Dezinfekcija ulic v Vuhanu, kjer je žarišče virusa. Večmilijonsko mesto je praktično odrezano od sveta. Foto: Reuters
Dezinfekcija ulic v Vuhanu, kjer je žarišče virusa. Večmilijonsko mesto je praktično odrezano od sveta. Foto: Reuters

Število okuženih z novim koronavirusom na Kitajskem je 40.171, število na novo okuženih pa se stabilizira. V nedeljo so kitajske oblasti tako potrdile 3.062 novih primerov okužbe v zadnjih 24 urah, medtem ko je bilo dan pred tem 3399 novih primerov.

Skupno jih je na opazovanju več kot 187.000. Glede na uradne podatke so do zdaj pozdravili in iz bolnišnic odpustili 3281 okuženih.

Edini smrtni žrtvi zunaj Kitajske na Filipinih in v Hongkongu
Nekaj več kot 350 ljudi je okuženih še v 27 državah po svetu. Edini smrtni žrtvi zunaj celinske Kitajske pa sta bili doslej kitajski državljan, ki je umrl na Filipinih, in 39-letnik v Hongkongu.

Iz Velike Britanije poročajo o primeru okužbe enega od zaposlenih na kliniki v Brightonu. Kliniko so začasno zaprli, od kod naj bi se zaposleni okužil, pa niso sporočili, navaja BBC.

Število žrtev koronavirusa preseglo število žrtev sarsa
Število smrtnih žrtev, ki jih je virus zahteval do zdaj, je že konec tedna preseglo število žrtev virusa sars v letih 2002 in 2003, ki je prav tako izbruhnil na Kitajskem. Tedaj je umrlo 774 ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že v soboto sporočila, da se število novih primerov okužbe na Kitajskem stabilizira. Obenem je posvarila, da je še prezgodaj reči, da je epidemija dosegla vrhunec. Organizacija je v nedeljo na Kitajsko poslala ekipo mednarodnih strokovnjakov, ki naj bi pomagala pri usklajevanju odziva na izbruh.

Novi koronavirus se je najprej pojavil v mestu Vuhan, prestolnici kitajske province Hubej. Mesto z 11 milijoni prebivalcev je že več tednov praktično odrezano od sveta.

Na ladji pred Jokohamo 60 novih primerov okužb

Ladja za križarjenje Diamond Princess s 3711 potniki na krovu je v karanteni v Jokohami. Testiranja so za zdaj potrdila okužbo pri 130 potnikih.  Foto: Reuters
Ladja za križarjenje Diamond Princess s 3711 potniki na krovu je v karanteni v Jokohami. Testiranja so za zdaj potrdila okužbo pri 130 potnikih. Foto: Reuters

Medtem pa so na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zaradi koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem, diagnosticirali okoli 60 novih primerov okužbe. Skupno število okuženih se je tako povečalo na 130.

Japonske oblasti so za križarko Diamond Princess ob vplutju v japonske vode na začetku preteklega tedna odredile 14-dnevno karanteno, saj je bil z virusom okužen eden izmed potnikov, ki se je z ladje izkrcal pretekli mesec v Hongkongu.

Med 3711 potniki tudi šest Slovencev
Ko je ladja s 3711 potniki in člani posadke priplula na Japonsko, so oblasti testirale skoraj 300 ljudi. Nato so več deset okuženih postopoma evakuirali v lokalne zdravstvene ustanove. Na ladji je tudi šest slovenskih državljanov, ki so v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu.