Podatki nas v svetovnem merilu uvrščajo med države z najmanj tragičnimi primeri v porodnem obdobju. Foto: EPA
Podatki nas v svetovnem merilu uvrščajo med države z najmanj tragičnimi primeri v porodnem obdobju. Foto: EPA
Porodničarji: Ni razloga za strah

Precej strahu je povzročila novica, da so v jeseniški porodnišnici v dveh mesecih umrli štirje novorojenčki. Preiskava še poteka, a strokovnjaki pravijo, da ni razloga za paniko. Dolgoletni ljubljanski porodničar Vasilij Cerar pravi, da gre gotovo za naključje. "To ne sme vreči slabe luči na porodnišnico," je prepričan.


V pol stoletja veliko izboljšanje

Slovenija je sicer med državami v svetu, kjer je smrtnost novorojenčkov najmanjša, pravijo strokovnjaki. Črna statistika leta 1955 je kazala, da je bilo med 32 tisoč rojenimi otroki več kot 600 mrtvorojenih, še dvakrat toliko novorojenčkov je umrlo v prvih dneh življenja.

Čez desetletje se je število mrtvorojenih otrok prepolovilo, v zadnjih letih je takih primerov okoli sto. Lani je bilo po še neuradnih podatkih 95 mrtvorojenih otrok, med njimi eden v jeseniški porodnišnici.

Največkrat vzrok prezgodnji porod
Gotovo je le eno - med slovenskimi porodnišnicami po umrljivosti novorojenčkov izstopata ljubljanska in mariborska. To pa predvsem zato, ker "vse rizične skupine pošiljamo v te dve porodnišnici," pojasnjuje Barbara Mihevc Ponikvar iz Inštituta za varovanje zdravja.

Najpogosteje se zgodi, da zdravniki smrt otroka ugotovijo že pred porodom, zelo malo jih umre med samim porodom. Vzrok so prirojene anomalije, pri otrocih, ki takoj umrejo, pogosto prezgodnji porod, pravi Barbara Mihevc Ponikvar.

Seveda pa na težavno nosečnost, prezgodnji porod in morebitne zaplete vplivajo tudi vse višja starost nosečnic in vse več večplodnih nosečnosti zaradi oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Porodničarji: Ni razloga za strah