Pri pripravi mesnih pripravkov žvepla v prahu, ki povrne mesu rdečo barvo in svež videz, ni dovoljeno uporabljati, saj lahko ljudem, ki so nagnjeni k alergijam, povzroča zdravstvene težave. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic (Fotografija je simbolična.)
Pri pripravi mesnih pripravkov žvepla v prahu, ki povrne mesu rdečo barvo in svež videz, ni dovoljeno uporabljati, saj lahko ljudem, ki so nagnjeni k alergijam, povzroča zdravstvene težave. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic (Fotografija je simbolična.)

"Gre za kršilce v nekaj poslovalnicah treh trgovskih verig, ne moremo reči, da je šlo za generalno prakso, ki se je izvajala po vsej Sloveniji. Gre za situacijo, ko so se posamezniki na določenih lokacijah odločili, da bodo dodajali neki aditiv, ki za to skupino živil ni ustrezen in ni primeren," je novinarki TV Slovenija Katarini Golob razložila inšpektorica za varno hrano Nadja Škrk in navedla, da so bile kršilke poslovalnice treh trgovskih verig, Mercatorja, Tuša in Spara, in sicer na treh lokacijah – v Grosuplju, Ljubljani in Kranju.

Uprava za varno hrano je javno razkrila imena trgovin, v katerih so odkrili prisotnost nedovoljenega aditiva sulfita v mesnih pripravkih. To sta Tuševa supermarketa v Grosuplju in Lescah, Mercatorjeva hipermarketa Kranj Primskovo in Celje ter Interspar v ljubljanskem Cityparku.
.
V Mercatorjevih in Tuševih trgovinah so inšpektorji uprave za varno hrano uporabo nedovoljenega aditiva ugotovili z vzorčenjem, v Intersparu pa je uporabo priznal zaposleni, zato vzorčenja niso izvedli. Prekrškovni postopek je uveden proti vsem navedenim poslovalnicam.
.
Celjskemu hipermarketu Mercator so inšpektorji tudi izrekli prepoved prodaje in prometa z mesnimi pripravki, ki je začela veljati 11. septembra in je veljala do 3. oktobra.

"Sulfiti so bili uporabljeni pri pripravi mesnih pripravkov, to je mleto meso, ki je namenjeno za pleskavice in čevapčiče. Aditiv za običajno populacijo ne predstavlja težav, ogroženi so tisti, ki so občutljivi in imajo razvito alergijo na sulfite in SO2, kar se pokaže v obliki alergijske reakcije," je razložila inšpektorica za varno hrano in dodala, da postopki še niso končani, sankcije pa bodo izrečene v skladu z obstoječo zakonodajo.

Škrkova je tudi razkrila, da so na inšpektoratu sprva dobili nekaj naključnih informacij, ki so jih morali nato natančno preveriti. "Na podlagi posameznih informacij ni imelo smisla, ker se je to prodajalo na določeni lokaciji, kjer se je po ugotovitvi praksa prepovedala. Smiselno se nam je zdelo preveriti pri vseh potencialnih izvajalcih tovrstnih dejavnosti, tako da se zagotovi, da se to ne izvaja vsepovsod, saj gre za nedovoljeno in nepošteno prakso," je inšpektorica pojasnila, zakaj so informacije prišle v javnost šele zdaj, čeprav so kontaminirane mesne pripravke potrošniki potencialno uživali vse poletje.

Mesu dodali žveplo v prahu