugače, le zakaj?), 'zgodilo se je brez hospitalizacije in črnih misli o preživetju, lepo vas prosim!
Kaj se je dogajalo na jugu bi pa 'pristojni' lahko malo bolje predstavili; ali gre za kakšno novejšo verzijo ošpic ali kaj???
Ampak ne trosite okoli, da so ošpice smrtonosna infekcija
amigo
# 24.04.2018 ob 07:17
&makoshark
Ja, v tistih časih je bilo pri nas pa res zelo zdravo, da si se na veliko zanimal za svet okoli sebe in dostop do vseh mogočih podatkov je bil v Yugi povsem javen. Posebno je to veljalo za male otroke ... Noro, kaj vse človek prebere.

S tabo razpravljati je očitno izguba časa. V tistih časih smo prebolevali ošpice brez problemov. Tudi otrok je bilo za kakih 60% več kot danes. Ošpice so veljale za nenevarno otroško bolezen. Tudi v medicinski literaturi pred letom 68 piše tako.
BTZ
# 23.04.2018 ob 20:04
@Korošec
Včasih je bilo na svetu 2 miljardi ljudi danes jih je 7.6 miljarde, včasih svet ni bil tako dobro transportno omrežen, danes lahko za relativno mali denar potuješ okrog globosa in ti bi v takem svetu eksperimentiral z nekim prebolevanjem visoko nalezljivih bolezni? Nadvse logično... Očitno ti ni jasno, da je zelo tanka črta med urejenim z zakoni reguliranim svetom v katerem živiš in kaosom v katerem si prepuščen sam sebi. Če si tako zelo izobražen, bi lahko vedel da so nalezljive bolezni v zgodovini uničile celotne imperije jih toliko oslabile, da niso bili več sposobni funkcionirat in so potonili v kaosu, zakaj misliš, da se danes to ne more ponovit?
Imperij bo potonil v kaosu, nedvomno, ampak ne zaradi nalezljivih bolezni. Zaradi tega, ker žre samega sebe, svoje vire - zemljo, naravo in nas.

Smrtnost pri večini nalezljivih bolezni je zelo upadla pred pričetkom cepljenja in sicer zaradi izboljšanih higienskih razmer (voda, kanalizacija, hrana, ...). Zato je v 3. svetu, kjer nimajo niti vode za umivat, kaj šele za pit, nalezljivih bolezni in smrti veliko.

Kaj smo dosegli s cepljenjem? Na eni strani zmanjšali število obolelih za otroškimi boleznimi, kar pa poveča možnost obolelosti v poznejših letih, ko ima bolezen hujše posledice. Povečali smo obolelosti zaradi stranskih učinkov cepiv, sploh zato, ker jih je vedno več v programu in v kombiniranih dozah po več hkrati. S tem dojenčkom in otrokom motimo normalni razvoj imunskega sistema, ker je pod stalnim stresom. Zato povečanje avtoimunih bolezni.

Cost/benefit? Se splača? Je tak program s temi cepivi res najboljše za naše otroke?
BTZ
# 23.04.2018 ob 15:45
Opažam neukost in dogmatizem bralstva. Nekaj ljudi je že komentiralo, da smo s cepljenjem prestavili blažje otroške bolezni v nevarne bolezni za odrasle. In to je fakt, medicinski. Cepljenje v otroštvu ne nudi doživljenjske imunosti, prebolena otroška bolezen pa jo nudi.

Torej kaj? Zakaj minusi, če je to midicinsko dejstvo. Cepljenje je daleč od črno-bele teme. Je kompleksna tema, v kateri je neumno biti za ali proti. Iskati je treba največjo korist za otroka in na sploh za ljudi.

Pa še nekaj, kot vsako zdravilo, tudi cepivo povzroča, da se virusi temu prilagajajo, saj hočejo preživeti. Zato imamo vedno bolj nevarne bolezni, proti katerim moramo iskati nova in nova cepiva, ki pa ne nudijo doživljenjske zaščite.
Hyperion
# 23.04.2018 ob 15:34
Včasih so veljale prestolnice za mesta izobražencev in elite, podeželje pa za "seljake". Danes v predmestjih in naseljih živi večina elite, ljudje imajo še kar veliko mero zdrave pameti in presoje. V mestih pa so začeli kraljevati kavčarji in teoretiki..oboji viški inteligence, predvsem pa imajo tako bogata življenja prežeta s strastmi, da se imajo poleg tega čas ukvarjati še z medicino, trenerstvom.. Sicer pa kot zaključek: Večina ljudi nažalost nima drugega v življenju kot obrekanje.., kdo bi jim vzel še to malo..nič. p.s. Ko se vsedete z nekom na kavi in začne govoriti o teorijah ali obrekovati.. vstanite in bežite.. sicer je pa čudno že to, da ima čas za posedati..
Radoveden
# 23.04.2018 ob 15:02
Maja Jurjevec z ministrstva za zdravje je zato poudarila, da je pomembno ohraniti visoko precepljenost med prebivalstvom. Ker je ta začela upadati, je napovedala, da si bo treba v prihodnosti bolj prizadevati ozaveščanju javnosti s transparentnimi znanstveno podprtimi informacijami o koristi cepljenja, kot tudi predstaviti vsa tveganja.

Pa tudi o ozaveščanju zdravnikov o zelo redkih a zelo resnih stranskih učinkih (ki niso zgolj klasični redična, vročina, jok, anafilaktični šok, itd) ampak o poznavanju VSEH stranskih učinkov cepiva iz najnovejših podatkov in vpisu opažanju le teh v register, ne pa o dvomih ali gre za stranski učinek ali zgolj koincidenco in dogmi da bo prej krivo vse drugo, samo cepivo ve.

Potem pa še zapis teh stranskih učinkov in zagotovljena transparentnost vpisa teh stranskih učinkov v register. Da bo javnost pomirjena, da bodo pediatri to vedno resno obravnavali in da bo te podatke (kot podatke iz terena) dobil tudi proizvajalec, kar bo izkazoval vpogled v register.

Hkrati naj se država ne otepa odškodnin in naj priznava negativne posledice po cepljenju.

Recimo bobu bob. Toliko in toliko tega je, bad luck, vendar vas ne bomo zapustili. Prepustili ste se sistemu, da bi vas ta varoval, sedaj ko je šlo nekaj narobe pa se ne bomo poskrili v mišje luknje in bomo stali za vami tudi ko boste potrebovali pomoč ob nadaljnji oskrbi, odškodnina pa vam je namenjena za vsa leta terapij in pretrpljenega.

Ko bo država zmožna za to poskrbet na ta način, pa bomo lahko rekli da vsi prevzemajo odgovornost za zdravje v tej državi.
REsnica
# 25.04.2018 ob 21:48
Osebno poznam fanta, ki se je rodil zdrav. Po cepljenju pa je postal hud invalid. Vse telo ima zvito in velikosti pet letnega fanta. Edino glava mu je zrastla, je pa libanja s celjustjo zvita.
Kdo lahko obsodi njegovo mamo, ki si ni upala cepiti drugih svojih otrok?

Mojemu sošolcu je prva hči po cepljenju imela hude težave, ki nikoli ne bodo povsem pošle. Drugega otroka si ne upa cepit. Mislim da se boji, da je kaj v povezavi cepivo-geni ali nekaj podobnega.

Zanimivo da ne v prvem ne v drugem primeru nikjer niso zdravniki pisno potrdili da gre za povezavo s cepljenje, so pa v obeh primerih to ustno povedali staršem. Tudi ne more biti dvoma, ker sta reakciji sledili neposredno po cepljenju, v parih minutah in nikoli prej ni bilo ničesar podobnega.

Zanimivo je tudi to, da ni nikjer uradnih podatkov, kaj lahko sledi cepljenju, oz neželjene posledice z opisom trajnih invalidnosti iz prakse, na katere te zdravnik ne opozori in tudi ne prevzame odgovornosti niti on niti država.

Se pa strinjam da je cepivo rešilo mnogo več življenj kot jih je pa vzelo. Ni pa fer da ceno za to na tihem plačujejo posamezniki, ki so prezrti od države in tudi medijev.
kolibri123
# 25.04.2018 ob 15:31
Otroške nalezljive bolezni pa se po njenih besedah selijo tudi v odraslo populacijo, ki ni prebolela teh bolezni, zato se morajo tudi odrasli zavedati, da lahko tudi sami zbolijo.
...Draga moja gospa doktor! Ošpic s cepljenjem niste izkoreninili, ampak samo prestavili na odrasla leta, saj cepljenje ne nudi dosmrtne imunosti, ampak samo začasno. Gotovo vam je znano, da so ošpice za odrasle dosti bolj nevarne kot za otroke. Kaj boste zdaj naredili? Boste cepili vse odrasle?


