Slovenija

Poudarki

  • Sindikati zahtevajo ohranitev plačnega sistema, odpravo varčevalnih ukrepov in dvig plač najnižje plačanim javnim uslužbencem
Predsednici uprave SDH-ja je vlada dvignila plačo za 40 odstotkov, določenim direktorjem za 20 odstotkov, medtem ko delavci te gospodarske rasti ne občutijo," poudarja Ana Jakopič. Foto: BoBo
Jakob Počivavšek
Jakob Počivavšek poudarja, da na strani vlade ni bilo zaznati interesa po doseganju dogovora. Foto: BoBo
Lidija Jerkič
Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. Foto: BoBo
VIDEO
Začetek leta bodo zaznamo...
VIDEO
Priprave na stavke v javn...

Dodaj v

Sindikati: "Ne moremo dvigovati plač elitam, tako da poberemo čistilkam"

Ohranitev enotnega plačnega sistema
3. januar 2018 ob 11:45
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Vlada ne spoštuje lastnih zakonov in zavez," poudarja vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov Jakob Počivavšek in dodaja, da sindikati, ki so napovedali stavko, zahtevajo, da vlada spoštuje tiste zaveze in da ne skuša uničiti enotnega plačnega sistema.

Dogovor, sklenjen leta 2016, je bil tudi odprava vseh varčevalnih ukrepov, a navedbe vlade, da so zahteve sindikatov lakomne in posledica nerazumevanja gospodarske rasti, po mnenju Počivalška potrjujejo, da je vlada sporazum sklenila s figo v žepu oziroma je, tako Počivavšek, nameravala izvedbo dogovora prepustiti naslednji vladi.

Ob tem je izpostavil tako dvig plač v Slovenskem državnem holdingu in dvig plač zdravnikom, ki so se jim osnovne plače dvignile za pet plačnih razredov oziroma dvajset odstotkov. Počivalšek je ob tem poudaril, da vlada pri dogovorih s posameznimi skupinami ni premislila o posledicah, ki jih bodo ti dogovori imeli za enoten plačni sistem v javnem sektorju

Ohranitev enotnega plačnega sistema
"Ne trdimo, da je enotni plačni sistem idealen, in tudi menimo, da je potreben popravkov, a so ti bistveno drugačni od tega, kar si predstavlja ministrstvo za javno upravo," je dejal Počivavšek in dodal, da ima enotni plačni sistem tudi prednosti. Obenem pa je poudaril tudi, da sindikati od vlade pričakujejo, da bodo delodajalcem v javnem sektorju zagotovili tudi sredstva za povečane stroške dela, česar v nekaterih primerih ni storila.

Krivdo za to, da so pogajanja prišla do točke, ko so sindikati napovedali stavko, ki bo 24. januarja, Počivalšek pripisuje vladi, ki je pogajanja zavlačevala. Stavki se je doslej pridružilo že 17 sindikatov, med drugim tudi Sindikat veterinarjev Slovenije, Sindikat farmacevtov, Sindikat slovenskih diplomatov, Sindikat novinarjev, KNSS Neodvisnost in Sindikat ministrstva za obrambo. Ti bodo za udeležbo v stavki izkoristili proste dneve. Sindikati bodo na dan stavke organizirali tudi protestni shod.

Odprava anomalij, odprava varčevanja, dvig najnižjih plač ...
Sindikati zahtevajo predvsem odpravo vseh plačnih anomalij. Druga zahteva se nanaša na tiste, ki so uvrščene do 26. plačnega razreda, za katere zahtevajo dvig za dva dodatna plačna razreda. Potem zahtevajo tudi odpravo vseh varčevalnih ukrepov iz Zakona o uravnoteženju javnih finance, plačilo stavke in zagotovitev sredstev delodajalcem za povečane stroške dela, kar v primeru bolnišnic vlada ni storila.

"Tu ne govorimo o konfliktu med javnim in zasebnim sektorjem, kot je to skušala vlada perfidno ščuvati delavce zasebnega sektorja, temveč med kapitalom in delavstvom," je poudarila podpredsednica pogajalske skupine Ana Jakopič. Pri tem je poudarila, da delavstvo ni občutilo gospodarske rasti, medtem ko je vlada določenim elitam dvignila plače.

Dvig elitam na račun delavstva
"Predsednici uprave SDH-ja je vlada dvignila plačo za 40 odstotkov, določenim direktorjem za 20 odstotkov, medtem ko delavci te gospodarske rasti ne občutijo," poudarja Ana Jakopič in dodaja, da je zahteva sindikatov namenjena predvsem temu, da se presežek gospodarske rasti enakomerno porazdeli med vse. "Ne morejo se plače direktorjev zvišati na račun stiskanja pri čistilkah," ob tem poudarja Ana Jakopič in dodaja, da je težko govoriti, da si vlada ne more privoščiti dviga plač za nekaj deset ali sto evrov, če to z lahkoto stori pri bistveno višjih plačah za bistveno višje zneske.

Glede razkoraka med Sindikatom vzgoje in izobraževanja (SVIZ), ki je tudi udeležen v pogajanjih z vlado, pa Počivalšek poudarja, da ima sicer vsak sindikat pravico postavljati svoje zahteve, a so se sami odločili za zahteve, ki se nanašajo na vse delavce v javnem sektorju, medtem ko se zahteve Sviza nanašajo na posamezne poklice znotraj vzgoje in izobraževanja.

Podporo pogajalski skupini so podali tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Predsednica zveze Lidija Jerkič je ob tem dejala, da je z dvigom plač vodilnim kadrom duh ušel iz steklenice. "Socialni dialog je težko vzpostaviti in zelo lahko uničiti," je ob tem poudarila Lidija Jerkič.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
opusdei
# 03.01.2018 ob 11:57
Kdaj bomo ponoreli ?
feminist
# 03.01.2018 ob 12:03
Ne moremo dvigovati plač elitam, tako da poberemo čistilkam

ampak tudi ne morete prodajat zgodbe o dvigovanju plac cistilkam in ostalem tehnicnem kadru, ce pa gre samo za dvigovanje plac uciteljem, obcinarjem, policajem ipd. lenuhom, ki imajo ze teko ali tako 30% preveliko placo glede na opravljeno delo.
skenslajte 30% lenuharskim birokratom na obcinah, ministrstvih in v policiji pa bo hitro zadosti denarja za cistilke, kuharice, izboljsanje pogojev za gasilce, medicinske sestre....
lamesa
# 03.01.2018 ob 12:15
Plače pod 1000€ v Sloveniji sploh ne bi smelo biti!
Park
# 03.01.2018 ob 12:03
Slovenija nima mafije, mafija ima Slovenijo, mafija ima državo!

To državo vodi mafija! Sicer čisto legalno, ker ji to na vsakih volitvah omogočite.

Kadar je neka opcija predolgo na oblasti (že 21 let, na 45 let podlage), se zažre v vse pore družbe, na vsa mesta nastavi svoje ljudi jo upravlja in zažira vaše denarnice.
Slovenija je postala druga Švica, ampak samo za vse bivše funkcionarje in njihov podmladek. In vzdrževanje tega državljane vedno več stane, ker jih je vedno več. Infrastruktura nam pa propada.

Ne vem koliko časa boste še rabili, da se boste zbudili, ko so vam že toliko pokradli, narod ubogi.
džeko
# 03.01.2018 ob 12:23
Ma ste naivni. Kakšni levi in kakšni desni? Teh že dolgo ni več......vsi sodelujejo, vi pa ste preveč naivni, da to spregledate.
Moja izkušnja med mojimi prijatelji: Kot je dejal ta "levi" kolega ta "desnemu" v manjšem kraju - citat: Ko bomo mi na oblasti bomo poskrbeli za vas, ko boste pa vi pa boste vi poskrbeli za nas.

Zdaj se pa idite ta leve in ta desne naivneži. Kot otroci kavbojce in indijance...haha ste zabavni.
ata
# 03.01.2018 ob 12:24
Ali se še spominjate, kako so iz DUBT pregnali Skandinavce, uradno zaradi previsokih plač?
No, sedaj je, upam vsaj, vsem jasno, da ni bilo zaradi plač.

Ali lahko ti glasni sindikalni voditelji povedo koliko imajo plače? Toliko da se prepričamo, da niso slučajno tudi oni "elita".
crnuskagmajna
# 03.01.2018 ob 12:01
Z novim letom spet kup novih podražitev!
Plače? Siromaščina.
Vaš levičarski raj, Slovenija!
dolinc
# 03.01.2018 ob 12:04
Zakaj pa ne? Sej to delajo uspešno že od leta 91. naprej...
džeko
# 03.01.2018 ob 12:41
Hja takole imamo......šefa včasih nisem videl v službi 3 mesece skupaj. Če je samo prisoten v službi 60 dni na leto je to že dosti (pa ni).
Nobene evidence prisotnosti, ko pride v službo je : frizer, savna, nakupovanje, projekti, .....
Pa seveda smo v javnem sektorju......
Tega imaš malo morje: Sodišča, Zavodi, itd, itd..
Na oblasti levi, desni, vse je isto.

Takole imamo......
Coli
# 03.01.2018 ob 13:07
Imam svojo podjetje že 27 let - prej obrtništvo. Ne predstavljam si, kako bi moji zaposleni danes dostojno živeli s plačo manjšo kot 1400 EUR! 50% svojega časa posvečam pridobivanju poslov - zato, da imajo delavci delo - 50% časa posvečam 100+1 državni instituciji, da lahko posle sploh izvedemo. Dodane vrednosti zadnjih 50% mojega časa ne prinaša! Še več, pred 10 leti sem sklenil vzpostaviti lastni sklad za samoplačniško zdravniško oskrbo, zaradi smrti dolgoletnega delavca, ki je zaradi zdravniške malomarnosti in predolgih čakalnih dob žal umrl. Vsa ta gonja razvajenih, ki se zavoljo svojega udobja sklicujejo na najranljivejše - vendarle pa jih s svojo spacanostjo najbolj zatirajo ravno sami - je naravnost nagnusna! Še več, je mačehovsko morilska, saj s svojo nesposobnostjo pobija svoje lastne otroke - državljane. In ko smo že pri izgovoru za čistilke - čiščenje pri nas izvaja vsak sam, v moji pisarni pač jaz! Nam ni ne pod častjo, niti ne jamramo, da to pač ni naše delo!
P.S. Na volitvaj bomo podprli stranko kakršne koli barve, ki bo predstavila program za izboljšanje delovne učinkovitosti javnega sektorja, kot tudi nujnosti po nižanju števila zaposlenih - predvsem v javni upravi!
Ramus
# 03.01.2018 ob 12:19
"Slovenija je postala druga Švica, ampak samo za vse bivše funkcionarje in njihov podmladek."

Ja čisto prav imaš, samo poglejte koliko domačih in sorodnikov so Janšatovi zaposlili v evropskem parlamentu,.... še Slovenija ni dovolj za te pijavke, sedaj cuzajo že Bruselj,....
ElTorro
# 03.01.2018 ob 12:50
Sicer pa - če je problem v tem, da so se dvignile plače zdravnikom in direktorjem - kje so bili protesti takrat?

Zakaj ni javni sektor stavkal proti dvigu zdravniških plač?

Seveda - ker so vsi vedeli, da bodo lahko ta dvig izkoristili za postavljanje svojih zahtev.

Hinavstvo?
DrKult
# 03.01.2018 ob 12:39
Sindikati so dejansko največji proizvajalec problemov v Sloveniji. Normalna država bi morala v času debelih krav dajati na stran, v času krize pa trošiti, da ponovno zažene gospodarstvo. Ampak ne. Mi trošimo "like there's no tomorrow" v času debelih krav, potem pa zategujemo pas na vrhuncu krize, sindikati pa bi, da bi trošili kar skos. Problem je, da moraš najprej proizvesti, da lahko trošiš.
In da bo jasno, Slovenija je bila leta 2008 zadolžena v višini 21,8% BDPja. Leta 2015 smo dosegli vrhunec zadolženosti pri kar 82,6%. Trenutno je zunanji dolg sicer v upadanju, ampak še vedno presega 75% (zadnji podatek je iz 2016 in sicer 78,5%). Sindikatov to seveda ne zanima, oni raje trobijo populistične floskule, ki dobro zvenijo nižjemu sloju, čeprav mu na dolgi rok škodijo.
Če vlada popusti sindikatom in gre spet v drastično povečevanje izdatkov, nas bo naslednja kriza tako svinjsko opalila, da bo grški scenarij izgledal kot romantična komedija.

Ukrep, ki bi dejansko pripomogel delavcem, je uveljavljanje f**ing pravne države, pa bo vse ok. Delodajalci ti verižijo študentske napotnice, tuje napotnice, delo preko s. p. in druge prekarne oblike dela i nikome ništa. Je že kateri šel v zapor? Ne. Zakaj ne? Ker pravna država ne deluje. Rabimo močno delovno inšpekcijo z dejanskimi pooblastili in skrajševanje postopkov na sodiščih. Poleg tega se naj začne dejansko izvajat kazensko sankcijo zapora za hude kršitelje zakona o delovnih razmerjih, pa se bo v roku parih let stanje normaliziralo samo od sebe, ne rabimo nobenega pretiranega trošenja iz državne malhe.
The Matrix
# 03.01.2018 ob 14:02
Hočete vsi višje plače??
Potem znižajte davke!!
Case closed!!!
ElTorro
# 03.01.2018 ob 12:29
Dokler se pogovarjamo o dvigu plač le v javnem sektorju, nedvomno gre za konflikt med javnim in zasebnim sektorjem.

