Slovenija
Stavka
Prihodnji teden se začenja stavkovni val javnega sektorja. Foto: BoBo
Vlasta Jenčič, Veterinarska fakulteta
Veterinarji bodo izvajali le nujne storitve. Foto: Vlasta Jenčič, Veterinarska fakulteta
Lekarna
Vrata lekarn bodo med 10. in 13. uro zaprta. Foto: BoBo
BoBo|Za carinike oz. finančno upravo veljajo omejitve pri stavkim, zato bodo stavkali tako, da bodo izvajali temeljitejše nadzore na mejnih prehodih.
Za carinike oz. finančno upravo veljajo omejitve pri stavki, zato bodo stavkali tako, da bodo izvajali temeljitejše nadzore na mejnih prehodih. Foto: BoBo
BoBo|Medicinske sestre
Medicinske sestre bodo opravljale le nujna dela in tista opravila, ki jim jih narekuje zakonodaja. Foto: BoBo
BoBo|Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, Sova
V Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji stavkajo od 30. novembra. Foto: BoBo

Dodaj v

Kdo bo stavkal, kdaj in kako? Prvi "v boj" splošni javni sektor.

Sledile bodo še stavke policistov, zdravstva in šolnikov
19. januar 2018 ob 15:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bliža se prva v nizu stavk javnega sektorja - v sredo bodo delo prilagodili, odložili ali pa se ga še temeljiteje lotili zaposleni na številnih področjih javnega sektorja, od veterinarjev, farmacevtov in carinikov do zaposlenih v državnih organih, vrtcih, zdravstvenih zavodih itd.

Kot je znano, so sindikati za prihodnje tedne napovedali več ločenih stavk, najprej pa bo v sredo, 24. januarja, na vrsti splošna stavka zaposlenih v javnem sektorju, v okviru katere bodo stavkali zaposleni, ki so vključeni v 16 sindikatov pogajalske skupine pod vodstvom Jakoba Počivavška, in sicer: sindikat državnih organov, sindikat veterinarjev, sindikat delavcev v vzgoji, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, sindikat kulture in narave Slovenije (Glosa), sindikat carinikov, sindikat farmacevtov Sifarm, sindikati v zdravstvu Slovenije Pergam, Sindikat vladne agencije Slovenije (SVAS), Sindikat slovenskih diplomatov, sindikat laboratorijske medicine Silmes, sindikat novinarjev, sindikati centrov za socialno delo Since 07, sindikat sevalcev, KNSS Neodvisnost, visokošolski sindikat, sindikat ministrstva za obrambo, sindikat socialnega zavarovanja, sindikat poklicnega gasilstva ter sindikat zdravstva in socialnega varstva.

Njihove stavkovne zahteve sicer niso popolnoma enotne, imajo pa skupno rdečo nit - plače in plačna nesorazmerja. Kot je pojasnil Jakob Počivavšek, ki vodi stavkovni odbor, vlada ni pripravljena odpraviti neustreznega vrednotenja delovnih mest za zaposlene nad 26. plačnim razredom in se ni pripravljena pogajati o odpravi plačnih nesorazmerij, ki jih je povzročila s sklepanjem dogovorov in višanjem plač posameznim skupinam zaposlenih v javnem sektorju. Počivalšek trditve ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, da si vlada prizadeva za ohranitev enotnega plačnega sistema, označuje za zgolj prazne besede, saj so ravnanja vlade drugačna.

Opozorila tudi zaradi kadrovske podhranjenosti
Nekatere sindikati so splošnih stavkovnim zahtevam dodali še svoje. Farmacevti tako ne opozarjajo samo na to, da so njihove plače prenizke glede na izobrazbo in odgovornost, ki jih bremeni, ampak tudi na to, da je farmacevtov v državi odločno premalo. Predsednik sindikata Damir Domjan je tako pred dnevi poudaril, da Slovenija potrebuje najmanj 600 dodatnih farmacevtov, in pristojne opomnil, da si "lekarne preprosto ne morejo privoščiti čakalnih vrst, kot jih pozna zdravstvo".

Tudi veterinarji želijo s stavko opozoriti tudi na kadrovsko podhranjenost - za zagotavljanje normalnega poteka dela, izpolnjevanja vseh obveznosti in kakovostnega nadzora bi potrebovali tri dodatne veterinarje v vsaki od desetih območnih enot uprave za varno hrano, opozarjajo in dodajajo, da je povprečna starost veterinarjev 55 let, zato se pogosto pojavlja izgorelost, vse več je bolniških izostankov. Podobno se dogaja tudi na finančni upravi, kjer zaradi varčevanj že leta ni bilo novih zaposlitev. "Jezni smo, da se vlada tako vede do nas – ko dvigne glas kak drug sindikat, se takoj odzovejo," poudarja predsednik Sindikata carinikov Slovenije Dušan Pečnik.

Kako bodo stavke potekale?
Glede na naravo dela bodo na posameznih področjih stavkali različno. Najsplošneje, na delovnih mestih, bodo predvidoma stavkali na upravnih enotah, v zaporskem sistemu, pa tudi v državnem zboru, kjer bodo morali zato za en dan prekiniti redno januarsko zasedanje. Na Radioteleviziji Slovenija se nameravajo stavki pridružiti z enourno prekinitvijo programa in neke vrste bojkotom političnih funkcionarjev tako, da bodo program namenili predvsem stavkovnim temam. Stavka bo potekala na način, da bodo vse daljše dnevno informativne oddaje krajše vsaj 5 minut, dve oddaji pa bosta bistveno skrajšani in monotematsko namenjeni dogajanju v zvezi s stavko. V teh oddajah bo prebrana tudi izjava o stavki vsako polno uro pa se bo na TV odvrtela pasica z napisom o stavki, na radiu pa jo bodo prebrali spikerji.

Na fakultetah bodo večinoma odpadla predavanja. Kjer so izpitni roki, bo presoja prepuščena posamezniku, ne bodo pa odpovedovali že dolgo napovedanih izpitov. Omejene bodo tudi storitve na centrih za socialno delo.

Medicinske sestre bodo opravljale le nujna dela, nekateri vrtci, knjižnice bodo zaprti
Zaposleni v zdravstvu, ki so združeni v zdravstveni sindikat Pergam (medicinske sestre, bolničarji, strežnice, laboratorijski tehniki in farmacevti), napovedujejo, da bodo v času stavke opravljali le nujna dela in tista opravila, ki jim jih narekuje zakonodaja. Člani sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Vir) napovedujejo, da bodo zaprti nekateri vrtci in visokošolske knjižnice, zaradi stavke članov sindikata kulture in narave Slovenije pa bodo zaprti številne knjižnice, arhiv, gledališče oz. bosta izposoja knjig in ogled predstav omejena.

Veterinarji: obstale bodo klavnice, morda tudi tovor v Luki Koper
Predsednica Sindikata veterinarjev Slovenije Nataša Ajdič je pred dnevi pojasnila, da bodo stavkali tako, da bodo izvajali le nujne ukrepe ob morebitnem izbruhu posebnih bolezni in nujne ukrepe za zaščito živali, na primer pri sumu kaznivega dejanja mučenja živali, drugih del pa ne bodo opravljali. Zato bodo obstale klavnice, perutnina, ki bo tisti dan v proizvodnji, ne bo dobila certifikata za prehransko verigo, temveč bo lahko dana le v proizvode za živalsko prehrano. Prav tako za sredo ne bo izdanih certifikatov, ki so potrebni za izvoz živalskih proizvodov, obstane lahko tudi tovor, pripeljan v Luko Koper - žive živali bodo sicer verjetno spustili naprej, npr. banane pa bodo obstale v pristanišču, napovedujejo.

Cariniki bodo opravljali temeljitejše nadzore
Določene omejitve veljajo tudi za carinike oz. finančno upravo, zato bodo stavkali na delovnih mestih, a malo drugače: ker morajo biti dela vseeno opravljena, so se odločili za temeljitejše nadzore na mejnih prehodih, kar lahko povzroča tudi težave pri prevoznikih. Pri tem pa tako cariniki kot veterinarji opozarjajo, da so pripravljeni svojo stavko zaostriti, in sicer podobno, kot so jo pred dobrim letom policisti: ker so prekrškovni organ, se lahko odločijo, da bodo izdajali le opozorila, s čimer se bodo zmanjšali tudi prilivi v proračun.

Farmacevti bodo stavkali tako, da bodo med 10. in 13. uro zaprli vrata lekarn (z izjemo dežurnih), nujna zdravila pa bodo izdajali v okvirih dežurstva. "Farmacevti bomo na ta dan upoštevali zakonske določbe, zato bodo vsi pacienti prejeli nujna zdravila," je poudaril predsednik sindikata Damir Domjan.

Vojakom in vohunom klasična stavka ni dovoljena
Sindikat ministrstva za obrambo zaradi zakonskih omejitev stavke ne more napovedati, je pa predsednik sindikata Darko Milenkovič ministrico za obrambo Andrejo Katič pozval, naj z ustreznimi ukrepi zagotovi prost dan vsem, ki bi se 24. januarja želeli udeležiti protestnega shoda pred vlado. Že več tednov pa (prav tako z omejitvami) stavkajo zaposleni na Sovi, kjer zatrjujejo, da agencija "naloge, pomembne za nacionalno varnost in druge interese države, opredeljene v prvem in drugem odstavku Zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, tudi med stavko izvaja nemoteno in v skladu z določili 36. člena ZSOVA, v katerem je sicer ustavno zagotovljena pravica delavcev do stavke omejena".

Nekateri predstavniki sindikatov, npr. gasilci, ki so pred kratkim dosegli izpolnitev svojih stavkovnih zahtev, pa bodo stavko zgolj podprli, in sicer z udeležbo na protestnem shodu, ki bo na dan stavke ob 12.05 pred vlado.

Policisti, zaposleni v zdravstveni negi in šolniki bodo stavkali ločeno
V sredini februarja pa se napoveduje še nekaj ločenih stavk. Prvi jo bodo izvedli policisti, in sicer 12. februarja. Stavko bodo začeli ob 7. uri, potekala pa bo zelo podobno kot v preteklih letih. Tako bodo izvajali vse naloge, ki jih po zakonu morajo, in bodo ves čas skrbeli za varnost državljanov in z nobenim od stavkovnih ukrepov ne bodo ogrožali varnostnih razmer v državi, je zagotovil prvi mož Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič in dodal: "Prav tako bomo vse dejavnosti, uperjene proti vladi, izvajali proti vladi, ne pa proti državljanom."

Za dan pozneje, 13. februar, so stavko napovedali v sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki se prav tako želita ločeno pogajati. 14. februarja pa bodo stavkali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), zaradi česar bosta omejena varstvo otrok, pouk itd.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
davp
# 19.01.2018 ob 12:42
Javni sektor nima kaj stavkat. Ne podpiram, kvečjemu čistko naredit in jih 1/3 odpustit. (potem pa lahko dvignejo plače preostalim)
Povsod so taki v javnem sektorju, ki ga samo izkoriščajo in nič ne delajo, drugi pa namesto njih delajo 200%.
SamoRes
# 19.01.2018 ob 12:35
Po tej stavki pričakujem tudi stavko v gospodarstvu, saj je naravnost sprevrženo, da zdravnikom in direktorjem, ki so že tako najbolje plačani v državi povišajo plače za kar eno delavsko plačo, medtem ko je za Cerarja preveč dvig minimalne plače za 25€.
Cerar bo letel na volitvah.
Nikec3
# 19.01.2018 ob 15:46
Opozorila tudi zaradi kadrovske podhranjenosti

Ljubi jezus, a večanju števila zaposlenih v JS ni videti konca. Kdo je tukaj nor?
Nikec3
# 19.01.2018 ob 15:46
Bo treba najti varstvo za otroke, naš vrtec bo seveda zaprt...

Zasebni vrtci ne stavkajo.
webman
# 19.01.2018 ob 15:41
Stavke ne podpiram, JS že tako pogoltne dovolj velik del proračuna. Edina rešitev je v notranjem prerazporejanju.
davp
# 19.01.2018 ob 12:43
konkretno poznam primere od policije do zdravstva in javne uprave. Slovenija je majhna in vsak vsakega pozna. Saj to je tudi srž problema.
pepar
# 19.01.2018 ob 16:17
Pa kam se je sedaj skril simpatćni koštrinov fris ?
Kot hujena je krožil okoli okoli plena(vlade) grozil in renčal dokler ni dobil svoje,sedaj se pa veselo smeji iz svojega pozlačenega naslanjača.
Ja pa palčki iz vlade imajo tudi velik del zaslug za tale tsunami ,ker so počepnili pred zdravniki-
jani15
# 19.01.2018 ob 16:02
Kaj pa navadni državljani te države? A vsi so vsi smo vsi Slovenci javni sektor? Naj raj navadne ljudi delavce pogledajo...
Atomsk
# 19.01.2018 ob 15:54
Minister je dejal, da je bila vlada v dvig plač zdravnikov prisiljena. Torej, stavka je edini način, da delavci dosežejo svoje - bravo vlada! -_- Dobili boste, kar ste hoteli.

In medtem ko je običajni ljudje (=nebogovi) šele zahtevajo prvi dvig plač po koncu krize, so zdravniki v tem času že zdavnaj dosegli izstop iz plačnega sistema javnega sektorja, dosegli v povprečju dvig za pet plačnih razredov ter za nameček še poskusili izvesti kar cel referendum za privatizacijo zdravstva.
Politika popuščanja torej pri zdravnikih ne deluje. Kdaj se bo katera vlada to naučila? Ker pohlep pri nekaterih pač nima meja.
webman
# 19.01.2018 ob 15:46
Zanimivo je napisano - starše otrok naprošamo, da nas podprete v stavkovnih zahtevah. S takšnim načinom nikoli.
Zakaj že - ker bom za ta dan, ko bo vrtec zaprt moral vzeti DOPUST? Ker ga bom moral kljub temu plačati za cel mesec? V bistvu me kar malo skrbi kaj bodo razlagali otrokom, zakaj vrtca ne bo...
DrMinistr
# 19.01.2018 ob 17:14
Pa saj na raznih uradih štrajkajo že od kar pomnim...
najdise
# 19.01.2018 ob 16:46
30% takoj odpustit, potem pa pogajanja in recionizacija delovnih mest, plačna sorazmerja 1 proti 5, če komu kaj ne paše ima na voljo 500 miljonski evropski delovni trg, pa da vidijo kako se zasluži plača.
lahk
# 19.01.2018 ob 12:37
Načeloma stavk ne podpiram vendar v tem primeru pa jo. Napaka predsednika vlade in vlade je bila, da so se dogovarjali z posamezniki, ki niso bili zadovolji (zdravniki) in jim tudi ustregli. To ni prav. Pogovarjaš se z vsemi ali pa z nobenim. Zdaj so sesuli vse in se jim vse skupaj vrača kot bumerang.
Janezski
# 19.01.2018 ob 15:50
Zakaj pa se ne zaposlijo v gospodarstvu?
Pa bi sami financirali te v JS.
piarija
# 19.01.2018 ob 17:10
gremo kompletno vsi stavkat....
ksena
# 19.01.2018 ob 20:16
Če stavka šolstvo in bo moj otrok moral te ure nadomestiti v soboto ga ta dan ne bom spustil iz hiše.
tedomedo
# 19.01.2018 ob 18:14
Zakaj šefi v javnem sektorju ne morejo reči enako kot šefi v zasebnem? "Delaj tako, kot ti rečem! Brez težav te lahko zamenjam z drugim." Kuštrin je bogataš, on vsakič podkupi kuzlo Koljarko, ona pa jo sprejme in zviša plače. Nič se ne sekira, kako bo s tem večji proračunski odhodek.
m72
# 19.01.2018 ob 15:42
"Po tej stavki pričakujem tudi stavko v gospodarstvu, saj je naravnost sprevrženo, da zdravnikom in direktorjem, ki so že tako najbolje plačani v državi povišajo plače za kar eno delavsko plačo, medtem ko je za Cerarja preveč dvig minimalne plače za 25€.
Cerar bo letel na volitvah."


Se popolnoma strinjam. Pričakujem tudi, da prihaja čas, ko se bo znova in bolj pravično določilo plačna razmerja.
moochie
# 19.01.2018 ob 15:37
Bo treba najti varstvo za otroke, naš vrtec bo seveda zaprt...
dego47
# 19.01.2018 ob 17:47
Tretinjo lenuhov odpustit v javnem sektorju ostalim,ki pa delajo zvišat plačo,ker lenuhi mečejo slabo senco na cel javni sektor.V vladnih službah so ljudje,ki ne vedo zakaj hodijo v službo.Cel kup direktorijatov za mešenje megle bi lahko ukinili.Samo na žalost so v večini lenuhi in njihovi družinski člani volilno telo vadajočih.Privat sektor je pa treba izmolst do kraja,potem pa če zmanjka v zadolževanje za podkupovanje volilcev tako kot v teh treh letih.Gospodarska rast pa najvišja do sedaj od kar smo samostojni vsaj po hvalisanju vlade.Kdo to kasira?Večina državljanov pa kmalu na pašo.
Borc984
# 19.01.2018 ob 16:40
Veterinarji bojo stavkali? :S GTFO
Verjetno več kot polovica državljanov sploh nima domačih živali, zakaj so veterinarji v JS? Vrnit vse kaj so dobili od družbe in naj gredo med zasebnike.
Fritz.si
# 19.01.2018 ob 20:12
Mah, ovce vedno padajo na iste limanice in delitve ter foušijo.

Če bi v JS naredili red z javnimi naročili in počistili kriminal, bi bilo dovolj denarja za višje plače pa še ostalo bi ga toliko, da bi lahko zniževali davke. A ker vsi (tako tisti iz JS kot tisti iz ZS) volite koruptivneže in jih tolerirate na oblasti, se pač vsak bori za svoj drobižek.
borut-blas
# 19.01.2018 ob 18:58
cel kup ljudi v javnem sektorju je zaposlenih po zvezah in ne po sposobnostih ..
da, plače povečat tem ki so spopobni in delajo
nesposbne pa na borzo ... samo kdo bo to naredil?
ga ni junaka v sloveniji , ki bi zmogel nesposobno večino postavti pred dejstvo
in ga nikoli ne bo , ker ni izvoljiv
alcatraz
# 20.01.2018 ob 09:28
penzioner pri štirsto evrih na mesec ne more štrajkat.
ne more it v ustanovo, da bi ga negovali, ker nege ne more plačati.
od otrok pozabljen, ker za današnje otroke so samo njihovi otroci sončki, njihovi starši so pa nebodijih treba.
pegasus 2
# 19.01.2018 ob 20:40
A veste kje je srž problema ?V tem da je povrečje v JS večje za cirka 30% od povprečja RSa.
In ko to omeniš takoj dobiš pod nos stopnjo izobrazbe,kar tko zelo rad Štrukelj omenja.S tem
se celo strinjam da je res tako ampak kje je tu dodana vrednost,ki jo izobrazba prinaša.Ne me
narobe razumet mi rabimo visoko izobražen kader samo ta kader mora prinest dodano vrednost,
ki je pa jst ne vidim.Bom dau primer sorodnica je zaposlena na občinskem uradu Celje ko je dosegla višjo izobrazbo ji je pripadala večja plača.Vse lepo in prav ampak ostala je na istem delovnem mestu z istimi pooblastili z isto opravljeno količino dela,se pravi njena izobrazba ni
prinesla nobene dodane vrednosti za isto delo ali pa še manj ma večjo plačo k sodelavka k nima višje izobrazbe?Zato tole sploh nima smisla če bodo povišal taslabe plače (kar jih definitivno morajo da nau pomote)se bo takoj Štrukelj oglasu da je pa treba njim tudi da se
ponovno ustvar razlika za katero on misli daje primerna.
Zato bi bilo najprej treba res preverit kaj kj prinaša dodatka.Iz mojih iskušenj je JS namest da bi biu pomoč ljudem in pa predvsem servisni aparat za realni sektor ravno obratno od tega.Postal je nek aparat ki je še največ namenjen samemu sebi na škodo ljudi in gospodarstva.Pa nj mi nekdo ne omenja spet medicinskih sester in gasilcev in tega,tud sam sem gasilc prostovoln k dam svoj dopust da lahko pomagam ljudem k je treba .Dokler bo plačno razmerje med JS in RS
takšno kt je zdj se država nebo približala Avstriji,Nemčiji,Švici.....kdor je meu kdj stika s poslom v teh državah ve o čem pišem pa l.p vsem
bernr
# 19.01.2018 ob 18:03
JS je zelo širok od kuharic in čistilk v O.Š. do ministrov. Verjamem da določeni morajo res delat in zaslužijo zelo malo. Imamo pa mnogo nekih agencij raznih inštitucij in razno raznih uradov kjer pa ljudje od dolgega časa ne vejo kaj delati. Narediti red in bo denarja še preveč.
Stavko pa itak napihujejo sindikalisti ki morajo na nek način upravičiti svoje visoke plače.
najdise
# 19.01.2018 ob 17:43
Pa še nekaj, da nas plačujejo pod mizo ni naša prednost, ampak problem ko bomo prejeli prvo pokojnino.
atepej
# 19.01.2018 ob 16:43
Je RTV naredila FB anketo in do sedaj 31 jih podpira, 52 pa nasprotuje stavki.
tureavanture
# 19.01.2018 ob 16:22
kar stavkajte, ne potrebujemo vas.
Grešnica
# 19.01.2018 ob 16:14
SamoRes: "Po tej stavki pričakujem tudi stavko v gospodarstvu, saj je naravnost sprevrženo, da zdravnikom in direktorjem, ki so že tako najbolje plačani v državi povišajo plače za kar eno delavsko plačo, medtem ko je za Cerarja preveč dvig minimalne plače za 25€.
Cerar bo letel na volitvah."

Verjetno si mislil, da naj vlada toliko spusti prispevke iz OD, da bo 25€ neto razlike pri minimalni plači. Edino v tem primeru bo zasebni sektor od te rasti imel korist in ne dodatno škodo... :)
gorenc007
# 19.01.2018 ob 21:44
tisti, ki ne delajo, kradejo ko srake, tisti, ki pa delajo za miloščino pa ne smejo stavkat, pa to je smešno...............
Yebach
# 19.01.2018 ob 18:03
Vsi štrajkajo zarad plač, da bi pa štrajkal ker proti vsej birokraciji in vsem nebulozam ki se dogajajo, stvarem ki onemogočajo da bi gospodarstvo bilo bolj učinkovito in bi posledično več denarja kapnik v državno blagajno in s tem posledično dvig njihovih plač (če že mislijo da le-to rabjo) pa ne. Pa ka vam ni jasno? Če je kej neefektivno v tej državi je to JU, al pa vsaj 75% JA. Kej folka tm je dejansko na mestu. No ko boste stavkal prot kej drucga kot samo plačam vas podprem. DO takrat pa..... Go F%#$k yourselves
najdise
# 19.01.2018 ob 17:09
Še ena stvar me je zbodla. Ko pišeš v dopoldanskem času kaj proti javnem sektorju nimaš časa prebrati vseh odgovorov. Sedaj pa tišina. Vsi so doma. V službenem, davkoplačevalskem času so zelo aktivni na omrežjih.
Janezski
# 19.01.2018 ob 15:57
Ko bi vi vedeli, ako se tem prikoritnikom smeji.
Sploh tem iz višjih pč. pa taki molzači so najbolj glasni.