Na žalost je tako. Za vso množico otroških bolezni, za katere so zdaj otroci cepljeni, lahko zbolijo tudi odrasli - tisti, ki v otroštvu otroških bolezni niso preboleli ali so bili cepljeni. T.i. čredna imunost je zdaj res samo še teoretična - ni niti 90% ali 50%, pač pa še manj. Prej je bila ta čredica določena starostna skupina, ki je ali ni zaščitena glede na število tistih, ki so PREBOLELI otroške bolezni in so postali trajno imuni nanje, zdaj imamo VSEGENERACIJSKO ČREDO, ki je cepljena samo v otroštvu, kasneje pa ne. Bomo začeli obvezno cepiti tudi odrasle vseh starosti, da se vzpostavi tako zaželjena visoka ČREDNA IMUNOST? No, čreda, kaj pravite, boste šli vsakih par let skoz cepilni program tja do prerane smrti, zato da ne bo izbruha otroških bolezni med starčki?
Radoveden
# 23.04.2018 ob 18:02
Vprašanje in odgovor na 2 ključni vprašanji je jasen.

Ali cepiva delujejo?

Da.

Ali imajo stranske učinke?

Da.

Od tu dalje pa se začne debata in dvomi na katere zdravstvena stroka ne zna odgovoriti, tako da ne bi odprla še več vprašanj. Človek dobi občutek, da ali dejansko ne vedo ali pa se sprenevedajo ker jih je strah, da bi precepljenost padla, če bi bilo povsem vse javno, ravno tako kot se bojijo tega da bi precepljenost padla, če bi dali ljudem izbiro.

Potem pa ljudje sami iščejo te informacije, ker niso omejeni samo na Slovenijo. Eni si s tem odprejo še več vprašanj, eni na ene odgovorijo, a jim to nič ne pomaga pri izbiri.

Problem pa je, da se vso odgovornost vali zgolj na starše. Mi smo poslušni kužki ki moramo delati tako, kot koncept pravi ne glede na vse. Posledice pa nosimo tudi sami. Če bi država prevzela odgovornost, bi pa spet stalo, to pa spet nočejo. Kam pa pridemo, da bi bilo treba za kaj odgovarjat, mar ne?
BTZ
# 23.04.2018 ob 16:14
@Korošec
Kaj pa tisti, ki je ne prebolijo? Očitno bi nekateri spet radi neko naravno selekcijo kot pred 1000 leti, lahko potem uvedemo še pravilo najmočnejšega in najbolj spletkanega, ki bo prevzel mesto alfa samca in vodenje tropa.

Dobro vprašanje in neumno nadaljevanje. Včasih si peljal otroka na obisk k obolelemu, da se je nalezel. In kaj ti pomaga cepljenje, če kot upokojenec nisi več zaščiten?

Še nekaj opažam v vseh teh forumskih debatah. Odsotnost, nezmožnost kritičnega razmišljanja. Torej logike, izogibanja logičnim zmotam (logical fallacies), da prideš do relevantnega zaključka. Tako kot tvoj prispevek, 1000 let, alfa samec, kakšno vezo ima to s cepljenjem danes (straw man fallacy).
Korošec
# 23.04.2018 ob 15:56
@BTZ
Opažam neukost in dogmatizem bralstva. Nekaj ljudi je že komentiralo, da smo s cepljenjem prestavili blažje otroške bolezni v nevarne bolezni za odrasle. In to je fakt, medicinski. Cepljenje v otroštvu ne nudi doživljenjske imunosti, prebolena otroška bolezen pa jo nudi.