Zadnja povišanja plač direktorjem JS so seveda kriminalna....ampak čistilki bodo bistveno več vzeli za povišanje plač vseh ostalih, ki bi tudi radi še.

Najbolj smešno pa je, da nekdo iz javnega sektorja ob svojih zahtevah govori o konfliktu med "kapitalom in delavstvom"....ki oba polnita malho, iz katere želijo vzeti več.

Naj se problematika najnižjih plač rešuje na minimalni plači, ki bo veljala tako za gospodarstvo kot za javni sektor - ne pa da se javni sektor poskuša še bolj privilegirati v primerjavi z zasebnim.
forhand
# 03.01.2018 ob 12:25
Skupni obseg plač v javnem sektorju glede na zmožnosti gospodarstva in zadolženost , ki presega 34 mrld Eur ( 1 mrld Eur za obresti letno) je previsok in glede na proračun nevzdržen.S posameznimi dviganji plač zdravnikom in direktorjem pa je Cerar porušil vsa normalna razmerja.
In na teh krilih sedaj jahajo sindikati in grozijo nam množične stavke.Čeprav je gospodarska rast spodbudna, brez podprtih reform, ki bi jih Cerarjeva vlada do sedaj morala narediti a jih ni, pa ta ne omogoča vsesplošnega dviga plač, ker tega proračun ne bi prenesel. O tem nas opozarjajo tudi iz Bruslja.Z dvigovanjem plač že tako bogatim, pa si je Cerarjeva vlada naredila medvedjo uslugo. Zaradi tako velike zadolžitve, pa enostavno vseh teh plačnih zahtevkov ni mogoče realizirati razen če si vsi želijo prihoda zloglasne trojke, ki so jo nekatere stranke nedolgo nazaj že klicale.
galoper
# 03.01.2018 ob 13:34
Zdaj najnižje plačanim, potem pa zaradi vskladitve razmerij še enkrat. Ne se norca delat iz naroda.
ElTorro
# 03.01.2018 ob 13:31
je pa smešno pričakovati,d a se bodo sindikati javnega sektorja borili za povišanje plač delavcev v zasebnem.
a to se morajo organizirati delavci v zasebnem


Tipična zahteva sindikatov zasebnega sektorja: "Zahtevamo dvig minimalne plače"
Tipična zahteva sindikatov javnega sektorja: "Zahtevamo napredovanje zaposlenih v javnem sektorju za 2 razreda".

Opaziš razliko?
KOR
# 03.01.2018 ob 12:45
Eni tukaj ste bolano obsedeni z Janšo. Ubogi narod, kaj so vam naredili.
nvk
# 03.01.2018 ob 12:41
"Tu ne govorimo o konfliktu med javnim in zasebnim sektorjem, kot je to skušala vlada perfidno ščuvati delavce zasebnega sektorja, temveč med kapitalom in delavstvom," je poudarila podpredsednica pogajalske skupine Ana Jakopič.

Ne nas enacit, mene proti vam scuva vasa lastna nesposobnost. Dokler je DDV 22% ne pristanem na visanje plac v javnem sektorju takole pavsalno. Optimizirajte delovne procese, nagradite res sposoben kader, itd. BODITE KONSTRUKTIVNI, derete se pa kot petletnik, ki hoce bonbone, ni pa nic naredil, da si jih zasluzi, pa briga ga kako mama in fotr placata poloznice.

Pejte trafiko odpret, ce je javni sektor tako grozen.
ElTorro
# 03.01.2018 ob 13:44
Nižanje davkov pa je zelo problematično tudi (ali predvem) zato, ker ima potem vlada manj denarja za kupovanje glasov.
Javni sektor je itak največje volilno telo v državi, takoj za njimi so upokojenci. Pol leta pred volitvami vržeš par korenčkov enim in drugim, pa je osnova za dober rezultat tukaj.
ElTorro
# 03.01.2018 ob 13:41
@Dvomimvskepso
Žal je pri nas tako, da pri vseh teh zahtevah vsi jemljejo davke kot nekaj nedotakljivega. Zato se sploh nihče ne ukvarja z nižanjem obdavčitve, kar bi v nekaterih primerih bila daleč najboljša rešitev.