Bil v Js, pri plačni reformi so ravno največji ceki v js najbolj protestirali, -- recimo pol šihta nabijali, kako imajo oni najbolj mizerne plače, nimajo niti za na wc cajta iti, še enkrat, to so ob kavici in čiku o nabijali pol šihta in več.

Sicer se ve, za koga in kaj nabijajo tile sindikalisti.
FDVjevec
# 19.01.2018 ob 15:48
@davp
1/3 pomeni cirka 54.600 ljudi. A ti mogoče trdiš, da 54.600 ljudi izkorišča sistem in ne dela nič?
malcolmx
# 20.01.2018 ob 22:07
Slovenija je ena redkih držav, kjer so plače v javnem sektorju višje kot plače v gospodarstvu.
Torej, ni problem v proračunu - problem je v splošni prerazdelitvi. Znotraj javnega sektorja se je namnožilo toliko agencij, uradov, oddelkov, pododdelkov, enot, ekip,...da potem zmanjka za gasilce, policiste, penzionerje, radiologe, šolnike,...

https://screenshotscdn.firefoxuserconten
t.com/images/03cbe63e-1a97-445f-b007-ba2640fee988.png
Sandalovina
# 19.01.2018 ob 21:26
Stavka je popolnoma upravičena. Ko vlada denar porazdeli med elite, se "pogaja" o minimalni plači in stoka, da denarja ni. Pravičnosti ni in zato bi morali vsi na ulice. Prioritetno bi vlada morala povišati plače delavcem, ki za osemurni delavnik ne zaslužijo za preživetje, ne pa da solijo morje in podpirajo elite. Dovolj je barabije in prekarijata!!!
el CARTEL
# 19.01.2018 ob 21:16
ice queen @ protesti so pač demokratična pravica (in po zakonu delavska tudi).

torej, namesto da nasprotuješ stavkam tu in tožiš kako je pri vas slabo,
raje organizirajte štrajk.

in ko ne boste delali, verjami, da delodajalec ne bo tako pogumen. kurči se lahko le na posameznikih, nikol pa ne na skupini. naj izgublja malce denar, bo hitro dvignil plačo

ne vem kako nekaterim to še danes - v informacijski dobi - ni jasno.
FDVjevec
# 19.01.2018 ob 19:20
Ljudje nimate pojma o javnem sektorju in pišete zelo neumne komentarje. "Tretjino odpustiti" - to je cca. 54.600 ljudi, ideja skregana z zdravim razumom. "Ukiniti nepotrebne agencije, direktorate.." katere? Kateri točno so nepotrebni? "Zaposlitev dobiš le po vezah" resno? A so vsi zdravniki, policisti, učiteljice, čistilke, gasilci itd. itd. dobili zaposlitev preko vez?
Predvsem se morate o tej zelo obširni tematiki poučiti in začeti ločevati med posameznimi deli JS. BISTVENO je, da vsaj delite JU (največji del JS) na državno upravo, lokalno samoupravo in javne službe. Vsi vse mečete v en koš: javni sektor. NAROBE
najdise
# 19.01.2018 ob 17:39
@21.12.2012
Jaz nimam te možnosti , da bi dobil to službo, ker nimam znancev, lahko pa me ti priporočiš in bom delal za pol sedanje plače.
Sandalovina
# 20.01.2018 ob 10:54
božo1

"So rekli, da pravičnosti nikoli ni bilo, je ni in je nikoli nebo!"

Vedno isto neoliberalno nakladanje, da se bo država sesula zaradi povišanja minimalne plače, ki ne zagotavlja preživetja. Čudno, da se ne sesuje ob enormnem povečanju plač že tako dobro plačanih.