Kaj pa tisti, ki je ne prebolijo? Očitno bi nekateri spet radi neko naravno selekcijo kot pred 1000 leti, lahko potem uvedemo še pravilo najmočnejšega in najbolj spletkanega, ki bo prevzel mesto alfa samca in vodenje tropa.
Radoveden
# 23.04.2018 ob 15:18
@BlKl,
take ankete izvajajo po ministrstvih, potem pa ni čudno da ne vedo v čem je štos.
josh k.
# 23.04.2018 ob 13:52
Pomemben je tudi proizvajalec cepiva, oziroma kvaliteta in ne samo tržno najnižja cena.
Težko je bit pameten kaj je res, ampak tudi razne mamice z Google doktoratom, ko zagusti letijo k dežurnem pediatru...
agenda21
# 24.04.2018 ob 22:01
Ni vse za v kri, sploh pa naslednje substance:
Alpha-N-acetylgalactosaminidase
Aluminium hydroxide
Squalene
Thiomersal
HPV-16-L1 protein
aaa
# 24.04.2018 ob 13:07
@makoshark
Če se v neki generaciji v kateri so vsi od a do ž obolevali la ošpicami, ljudje ne spominjajo, da bi komurkoli bilo kaj hudega zaradi tega, bo to veljalo na nenevarno bolezen, pa če se ti s tvojo statistiko na glavo postaviš. Primer prve smrtne žrtve lani v Italiji. Dotični je imel levkemijo, vpisan pa je bil v statistiko žrtev ošpic. Kmečka pamet slehrnika pač ne deluje po teh principih in se bo take žrtve spominjala kot žrtev levkemije. Ni pa dvakrat za rečt da ga bo farmacevtska statistika poleg seznama žrtve ošpic vpisala še na seznam uspešno ozdravljenih levkemikov.
amigo
# 23.04.2018 ob 22:16
&makoshark
Glede na to, da si imel kot otrok dostop do zdravstvenih kartonov vseh obolelih za ošpicami, ti verjamem ;)

Dragi makoshark, v tistih "davnih" časih pred letom 1968 ni bilo zakonov o čuvanju osebnih podatkov, zato so se novice dosti lažje širile. Pa tudi ljudje so se dosti bolj zanimali za svet okoli sebe. Razen tega o nevarnosti ošpic imamo tudi študije, ki govorijo o tem, da so ošpice nenevarna bolezen. Tako je tvoja pripomba o dostopu do zdravstvenih kartonov brez smiala.
klemen2610
# 23.04.2018 ob 17:20
makoshark prav imaš si pameten in cepljen, srečno
klemen2610
# 23.04.2018 ob 16:37
red dog cepi se samo otroke, odraslim je pa cepivo izvenelo!!!! se pravi precepljenost je 25 %%%
red_dog
# 23.04.2018 ob 16:13
Trisha13
ampak to namesto vas opravljata FB,YOUTUBE.

LOOOOOOOOOOL

Zakaj pa samo cepica? Zakaj ne tudi operacije? Kako veš, da ti ob operaciji big pharma v telo ne spusti 100 ml nanodelcev?
red_dog
# 23.04.2018 ob 15:21
Radoveden
Bi se pa vprašal kako za vraga so to rešili v zahodno evropskih državah kjer je cepljenje prostovoljno in precepljenost ni padla.

Na zahodu ljudje vseeno niso tako naivni kot na vzhodu (glej: bitcoin, catch-the-case, Herbalife itd). Pojdi na Onkološki inštitut: folk zavrača kemoterapijo in se 'zdravi' z marihuano.

Takoj, ko bo na zahodu precepljenost padla (v Italiji je že: https://www.thelocal.it/20180126/measles-cases-increased-almost-six-fold-in-2017-as-two-parties-pledge-to-abolish-compulsory-vaccines), bo cepljenje obvezno - kot so to storili v Italiji.
Radoveden
# 23.04.2018 ob 15:15
Kako se bodo Google doktorice odzvale, če nekdo prinese v Evropo zopet virus otroške paralize? Specifičnega zdravljenja za otroško paralizo ni! Je zelo nalezljiva bolezen, ki se s stikom med ljudmi zlahka prenaša. Na endemičnih območjih lahko divji poliovirusi okužijo pravzaprav celotno prebivalstvo!

Širi se preko fekalij. Torej, ko greste na potrebo, pa nimate skret papirja v vasi, vaše fekalije niso urejene, nimate ravno dostopa do čiste vode za roke umit po opravljeni potrebi... normalno da v taki vasi zadeva hitro potuje naokoli. Tudi preko neumite hrane. Si predstavljam taka območja na svetu, kjer imajo take razmere. Polno jih je. Le v Evropi jih je bolj malo. V tistih najmanj razvitih državah več, v najbolj razvitih precej manj oz. izredno malo.