Po mojem mnenju je glavni razlog za to populizem, ki vlada v sindikatih. "Hočemo višje plače" je udarno - to vsi razumejo, in takšnega pogumnega vodjo bodo vsi volili.
"Predlgamo davčno reformo" je bistveno manj učinkovito pri zbiranju glasov za naslednje sindikalne volitve. Pa še veliko bolj kompleksno je. Če rečeš "dvig bruto minimalne plače za 50 EUR" je to zelo enostavno.

Če želiš dvigniti le neto minimalno plačo, pa se zadeva zakomplicira - kakršno koli davčno ugodnost daš najnižjim plačam, daš tudi najvišjim (razen debilne dodatne dohodninske olajšave, ki jo imamo za nizke plače, in v nekaterih primerih povzroča da ti lahko povišica bruto plače prinese konkretno nižje neto izplačilo). Zato je treba na drugi strani davčnega spektra kompenzirati z višjo obdavčitvijo bogatejših, da nominalni znesek njihovega davka ostane enak (ob predpostavki, da želiš recimo zvišati neto plače revnejših).
Takšnih komplikacij pa populizem, ki vlada pri nas, preprosto ne prenese.
Zoro27
# 03.01.2018 ob 13:38
Lahko pa jemljete gospodarstvu, da hranite sodnike, zdravnike, funkcionarje... To pa ni problem.
ElTorro
# 03.01.2018 ob 12:41
@Voklosvinj
Bistvena razlika je v tem, da delavci v zasebnem sektorju plačujejo javni sektor, obratno pa seveda ne.
Zato delavca za tekočim trakom neposredno boli, ko dvignejo plačo učitelju, ker gre to iz njegovega žepa. Učitelja pa lahko boli le foušija, če se dvignejo plače v gospodarstvu - on nima zaradi tega nič manj v žepu.
ElTorro
# 03.01.2018 ob 12:38
@bilzerian
V realnem sektorju imajo kot prvo nesposobne populistične vodje sindikatov, ki se oklepajo ene in edine mantre "ne pristajamo na znižanje nobene pravice delavcev", namesto da bi znali z delodajalci skleniti nek pameten kompromis.

Zato že več kot 10 let nimamo splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo.
Vsak boj delavcev v gospodarstvu je posledično lahko le boj za VSE zaposlene v državi (javne in zasebne), medtem ko seveda javni sektor gleda le na svoje riti.
oziris.va
# 03.01.2018 ob 12:27
Nekomu pač moraš vzet, da lahko drugemu daš.
Tao3
# 03.01.2018 ob 11:57
No sindikati, tole je pa res malo preveč populistično: "Ne moremo dvigovati plač elitam, tako da poberemo čistilkam"

Upam, da vlada ne popusti pod pritiski. Te povišice, ki jih sedaj zahteva vsak sindikat, ki ima pet minut časa, bomo plačevali VSI OSTALI. Dejte se malo umirit in apetite na normalo!
aaa
# 03.01.2018 ob 14:06

bilzerian
v realnm sektorju pa so zaposleni očitno zadovoljni s tem, da za 200 ur v nemogočih delovnih pogojih doijo minimalca.
ali je kak drug razlog za to, da ne stavkajo?
hlapci?
kekci? ne upajo?


...tako vpašanje lahko postavi samo nekdo ki je financiran z navidezno neomejene malhe javnega sektorja.

Tistim, ki delamo realnem sektorju pa je popolnoma jasno, da je malha za plače omejena in lahko štrajkaš kolikor hočeš in bo še vedno omejena. V realnem sektorju ti ne bo nihče zadolževal naslednjih generacij, zato, da bo lahko trenutna lepše živela.
@twwwter
# 03.01.2018 ob 13:32
Čistilke z metlami so lahko čisto resna grožnja elitam
DrKult
# 03.01.2018 ob 13:26
džeko: "Kar je tu populističnega ne vem. Populistično bi bilo, če bi pljuval čez leve ali desne. In ne pljuvam in tudi delitev ne leve in desne nam ne bo prinesla nič dobrega.
Rešitev je, da se ne delimo na ta leve in desne, ampak kdo kaj naredi."


