Pergam je na tiskovni konferenci pojasnjeval razloge za stavko v zdravstvu. Foto: BoBo/Borut Živulović
Pergam je na tiskovni konferenci pojasnjeval razloge za stavko v zdravstvu. Foto: BoBo/Borut Živulović
Stavka Pergama
Pergam obsega del zaposlenih v zdravstvu. Preostali sindikati zunaj Pergama v sredo niso napovedali stavke. Foto: BoBo/Borut Živulović
Stavka Pergama
V laboratorijih bo veljal nedeljski urnik, je napovedala Završnikova. Foto: BoBo/Borut Živulović
Fides
Fides svojih sindikalnih dejavnosti ne veže na početje drugih sindikatov, je sporočil prvi mož Fidesa. Foto: BoBo/Nejc Trpin
Pred stavko javnega sektorja

Porušena razmerja v zdravstveni dejavnosti so nevzdržna, je na medijski konferenci dejal Jakob Počivavšek, vodja koordinacije stavkovnih odborov, ki so stavko napovedali za v sredo. Ena ključnih stavkovnih zahtev je po njegovih besedah sprejem standardov in normativov, ki so bili stalnica že preteklih stavkovnih sporazumov.

V sredo bodo stavkali zaposleni različnih profilov, med njimi so strežnice, bolničarji, čistilke, vzdrževalci, energetiki, skladiščniki, laboratorijski tehniki, farmacevtski tehniki, medicinske sestre, zdravstveni administratorji, računovodski delavci in kadrovski delavci. Kot je poudaril sekretar Sindikatov v zdravstvu Pergam Vladimir Lazić, zdravstvo ne temelji le na nosilcih te dejavnosti, torej zdravnikih, ampak gre za med seboj povezano verigo različnih profilov.

Stavko so napovedali v okoli 120 zdravstvenih ustanovah v Sloveniji, koliko zaposlenih se bo za stavko odločilo, še ni znano, saj se lahko zanjo odločijo tudi tik pred zdajci, je pojasnil Počivavšek. Po njegovih besedah so stavkovne dejavnosti podprla vodstva številnih zavodov.

Zaposleni v zdravstveni dejavnosti se bodo udeležili tudi shoda pred poslopjem vlade, tisti, ki jih ne bo v Ljubljano, pa bodo svojo podporo stavkovnim dejavnostim v času shoda izrazili pred zavodi.

Cilj: Čim manj prizadeti bolnike
Kot so zagotovili tudi predstavniki posameznih sindikatov, bodo stavko izvedli na način, da bo ta kar najmanj, kolikor je mogoče, prizadela bolnike. Za stare pod 18 in nad 65 let se stavka ne bo v ničemer poznala, drugi bolniki jo lahko občutijo v nekoliko daljših čakalnih dobah, zanje namreč nekaterih nenujnih storitev ne bodo izvajali.

Tako bo denimo v laboratorijih veljal nedeljski urnik, opravljali bodo urgentne preiskave, druge pa bodo preložili na prihodnje dni. Denimo diabetične bolnike, ki so bili na ta dan naročeni na redno preiskavo, bodo prenaročili na neki drug dan, če bo bolnik to preiskavo nujno potreboval ali če je starejši od 65 let, pa so preiskavo dolžni opraviti, je pojasnila predsednica Sindikata laboratorijske medicine Slovenije (SILMES) Mojca Završnik.

"Slabe izkušnje iz prejšnjih stavk"
Tudi radiološki inženirji po vsej Sloveniji so pozvani, da opravijo nujne stvari, je dejal predsednik Sindikata sevalcev Slovenije Robert Kokovnik. Ob tem je opozoril, da so nosilci dejavnosti, torej zdravniki, tisti, ki povedo, kaj je nujno. "Po slabih izkušnjah iz prejšnjih stavk vemo, da se najdejo posamezniki, ki to izkoriščajo in s položaja moči izsiljujejo nujnost preiskav," je pojasnil in izrazil upanje, da tovrstnih ekscesov ne bo. Po Kokovnikovih besedah so nenujne denimo preiskave v presejalnih programih, a se še dogovarjajo, ali jih bodo tisti dan izvajali ali ne.

Predsednik Florence sindikata medicinskih sester Miha Benet je ocenil, da glede na naravo njihovega dela velikega učinka v stavki ne bo, saj bodo pri svojem delu tudi ta dan delovali za dobro bolnikov. Se bodo pa njihovi člani in drugi zaposleni udeležili protestnega shoda.

Brez vzdrževalnih del, smeti ne bodo odnašali ...
Stavka bo v sredo potekala tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Kot je naštel Lazić, sicer tudi predsednik sindikata zavoda, tehnično-vzdrževalni sektor ne bo izvajal rednih vzdrževalnih del, kurirska služba bo raznašala samo nujne pripravke, strežnice bodo čistile samo bolniške sobe, smeti ne bodo odnašali. Čakalna doba se bo po njegovih ocenah podaljšala za kako minuto ali uro.

V javnih lekarnah, med katerimi so tudi bolnišnične, bodo stavkali v sredo med 10. in 13. uro, v tem času bodo lekarne delovale na ravni dežurstva.

