Teodorja Žepiča so potrdili kot v. d. generalnega direktorja UKC-ja. Foto: BoBo

Teodor Žepič, ki je junija 2018 prevzel poslovno vodenje pediatrične klinike, je po imenovanju Šabedra na čelo ministrstva skrbel za tekoče posle ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC). Člani sveta zavoda pa so ga danes potrdili za v. d. generalnega direktorja, so sporočili na Twitterju kliničnega centra.

Žepič je diplomiral na ljubljanski fakulteti za družbene vede in ima dolgoletne izkušnje z vodenjem na različnih ravneh, predvsem v bančnem sektorju.

Svet zavoda se je tako tudi uradno seznanil z odstopom Aleša Šabedra z mesta generalnega direktorja, ki ga je zasedal dobro leto.

Teodor Žepič na čelo UKC-ja kot v. d.

V ljubljanskem UKC-ju so napovedali, da bodo izbirni postopek za novega generalnega direktorja s polnim mandatom začeli na eni od prihodnjih sej sveta zavoda, predvidoma že v tem mesecu, je ob robu seje dejal predsednik sveta zavoda Jože Golobič. Po koncu postopka bo svet predvidoma sprejel sklep o imenovanju novega direktorja, ki bo začel veljati, ko bo soglasje k imenovanju podal še minister za zdravje.

"Na vsak način si želimo, da bi direktorja s polnim mandatom dobili pred počitnicami, torej junija, najpozneje na začetku julija," je poudaril Golobič. Žepič je bil Golobičeva prva izbira za prevzem krmila UKC-ja, med drugim tudi zaradi rezultatov na pediatrični kliniki, ki so bili lani boljši od načrtovanih, a sicer še vedno v rdečih številkah. Prav tako so po Golobičevih besedah meritve klime na pediatriji pokazale občutno izboljšanje.

Z izjemo poslovnega vodenja pediatrične klinike Žepič izkušenj v zdravstvu nima. Foto: BoBo

Se bo Žepič prijavil na razpisu za direktorja?

"Menim, da bo gospod Žepič uspešno nadaljeval že začrtane ukrepe sanacije in poslovne odličnosti v zavodu," je ocenil. Žepič je v izjavi za medije dejal, da je še rahlo prezgodaj govoriti o odločitvi, ali se bo prijavil na razpis za generalnega direktorja. "Že jutri pa začenjamo s polno paro in realizacijo vseh projektov, ki ta trenutek potekajo v kliničnem centru," je napovedal.

Med prioritetami je poudaril sanacijo bolnišnice in ocenil, da bosta letošnje in prihodnje leto najbolj odločno vplivali na njeno uspešnost. Ob rednih projektih jih čaka tudi reorganizacija procesov, ki so po njegovih besedah predpogoj za uspešno poslovanje UKC-ja, in pogajanja z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije za nove programe in revizijo vseh tistih, ki so podvrednoteni.

Ekipa, s katero se bo Žepič srečal v sredo zjutraj, trenutno ostaja v enaki zasedbi. Kot je pojasnil, je nekaj nezasedenih mest, ki jih bodo začeli popolnjevati z razpisi že v tem tednu, predvsem mesta poslovnih direktorjev. "Predstavljam si, da bo novi generalni direktor želel oziroma krepil predvsem svoj tim tukaj, ker je le to lahko zagotovilo za uspešno poslovanje naprej," je še ocenil novi v. d. generalnega direktorja UKC-ja.

Z izjemo poslovnega vodenja pediatrične klinike Žepič izkušenj v zdravstvu nima. A je prepričan, da mu njegove dolgoletne vodstvene izkušnje omogočajo in dajejo vpogled v vodenje različnih sistemov.

Direktorji so se pogosto menjavali

Pretekle izkušnje kažejo, da vodenje UKC-ja Ljubljana ni lahka naloga. Generalni direktorji so se v preteklih letih menjavali precej pogosto. Šabeder je bil 13. človek na čelu UKC-ja Ljubljana v zgodovini in šesti v zadnjih desetih letih.

Za novega v. d.-ja UKC-ja Ljubljana so bili v igri trije kandidati. Foto: BoBo

Predsednik sveta UKC-ja Ljubljana Jože Golobič je ob Šabedrovem odhodu pretekli teden poudaril, da osebo, ki bo prevzela odgovornost za vodenje 8.376 zaposlenih, čaka veliko izzivov. Po njegovih besedah je ključno, "da svet zavoda in novo vodstvo vztrajata na poti poslovne odločnosti, ki je bila začrtana v preteklem letu".

Golobič pričakuje, da bo novo vodstvo nadaljevalo optimizacijo poslovnih procesov, kar po njegovih besedah pomeni tudi nadaljnje velike pritiske. Meni pa, da "dolgoročni razvoj prinaša le odločno sodelovanje s poslovnimi partnerji ter odprtost za ideje zaposlenih".