Populistična je nevsebinskost in kritiziranje brez ponujanja rešitev, ker se tega rada oprime širša množica ljudi. Ljudje radi poslušajo neskončno kritiziranje, ker čutijo isto, kar kritik govori. Poleg tega široka množica ponavadi ni dovolj izobražena, da bi bila sposobna pretehtati konkretne ponujene rešitve. Recimo Farage je bil človek, ki je znal samo v nedogled kritizirati, rešitve pa... hjah... vidimo kako gredo...
Nisi pljuval čez leve ali čez desne, pljuval si po celoti.
Populistično je tudi to, da rečeš, da je rešitev, da se nehamo deliti na leve in desne in kdo kaj naredi. To namreč dobro zveni široki populaciji, ki blamira elito, pomeni in reši pa v resnici popolnoma nič. Prvič, ker se ljudje nikoli ne bomo nehali deliti na leve in desne, pa to ne velja samo za Slovenijo, ampak za cel Svet. In drugič, ker politiki že zdaj nekaj delajo, ne glede na to, če je to delo slabo ali dobro. Ideja, da se bomo naenkrat vsi poenotili in družno gradili svojo prihodnost je sicer čudovita, a je po drugi strani tudi popolnoma neizvedljiva. To lahko vidiš že na tem portalu - folk se niti približno ne strinja o tem, kake spremembe potrebuje naša država.

Recimo moje mnenje je, da so sindikati rak rana slovenske družbe, ker bi trošili in trošili, kot da račun ne bo nikoli prišel. Boljša rešitev se mi zdi uvedba močnih inšpekcijskih služb s konkretnimi pooblastili in s strani vodilnih politikov jasno izražena zahteva po doslednem izvajanju zakona o delovnih razmerjih, vključno z zapornimi kaznimi, ki so predvidene za hude kršitelje.
The Matrix
# 03.01.2018 ob 13:16
Sindikati: "Ne moremo dvigovati plač elitam, tako da poberemo čistilkam"

Kako da ne? A vam ni levičar Mramor, ki je stalno v pripravljenosti, lepo razložil, da nismo več v komunizmu?
Park
# 03.01.2018 ob 12:25
Ramus# 03.01.2018 ob 12:19
Ja čisto prav imaš, samo poglejte koliko domačih in sorodnikov so Janšatovi zaposlili v evropskem parlamentu,.... še Slovenija ni dovolj za te pijavke, sedaj cuzajo že Bruselj,....


Ramus ne zavajaj! Če so se šli nepotizem in zaposlil 2, kaj boš potem rekel za Cerarja, ki je v tem svojem mandatu zaposlil več kot 8000 ljudi v javnem sektorju - koliko je v tej cifri njegovih, lahko samo ugibamo!
ElTorro
# 03.01.2018 ob 20:27
@tetka
Naj zdravstvo počisti korupcijo v svojih vrstah, pa bodo imeli več kot dovolj denarja za svoje plače. Naj izločijo nesposobne in malomarne, pa se bom strinjal s tem, da imajo preostali visoko nadpovprečne plače.

Naj odpustijo nesposobne učitelje in vzgojiteljice. Moja otroka sta v vrtcu...od dvanajstih vzgojiteljic in pomočnic, kolikor smo jih doslej dali skozi, bi eni rad podvojil plačo, trem bi jo dvignil za 50%, dvema za 25% znižal, eno pa poslal v gulag.

Naj sodniki dejansko izrekajo sodbe v imenu (in predvsem v interesu) ljudstva, ne pa da postavljajo nemogoče visoke dokazne kriterije - predvsem pri gospodarskem kriminalu. Imamo recimo zakon, ki pravi da je neplačevanje socialnih prispevkov delavcu kaznivo dejanje. Interpretacija sodstva je, da je kaznivo le, če delodajalec prispevkov ni plačal z namenom, da prikrajša delavca za te pravice. Absurd.
Tega, da sodnico, ki očitno in grobo krši zakone za kazen "obsodijo" na en mesec dela na drugem sodišču, ne bom niti komentiral.

Potem pa upoštevaj, da so ti "intelektualni" poklici precej majhen del javnega sektorja. Upoštevaj vse fikuse po občinah, upravnih enotah, agencijah in zavodih, ki morajo seveda biti univerzitetno izobraženi, da upravičijo visoke plačne razrede.