Pa recimo da se izbruha polia ne bojite v Evropi, ker imamo stvari tako urejene da bi ta izbruh kmalu zajezili. Problem pa je, ko se odpravite v dežele kjer zadeve niso tako urejene, kjer si niso navajeni tolikokrat rok umit, kjer fekalije plavajo naokoli, po možnosti z njimi zalivajo njive, kjer enostavno nimajo zahodnih standardov - torej večina sveta.
amigo
# 25.04.2018 ob 09:24
&makoshark

To kar ti pišeš je več kot vprašljivo. Ošpice so v tistih časih veljale za nenevarno otroško bolezen in velika večina ni šla k zdravniku in ni bila zajete v statistike. Teh 0,3% velja kvečjemu za tiste, ki so bili hospitalizirani.
agenda21
# 24.04.2018 ob 22:50
https://www.youtube.com/watch?v=9ByqAYuo
Fes
BTZ
# 24.04.2018 ob 10:24
@Koročec
Kakšne veze ima to z boleznimi, ki se prenašajo kapljično (kužnimi delčki v izkihanem ali izkašljanem zraku)? Pametuješ o stvareh katerih nimaš pojma in jih v bistvo niti sam ne razumeš, naravnost grozljivo kaj si nekateri dovoljite.

Kaj si dovolim? Da opišem stanje v katerem bolezni cvetijo in stanje v katerem imajo minimalne pogoje. To si dovolim. Grozljiva je pa vera mnogih v neko preživelo in lažno dogmo.

Poglej si grafe, kdaj je umrljivost zaradi nalezljivih bolezni upadla in poišči vzroke zakaj. Cepljenje niti pod razno ni glavni razlog.

Eden izmed grafov, lahko sam iščeš dalje...
http://www.drhalvorsen.co.uk/decline_of_
infectiious_diseases.html
makoshark
# 23.04.2018 ob 18:47
klemen2610
makoshark prav imaš si pameten in cepljen, srečno

Vem. Sem pameten in sem cepljen ;)))
Radoveden
# 23.04.2018 ob 18:16
@makoshark,
Cepivo za gripo ni tako enostavno "uganiti", ker so gripe sezonske in ni samo ena sorta. Zato ne more biti primerjave.

Seveda, seveda. Če je cepivo neškodljivo, čemu potem tvegati, da bi se ne cepili, če pa lahko tudi uganemo pravo mešanico? Če bi bilo povsem brezvezno, ne bi izvajali cepljenja, je tako? Navsezadnje je samo en majhen bu-bu, zaleže pa dobro, kot je rekel zdravnik v oglasu. Probat ni greh, očitno. No, pa pol zdravnikov ni tega mnenja.

Kar se tiče Nemčije, ja lej, se bosta že starša doma potem zmenila, če bo šlo kaj narobe. Ni ravno kul, če ni prej doma konsenza in se en kar odloči na silo ampak ok, to bo njujn problem. Kaj bo če bo precepljenost padala bomo videli. Mogoče se bodo pa ozrli po drugih državah kjer jim precepljenost ne pada?
Radoveden
# 23.04.2018 ob 17:51
@red_dog.
komu naj račun izstavijo tisti ki jih je cepivo poškodovalo? tebi?

in pa ironična zabloda:
tastari naj bi račun istavljali ker nekdo ni cepil svojega otroka? a da bi se pa tastari šli cepit, da poživijo to svojo imunost, to pa ne?

komu naj pa tastari izstavijo račun, če staknejo gripo preko zdravstvenega delavca, ki se ni želel cepit in umrejo? ker letno jih zaradi gripe umre kar lepa številka.

nihče, ki se ni želel cepit ni necepljenega sončka okužil, ker bi tako želel, ampak ker je želel svojega zaščitit ker se je bal vsega tega kar ve da mu zdravstvo noče povedat tako kot je. vi kar zdravstvu izstavite račun, pa bo.

zakaj pa meni izstavlja račune zdravstvo zaradi ljudi ki se ne gibljejo, preveč jedo, pijejo in kadijo? čemu bi jaz te račune plačeval? mar ne?
klemen2610
# 23.04.2018 ob 17:21
hyperion sva na nasprotnih bregovih želim ti vso srečo!! pa lep pozdrav
makoshark
# 23.04.2018 ob 17:13
klemen2610
red dog še to jz sem zgubil debato ok grem, moj otrok je pa dobil lepo zdravo življenje ker je necepljen!!!

