Število specialzacij bo omogočilo, da se vsi mladi zdravniki zaposlijo, pravijo na vladi. Foto: BoBo
Število specialzacij bo omogočilo, da se vsi mladi zdravniki zaposlijo, pravijo na vladi. Foto: BoBo

Na ljubljanski medicinski fakulteti je študij med 1. januarjem 2013 in 30. oktobrom letos končalo 892 študentov, v Mariboru pa je v istem obdobju študij končalo 346 diplomantov oz. skupaj 1.238 diplomantov. V tem obdobju se je zaposlilo 1.246 pripravnikov, je vlada v pisnem odgovoru pojasnila poslancu SDS-a Danijelu Krivcu.

Vlada še navaja, da je bilo v obdobju od 1. januarja 2013 do 30. oktobra letos razpisanih 1.337 specializacij, do 20. novembra letos pa jih je Zdravniška zbornica Slovenije odobrila 1.193. To pomeni, navajajo na vladi, da se je v tem obdobju tudi zaposlilo 1.193 mladih zdravnikov. Kot so še dodali, je zbornica 16. novembra letos razpisala še dodatnih 168 specializacij, kar bo pomenilo nove zaposlitve mladih zdravnikov.

Na vprašanje poslanke SDS-a Nade Brinovšek glede odhoda zdravnikov v tujino so odgovorili, da so podatki, s katerimi se operira v javnosti, nepreverjeni in zgolj pavšalni, saj takih podatkov nima ne ministrstvo za zdravje ne zdravniška zbornica.

Tako je mogoče zgolj primerjati podatke ministrstva za zdravje o izdanih potrdilih o skladnosti osnovne usposobljenosti z evropsko direktivo, ki so osnova za vsakega zdravnika, ki bi se želel zaposliti v tujini, ter podatke iz baze podatkov o izvajalcih zdravstvene dejavnosti, ki jo vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

En zdravnik državo stane skoraj 100.000 evrov
Ministrstvo je leta 2014 in 2015 skupaj izdalo 72 potrdil o skladnosti osnovne usposobljenosti z direktivo in 84 potrdil o skladnosti različnim specialistom. Podatki NIJZ-ja pa kažejo, da v bazi ni več 53 zdravnikov, ki jim je bilo izdano potrdilo o osnovni usposobljenosti, ter 38 zdravnikov specialistov.

Ob predpostavki, da so vsi ti zdravniki odšli v tujino, je torej Slovenijo v tem času zapustilo skupno 91 zdravnikov, od tega 53 zdravnikov po opravljenem strokovnem izpitu in 38 zdravnikov specialistov različnih specialnosti, so zapisali na vladi. Do 30. novembra letos so izdali skupaj 50 potrdil, zato ocenjujejo, da nenadnega povečanja in množičnega odhajanja zdravnikov v tujino ni.

Na vprašanja Brinovškove so na vladi še pojasnili, da celoten študij medicine stane 60.000 evrov na študenta, povprečni strošek specializanta pa znaša 32.357 evrov letno. Specialistični izpit stane še 1.613 evrov.