Naj javni sektor uvede nagrajevanje uspešnih in izločanje slabih, pa jim bom priznal tako ugled, kot pravico do gospodarstvu enakovrednih plač. Dokler pa jim je daleč najpomembnejša stvar zašlita "svojih", servisiranje gospodarstva in prebivalstva pa je nujno zlo, pa pač ne.
ElTorro
# 03.01.2018 ob 13:25
kolikor je meni jasno,
delavci v JS nikoli niso nasprotovali povišanju plač delavcem v zasebnem


Seveda ne, ker se plače nikoli niso povišale samo zasebnemu sektorju. Poleg tega delavci v javnem sektorju ne plačujejo plač tistim v zasebnem.
diord
# 03.01.2018 ob 12:52
Sindikati. Prodane duše. fuj
bilzerian
# 03.01.2018 ob 12:30
v realnm sektorju pa so zaposleni očitno zadovoljni s tem, da za 200 ur v nemogočih delovnih pogojih doijo minimalca.
ali je kak drug razlog za to, da ne stavkajo?
hlapci?
kekci? ne upajo?
zapravico
# 03.01.2018 ob 20:06
Vsako leto slabše za obubožan narod
the law1
# 03.01.2018 ob 16:47
Je pa res zanimivo, kako se javbnosektoraši bunijo toda nobenega nisem še videl, da bi dal lepo odpoved (to je tudi statistična anomalija in to velika) in šel svoje "ultra" sposobnosti prodajat v realni sektor.

Dajmo javnosektoraši vsaj 10% da bi vas dalo odpoved, če je že tako slabo.
Skippy
# 03.01.2018 ob 14:08
Pri nas je razkorak med javnim in privatnim razumevanjem realnosti prav bizaren. Kot Veliki kanjon.
Skippy
# 03.01.2018 ob 13:55
Ah, dajte no vi ekonomisti tukaj. A bo kdo vam kaj vzel? A se bo na vaših plačah poznalo? Imamo najvišji BDP v zgodovini, največ denarja v blagajni, plače v JS pa so kot leta 2007 in to se lahko preveri na straneh statističnega urada.

Seveda nam bo. Letos smo zadolženi za dodatno 1 milijardo, ker nimamo dovolj lastnega denarja. Če bomo rabili več denarja za plače, se bomo morali še dodatno zadolžiti, kar pomeni še več obresti in še več davkov.

Ko gre gospodarstvu dobro, je čas, da se varčuje. Ne pa, da se vse zapravi, kar imaš in še dodatno sposodi. Tako logiko razumejo samo levičarji.
navigator007
# 03.01.2018 ob 13:19
Bravo Coli, vsaj en, ki živi v resničnem svetu.
mentsana
# 03.01.2018 ob 12:41
Ko bomo ob naslednji krizi spet na dnu takrat se spomnite na Kuštrina &Co.
samogledam
# 04.01.2018 ob 07:27
ne vem zakaj od Avstrijcev ne kopirate delovnopravne zakonodaje s plačili in odteglaji ? zakaj so v Sloveniji pomembni samo pravniki, zdravniki in prosveta ? za direktorje državnih ustanov ste našli 20% dvig...za upokojence pa 1,5%.
Vsi upokojenci so štartali z osnovo in to razliko večate ker ne upoštevate realne košarice z vso vsebino...tako recimo tistim ki so v osnovi štartali z 1.600 € pokojnine dodate 1,5% prav tako kot tistemu ki prejema 300€. Le da prvi lahko kupi dve košarici dobrin, drugi pa kupi iz košarice dva artikla.Absurden sistem ! Pošteno in pravično bi bilo, da po upokojitvi vsi upokojenci prejmejo na leto po 10€ ali 12€ ali 20€ povišanja pokojnine.Če vam tak izračun delno uspeva pri regresu za upokojence bi bilo pošteno da vsi prejmejo enak znesek povišanja pokojnine in tudi regresa.

Zakaj razdvajate celo stare ljudi ki gredo v penzijo in ne morejo niti spodobno preživet ! SPIZ potrebuje takojšnjo reformo....univerzalna pokojnina 600€ za vse delovne ljudi, za ostalo naj si vsak sam plačuje v sklade, stebre,delnice,zavarovalnice, zlato, nepremičnine...in ukinite že tiste priviligirane dodatke ki so nastali brez dodane vrednosti !
ElTorro
# 03.01.2018 ob 20:31
JS se delno refinancira, saj prispevke od davkov do dajatev in prispevkov plačajo VSI zaposleni v državi
Torej od tisoč EUR, ki jih dobijo od zasebnega sektorja, 800 porabijo takoj, 200 pa šele prihodnji mesec. Še zmeraj VES ta denar izvira iz gospodarstva.
iconaan
# 03.01.2018 ob 20:06
Katastrofa! mali človek pa nič, samo eni in isti štrajkajo. Dajte malim ljudem povečati minimalc, ne pa tem pijavkam, ki itak imajo že visoke plače!
the law1
# 03.01.2018 ob 19:43
@volkosvinj

A res?! Dobro, da ste vsaj pismeni, ker sicer... vidim, da nimate tri čiste o delovanju sistema. JS se delno refinancira, saj prispevke od davkov do dajatev in prispevkov plačajo VSI zaposleni v državi.