In kaj vi svetujete? Naj ljudje sklonijo glave in še naprej prenašajo kar so jim namenili oblastniki? Malo morgen. Če pravice ni bilo in je ni, še ne pomeni, da je ne more biti! V to "resnico" nas želijo prepričati takšni kot vi, ki ne živijo v revščini in jim status quo ustreza.
JakobJak
# 19.01.2018 ob 18:26
za začetek, naj mi vrnejo 8% plače, ki mi jo je 2012 vzel ZUJF in je bilo DOGOVORJENO, da se ukine ko bo gospodarska rast nad 2% in to je že vsaj 4 leta od tega......
pa nas še vedno nategujejo.....
plača je še vedno ista, samo računi in ostali stroški so precej večji
dego47
# 19.01.2018 ob 18:10
SamoRes,ne bo letel,ker koliko je v JS preveč ljudi, tolk je Slovencev butastih,da ga bodo spet volili,da nam bo zadolžil še pravnuke.
Janezski
# 19.01.2018 ob 17:12
V čem je fora, če pajceku kaj ne paše, pusti šiht, se pravi, da dpoved in se zaposli v gospodarstvu. Tam je delo. Aja, a ve, kaj je to delo?
bobbek
# 19.01.2018 ob 16:05
Torej,ce me ustavijo pijanega,lahko recem,vi stavkate in se odpeljem naprej,ce ne to ni stavka,stavka za vse ali za nikogar.
sunofabeach
# 19.01.2018 ob 15:47
vohuni morajo definitivno na ulice
Celt
# 23.01.2018 ob 12:45
V JS lahko stavkajo tisti ki so pod 20 plačilnim razredom... ostali naj bodo kar lepo tiho ali pa delat v gospodarstvo če vam ne paše.
Prizadet
# 20.01.2018 ob 18:17
Berem in spremljam te novice in pri vsem skupaj čutim bolečino, sram.. Delam ogromno. Borim se za vsaj približno dostojno življenje. Po več letih občutka brezizhodnosti in življenja v krču.. varčevanja pri ogrevanju, prehrani.. o socialnem življenju si še sanjati nisem upal, je prišlo lansko leto, ki je končno pokazalo malce lepšo prihodnost. V meni se je začelo buditi upanje. Konjuktura. Gospodarstvo se začenja zbujati. Pojavijo se novi posli. Prvič po letih se številka na računu ne začne z minusom. Mogoče mogoče bom pa kak vikend prost. Si upam upati? Pa se obrne novo leto in z grozo ugotovim, da me desetina sodržavljanov sovraži. Prezira. Dobesedno od ust sem si trgal, da bi bil del družbe. Da bi bil priznan. Pa ni bilo dovolj. Precej boleč občutek. Poslušam kako hudo gre sodržavljanom, ki živijo poslanstvo pomagati sodržavljanom. Nas učijo. Nas zdravijo. Nas branijo. Skrbijo za našo varnost. Še sreča, da mi je lahko mama pomagala, kajti dajal sem jim več kot sem imel. Pa malce z jezo pogledam kaj pa sem toliko plačeval? Zdravstvo, ki ga ne morem koristiti? Šolstvo, ki izučuje funkcionalno nepismene generacije.. Ne vem ne vem. Menda ne dobijo dovolj denarja, da bi opravili delo kot je bilo dogovorjeno? Morda pa jim ni prav, da še živim? Se me sramujejo? Sem res tako slab? Kaj sem naredil narobe, da me tako zelo sovražijo? Plačal sem vse. Po dogovoru je bilo to menda dovolj. Ali bi moral še kaj storiti pa nisem? Lahko bi mi povedali, ne pa da poizkusijo uničiti še ta mali plameček, ki je dajal upanje. Konec koncev, če to ugasne potem tudi njihove plače počasi izginejo. Ali se motim? Sram me je in jezen sem nase, da sem zašel v situacijo kjer me velik del sodržavljanov katerih poslanstvo je, da mi pomagajo živeti, sovraži. Ne vem.. ..boli.
el CARTEL
# 19.01.2018 ob 21:17
enako je z državo,
bo pa pač država izgubljala milijone na vseh koncih, dokler ne ugodi delu zahtev.
Eska
# 19.01.2018 ob 15:56
Kaže, da se bodo eni odzvali na poziv sindikalistov in prekinili delo.
Kdo bo šel prvi v zapor zaradi hujskanja k nemirom v državi?
Kazalo