Svet UKC-ja Ljubljana je za novega generalnega direktorja izbral Janeza Poklukarja. Foto: BoBo
Svet UKC-ja Ljubljana je za novega generalnega direktorja izbral Janeza Poklukarja. Foto: BoBo

Šabeder, ki je do odhoda na ministrsko funkcijo marca letos največjo zdravstveno ustanovo v državi vodil dobro leto, odločitev sveta zavoda, da za novega prvega moža UKC-ja Ljubljana izbere Poklukarja, ocenjuje kot dobro. "Tudi njegov program odraža dejansko stanje oziroma prioritete, ki so v kliničnem centru," je dejal minister, ki zato verjame, da bo novi direktor imel tudi podporo zaposlenih.

Sam pa je Poklukarju danes obljubil, da bo imel ves čas njegovo podporo in podporo ministrstva, "kar vemo, da ni bilo v preteklosti pogosto". Kot pa je poudaril Šabeder, moraš kot direktor kliničnega centra imeti podporo resornega ministra, sicer je zelo težko narediti kakršno koli spremembo. Poklukarju je obljubil tudi, da bo imel popolnoma proste roke pri kadrovanju, da bo lahko upošteval le strokovne cilje in ne bo nobenih političnih kadrovanj.

"Mini primopredajo" sta že opravila, je dejal minister za zdravje Šabeder. Foto: BoBo

Poklukar, ki je pet let vodil jeseniško bolnišnico in jo potegnil iz rdečih številk in iz sanacije, bo štiriletni mandat na čelu UKC-ja Ljubljana nastopil 1. avgusta. Po srečanju s Šabedrom je dejal, da je vesel, da je po podpori na svetu zavoda dobil tudi ministrovo podporo. "Zavedam pa se, da se je s tem name naložila velika odgovornost, ne le UKC-ja Ljubljana, temveč tudi pomembnega dela slovenskega zdravstva".

Njegova želja je, da že v prvih dneh skupaj s stroko nadaljujejo delo in sanacijo, ki jo je ne nazadnje v preteklem letu že uvajal in vodil sedanji minister. Spomnil je, da je bilo lani zastavljenih 56 sanacijskih ukrepov, da je bilo na podlagi letnega poročila to dodelano še s 13 sanacijskimi ukrepi. Ko bodo dobili polletno poročilo, pa bodo na njegovi podlagi lahko naredili natančno analizo stroškov materiala, storitev in dela ter nato "postopno delali korake".

Kot je dejal Poklukar, si je v jeseniški bolnišnici zagotovo pridobil veliko izkušenj, a UKC-ja glede na njegovo velikost ne podcenjuje. Tudi spopadanja z morebitnimi korupcijskimi tveganji se ne boji, je zagotovil. "Kot generalni direktor sem odgovoren za zakonitost poslovanja in vse to me zavezuje, da v primeru takih tveganj te prijavim ustreznim organom," je dejal.

Poklukar bo UKC Ljubljana začel voditi 1. avgusta

Bedenje nad preglednostjo razpisov

Po njegovih besedah bo treba še naprej bedeti nad določenimi ključnimi pogodbami in preglednostjo javnih razpisov. A je pri tem ključna tudi vloga stroke, ki pripravlja tehnično specifikacijo za nabave, "menedžment pa mora stroki s svojimi podpornimi službami omogočiti, da lahko opravlja svoje poslanstvo in dobi opremo, ki jo potrebuje za svoje delo".

Pri čakalnih dobah Poklukar vidi bistvo v urejanju delovnih procesov, ne le znotraj posamezne enote, temveč tudi med enotami. Od tega si obetajo ne le učinke v ekonomskem smislu, temveč tudi pri razbremenjevanju delavcev, "kajti urejen sistem ne dopušča, da se delajo neracionalne stvari, da se delavcev po nepotrebnem ne obremenjuje", je dejal.

Janez Poklukar bo štiri leta direktor UKC Ljubljana

Kadrovske poteze

Kar zadeva morebitne kadrovske poteze po prevzemu funkcije v kliničnem centru, pa mora najprej spoznati obstoječo ekipo. Kot je dejal, verjame v zaposlene v kliničnem centru. Če pa bo čas pokazal, da določene usmeritve nekaterih na delovnih mestih niso pravilne ali ustrezne, bodo tudi kadrovsko posegli v samo delovanje kliničnega centra.

Izbiro Poklukarja, ki bo štiriletni mandat nastopil prvega avgusta, so pozdravili tudi v zdravniških vrstah. S tem bo postal 15. človek na čelu UKC-ja in osmi v zadnjih desetih letih.

Šabeder in Poklukar opravila primopredajo