Tvoj otrok ima precej zblojenega očeta, ki ni zmožen argumentirane debate. Ko bo odrasel, bo to na tvojo grozo sam spoznal, razen če mu ne boš dovolj temeljito opral možganov. Za tebe v nobenem primeru to ni dobitna kombinacija.
Hyperion
# 23.04.2018 ob 16:58
Vecina anticepilcev se ne zaveda, da danes rešimo praktico vse dojenčke, ki so prej ze kmalu ali takoj ali ze umes, umrli. Ne zavedajo se, da ze dolgo ni več naravne selekcije slabih genov, ravno zaradi medicine in cepljenj. Posledica pa je, da je veliko otrok slabotnih in gensko izlostavljenih, zato prihaja do zelo povečanih vrednosti slabe imunosti, komplikacij.. In ima samo cepljenje zelo malo ali nic s tem. Sploh pa ko potegnes crto cez celotno druzbo, je cepljenje dalec upravičeno in logicno. Razen za tiste, ki skrbijo zamo za svoje riti. No..te pa bo nazalost spametovala sele kaksna obsirnejsa epidemija, da bodo spet zaceli delovati kolektivno.
gozdar1
# 23.04.2018 ob 16:54
Koliko bo kakšen otrok zdrav skozi življenje odločajo predvsem geni (tudi tu je potrebna sreča), cepljenje je samo eden od načinov goljufanja narave, ki smo ga iznašli. Seveda ima to za posledico , da smo si začeli domišljat da sta dva ali pa celo samo en otrok že dovolj za zdravo populacijo.
red_dog
# 23.04.2018 ob 16:42
klemen2610

Test imunosti na ošpice. 10 %, ki ni več imunih, bodisi niso bili cepljeni, ali pa so dobili samo en odmerek cepiva. Po cca 1985 vsi dobijo dve dozi cepiva, zato je tudi imunost podaljšana.

Umakni se iz debate, saj si jo izgubil.
seba goričan
# 23.04.2018 ob 16:39
bravo, novega zakona ne bo...bitka dobljena, vojna še zdaleč ne....
klemen2610
# 23.04.2018 ob 16:33
precepljenost predšolskih otrok proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, okužbam z bakterijo hemofilus influence tipa b in otroški paralizi (DTP/Hib/IPV) ter proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR) v zadnjem desetletju upadla. Vendar se je lani precepljenost proti ošpicam ponovno dvignila in presegla 92 odstotkov (precepljenost je bila 93,2-odstotna) ČE NATANČNO PREBERETE JE PRECEPLJENOST ZA PREDŠOLSKE OTROKE, KAJ PA ODRASLI??? KAJ POMAGA ČE JE OTROK CEPLJEN OČE IN MATI PA NE!!??? PRECEŠPLJENOST V SLOVENIJI JE 25% MED VSO POPULACIJO BOLEZNI PA NI....
red_dog
# 23.04.2018 ob 16:17
BTZ

Svet se je pač spremenil, dejstev ni več, vse gre. Brave new world.
Radoveden
# 23.04.2018 ob 15:28
@mako,
A ni zanimivo, da vedno potegneš ven cepljenje proti gripi, ki ni primerljivo s cepljenjem proti otroškim boleznim.

Ja, predvsem zato, ker marsikomu ni jasno da gripa pomori na dolgi rok več necepljenih kot pa ošpice necepljenih.

Zdravtveni delavci ne bi smeli dvomiti o cepivu proti gripi, če se proti gripi cepljenje izvaja in hkrati, če se poda dejstvo da "Bolj kot matere pa cepljenju in cepivom zaupajo zdravniki, saj jih 97 odstotkov meni, da je cepljenje učinkovita zaščita pred nalezljivimi boleznimi" saj se s tem ustvarja mišlenje, ki ni v skladju s prakso taistih zdravnikov.

Saj tam imajo tudi omejitve za tiste, ki ne cepijo otrok. Italija je pred kratkim uvedla obvezno cepljenje (mislim, da tudi Francija),

Dobro, potem me zanima zakaj tega niso uvedli tudi v drugih državah in kaj ti dve zgorja nudita poleg zgolj omejitev in sankcij, Kakšne je podpora pacientu in družini ob zaznanih hudih stranskih učinkih? Recimo da me zanimajo primeri dobre prakse. Kar je sicer relativno - kakor si kdo to predstavlja, je pa treba pogledat vse primere.

v Nemčiji imajo strožje ukrepe (uzakonili so, da je dovolj en sam starš pri odločitvi za cepljenje; kazen za odklon posveta o cepljenju) ...

V tem ne vidim težave. Če so le ti posveti korektni. Da ne gre zgolj za nabijanje v eno smer.
Kazalo