Ma kaj govoriš. Če v osnovi nimaš nič in potem potrebuješ 1.800 EUR za tvojo plačo ti jih mora pač nekdo drugi dati. Tudi, če si potem ti fiktivno plačal 500 EUR prispevkov. Tudi ti prispevki so od nekoga drugega ne pa tvoji.
moj komentar
# 03.01.2018 ob 15:31
Toliko hinavcev in pokvarjencev, kot jih ima naša politika, jih ni daleč naokrog.
Naša politika se mi gravža do bruhanja.
Simba
# 03.01.2018 ob 14:42
Sindikati: "Ne moremo dvigovati plač elitam, tako da poberemo čistilkam"

No, pa dajmo lepo po vrsti: po koliko zaslužite vi, vodstveni kader sindikatov?
In ja, pobirate čistilkam - vsak mesec morajo od svoje plače dati tudi sindikatom...
DrKult
# 03.01.2018 ob 13:52
ElTorro: "Po mojem mnenju je glavni razlog za to populizem, ki vlada v sindikatih. "Hočemo višje plače" je udarno - to vsi razumejo, in takšnega pogumnega vodjo bodo vsi volili.
"Predlgamo davčno reformo" je bistveno manj učinkovito pri zbiranju glasov za naslednje sindikalne volitve."


Evo, točno f**ing to! Nekdo brez izobrazbe se nemudoma poenoti z "zahtevamo višje plače", medtem ko dejanskih izračunov ne razume, jih posledično označi za politikantstvo in se z njimi več ne ukvarja. Ta zadeva ni omejena samo na sindikate in davke, pač pa je razširjena kot rak v zadnjem stadiju. Britanski neizobraženi so zaradi tega izglasovali izstop iz EU, na koncu pa bodo ravno oni med tistimi, ki jih bo to najbolj udarilo po žepu. Pogledaš kak članek o EUju na tem portalu in naletiš na isto. Na eni strani argumentirani komentarji s podatki, na drugi strani pa neutemeljeni "visokozveneči nič" tipa "antidemokratični, neizvoljeni blablabla". In na podlagi tega visokozvenečega nič se velik del volilnega telesa dejansko odloča.
Dvomimvskepso
# 03.01.2018 ob 13:31
@ElTorro
Zato že več kot 10 let nimamo splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo.
Vsak boj delavcev v gospodarstvu je posledično lahko le boj za VSE zaposlene v državi (javne in zasebne), medtem ko seveda javni sektor gleda le na svoje riti.


Točno. Sicer ne gre kar posploševati, ampak tudi meni to izgleda blizu resnice. Sindikati sicer res skrbijo za lastne riti, a je prav to njihov namen - skrbeti zgolj za svoje člane, ne pa kar za vse delavce.

Me pa zanima tvoje videnje (če ti je do tega seveda)

Če bi jih res skrbelo za vse delavce, bi se vsi ENOTNO zavzemali za višanje vseh plač - t.j. neto plač, ne pa samo npr. minimalne bruto plače (politični populizem, ki ga furajo vsi sindikati v zasebnem sektorju, tudi "leve" stranke v parlamentu - da izpadejo socialno občutljivi) ali pa samo za določene plačilne razrede (sindikati javnega sektorja). Kar se tiče cehovske specifike, pa bi lahko potem vsak sindikat rihtal svoje področje.

1.Če se katerikoli sindikat bori za višjo bruto plačo, to pomeni da vzamejo več samo delodajalcu in dajo še nekaj več v vrečo javnemu sektorju.

2.Če se sindikat bori zgolj in samo za višjo neto plačo (recimo z nižanjem dohodnine, ali pa recimo kar DDV-ja npr.), to pomeni da manj dajo državi, torej vzamejo tudi planirane prihodke iz vreče javnemu sektorju. A vsi delavci v državi dobimo več v žep.

Zdaj pa ti meni povej, za kaj vse so se zavzemali VSI sindikati teh zadnjih 25 let? Za dvig neto plač, ali ZGOLJ samo za dvig bruto minimalne ali določenih celo samo nekaterih plačnih razredov?

Se ti zdi, da mimo streljam, ali je nekaj na tem?
Kazalo