Foto: EPA
Foto: EPA

Število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom v Afriki je preseglo 100.000, umrlo je 3095 ljudi, je na podlagi uradnih podatkov izračunala francoska tiskovna agencija AFP. Strokovnjaki poudarjajo, da so številke v Afriki zaradi pomanjkanja zmogljivosti za testiranje verjetno podcenjene.

Največ mrtvih zaradi covida-19 je na severu Afrike: v Egiptu je več kot 15.000 okuženih in 696 umrlih, v Alžiriji so potrdili 7728 okuženih in 575 mrtvih. Južno od Sahare se je epidemija najhitreje razširila v Južni Afriki, kjer je potrjenih 19.000 okuženih in 369 mrtvih, v Nigeriji je med nekaj več kot 7000 okuženimi umrlo 211 ljudi.

V Nigeriji množično kupovanje zdravila proti malariji

Oblasti v Nigeriji so zaskrbljene, ker so začeli ljudje v velikih količinah kupovati zdravilo proti malariji hidroksiklorokin, zdravilo, ki še ni uradno potrjeno tudi za zdravljenje covida-19. Pristojne oblasti opozarjajo ljudi, naj se ne zdravijo na svojo roko, saj lahko tako svojemu zdravju le še bolj škodujejo.

Hidroksiklorokin so začeli v Nigeriji, kjer je malarija zelo pogosta, postopoma ukinjati, saj to zdravilo proti malariji zaradi množične uporabe ni več učinkovito. Zdravilo pa je dovoljeno za klinične študije za zdravljenje covida-19 v nigerijski zvezni državi Lagos, ki je epicenter novega koronavirusa, s katerim je okuženih več kot 3.000 ljudi.

Zimbabve: Učitelji grozijo s stavko, če se bodo šole odprle

Učitelji v Zimbabveju nasprotujejo odločitvi pristojnih oblasti, da bodo začeli postopno rahljati ukrepe, tudi odprtju šol. Učitelji menijo, da varnostni ukrepi v šolah niso zadostni, poroča BBC. Če bodo pristojne oblasti vztrajale pri svoji odločitvi, učitelji grozijo s stavko.

Zimbabvejski minister za šolstvo je napovedal, da se bodo učenci začeli vračati v šolo, sprva tisti, ki imajo 29. junija zaključno preverjanje znanja.

Vrnitev v šolske klopi z junijem načrtuje kar nekaj afriških držav, med njimi Tanzanija in Južna Afrika.

Tanzanija: Konec novega koronavirusa, naj se zabava začne

Prebivalci Tanzanije pa so medtem z zadržkom sprejeli mnenje regijskega komisarja v obalnem velemestu ob obali Indijskega oceana Dar es Salaam Paula Makonde. Prebivalcem je celo povedal, katere trgovine imajo 80-odstotno znižanje, da gredo lahko nakupovat obleke, da bodo na zabavi "lepi", poroča BBC.

Njegova izjava, da se virus ne prenaša več, ni podprta z medicinskimi ugotovitvami. Številni se bojijo, da je poziv Makonde prenagljen, saj nihče ne bo spoštoval omejitve socialnih stikov.

Pred dnevi je ameriško veleposlaništvo v Tanzaniji opozorilo, da so bolnišnice v državi prepolne. Predsednik John Magufuli vztraja, da je v državi manj okuženih, in je prebivalce Tanzanije pozval k tridnevni molitvi.

Po dostopnih podatkih je v Tanzaniji potrjenih 509 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 21 ljudi.

Največ okuženih z novim koronavirusom je sicer v ZDA, kjer so potrdili več kot 1.577.000 okuženih in skoraj 97.000 mrtvih, in v Evropi, kjer je potrjeno 1.974.000 okuženih, za covidom-19 je umrlo 171.011 ljudi.

V Afriki okuženih več kot 100.000 ljudi