Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ryanair je imel preteklo poslovno leto, ki se je končalo konec marca, ko je pandemija ustavila tudi letalski promet, na letni ravni 13-odstotno rast. Irski nizkocenovni letalski prevoznik je v poslovnem letu 2019/2020 zvišal tudi prihodke od prodaje, in sicer za deset odstotkov, na 8,5 milijarde evrov. Število prepeljanih potnikov pa se je povečalo za štiri odstotke, na 149 milijonov evrov.

Ob tem je Ryanair zdaj opozoril na posledice širjenja novega koronavirusa, zaradi katerega je marca obstal tudi letalski promet. Zaradi prizemljitve letal so bili v podjetju marca ob več kot pet milijonov potnikov. Ryanair pričakuje, da bo imel zaradi posledic pandemije v prvem trimesečju tekočega poslovnega leta več kot 200 milijonov evrov izgube.

80 milijonov potnikov v letu manj od prvotnih načrtov

Kolikšna bo izguba v celotnem letu, v podjetju ne želijo ugibati. Kot so poudarili, je namreč negotovo napovedati trajanje pandemije in njene posledice. Poleg tega je negotovo tudi povpraševanje oziroma vedenje potrošnikov, ko se bodo storitve znova nemoteno vzpostavile.

Irski letalski prevoznik naj bi v prvem četrtletju opravil manj kot odstotek načrtovanih rednih poletov. Po pričakovanjih se bo promet v normalne tirnice znova vrnil v poletnih mesecih, so pojasnili in spomnili, da nameravajo v juliju obnoviti 40 odstotkov poletov. Ryanair pričakuje, da bo v tekočem poslovnem letu prepeljal manj kot 80 milijonov potnikov, skoraj 50 odstotkov manj od prvotnih načrtov.