Nekateri bodo februarja ločeno stavkali
Počivavšek je obžaloval, da se stavki niso pridružili tudi drugi sindikati z zdravstvenega področja, ampak nekateri organizirajo ločeno stavko v februarju, čeprav so njihove stavkovne zahteve v svojem bistvu enake. Upa, da bodo z obema stavkama spodbudili vlado, da se bo lotila reševanja težav v zdravstvu.

Iz UKC-ja Ljubljana so sporočili, da so zaposlene pozvali, naj stavka poteka umirjeno, da bolnikom ne bo povzročala škode, tako da naj bodo zastoji pri delu z bolniki čim manjši.

UKC: To je treba postoriti
Med navodili, ki so jih zaposleni dolžni spoštovati, so navedli, da se bodo med stavko izvajale tiste zdravstvene storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Tu gre med drugim zlasti za zdravljenje vročinskih stanj in infekcij, poškodb in zastrupitev ter kroničnih bolezni, če bi preložitev neposredno povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, in druge storitve nujne zdravniške pomoči. Opravljale se bodo vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti in bolnike, starejše od 65 let, ter tudi vse storitve v povezavi z nosečnostjo in porodom.

Kot so pojasnili, bo delo v UKC-ju na dan stavke potekalo tako kot ob sobotah, nedeljah in praznikih. Operativni program za vse urgentne bolnike ter bolnike, mlajše od 18 let in starejše od 65 let, bo potekal normalno. V ambulantah bodo opravili vse prve preglede, kontrolne pa le v nujnih primerih. Tiste, ki so bili redno napoteni na ambulantne preglede, ki jih ne bodo opravljali, so že ali jih še bodo prenaročili.

Na pediatrični kliniki in na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja bo delo potekalo brez zapletov. V lekarni UKC-ja Ljubljana pa bodo v času stavke zdravila izdajali le za nujne recepte.

Kuštrin: Ni res, da je vlada najprej popustila zdravnikom
Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je ob tem, ko se sindikati javnega sektorja pri svojih zahtevah sklicujejo na dvig zdravniških plač v preteklem letu, opozoril, da je vlada že pred njimi popustila Svizu in nato še policistom. Po njegovem mnenju je v osnovi težava v sistemu plač v javnem sektorju, ki je sam po sebi anomalija.

"Vsak se ima pravico pogajati za svoje, ampak potem ne more igrati čistunstva, kot to počnejo nekateri. To, da so kar naenkrat vsi pozabili na te dogovore (med vlado in šolniki ter policisti), je malo smešno,"
se je Kuštrin odzval na pojasnjevanja sindikatov javnega sektorja, da bodo stavkali, ker je vlada najprej popustila zdravnikom. "Enotni plačni sistem je bil obsojen na propad že od vsega začetka. Ekonomisti so opozarjali, da so poklici po vertikali in horizontali tako povezani, da ni mogoče narediti ničesar in od vseh dobiti soglasja. Ta plačni sistem je anomalija sam po sebi. Najprej je bil namenjen uradnikom, potem pa so vanj stlačili vse sindikate, seveda s pristankom teh sindikatov, razen Fidesa," je opozoril Kuštrin.
Dodal je, da so sindikati pred uvedbo enotnega plačnega sistema zahtevali metodologijo, na osnovi katere bi bili posamezni poklici uvrščeni na orientacijska delovna mesta. Vlada je to pripravila, a so jo "nekateri posvečeni sindikati", ki so jo dobili v roke, zavrnili. Ker ta metodologija ne obstaja, se vsakič, ko vlada posameznemu poklicu ustreže glede vrednotenja delovnega mesta, ta odločitev nanaša tudi na druge poklice. S tem pa se vrtijo v začaranem krogu, je kritičen Kuštrin.
Sicer pa je prvi mož Fidesa poudaril, da v sindikatu budno spremljajo tudi še neuresničene zaveze, katerim se je vlada zavezala marca lani ob zamrznitvi stavke. "Vlada je v dveh sporazumih podpisala, da bo odpravila strop pri 57. plačnem razredu, in jo bomo držali za besedo," je dejal.
Kot je opozoril, bi morala biti večina zdravnikov, ki so v 57. plačnem razredu, že od leta 2008 v 60. plačnem razredu. To je že v osnovi plačna anomalija, je dodal. Tako je napovedal pravne postopke, s katerimi bodo skušali dokazati neustavnost plačnega stropa. Začeli bodo z enim primerom na delovnem sodišču, saj morajo imeti pred pobudo za presojo ustavnosti izčrpane vse pravne možnosti. "Neodprava plačnega stropa povzroča zelo veliko nezadovoljstva pri najzahtevnejših poklicih, zdravnikih z največ izkušnjami. Tega ne bomo požrli," je dejal Kuštrin.
V večini zavodov so po njegovih navedbah zdravniki, ki so izpolnjevali pogoje, napredovali na mesto višjih specialistov, kar je tudi bil del stavkovnega sporazuma. Ni pa v celoti zaživel variabilni del plače na sekundarni in terciarni zdravstveni ravni. Kot je še dodal, svojega tempa dejavnosti ne vežejo na druge sindikate in se tudi ne sklicujejo na druge poklice. O tem, kako in kdaj bodo ukrepali naprej, bodo razpravljali na redni letni konferenci, ki bo predvidoma 9. marca.

Pred stavko javnega sektorja