Guterres poziva k solidarnosti z Afriko. Foto: Reuters
Guterres poziva k solidarnosti z Afriko. Foto: Reuters

"Pandemija ogroža napredek Afrike. Še povečala bo neenakosti in zaostrila probleme lakote, nedohranjenosti in ranljivosti zaradi bolezni," je Guterres zapisal v spremni izjavi ob objavi študije ZN-a o priporočilih afriškim državam.

Afriške države je sicer pohvalil za hiter odziv na pandemijo novega koronavirusa, ki je na celini doslej uradno zahteval "le" 2500 smrtnih žrtev, a je generalni sekretar ZN-a opozoril, da je verjetno to število podcenjeno, saj je število testiranj precej nizko. Opozoril je, da je pandemija v Afriki "še vedno v začetni fazi" in da bi se stanje lahko hitro zelo poslabšalo.

Guterres se je še zavzel, da bi morale biti tudi afriške države enakovredno deležne dostopa do cepiva, ko bo to enkrat na voljo. Morebitno cepivo in zdravljenje covida-19 "mora postati splošno javno dobro", je dejal generalni sekretar Svetovne organizacije.

Mednarodno skupnost je pozval k solidarnosti z afriškimi državami v boju proti koronavirusu. Za to bi bilo potrebnih "več kot 200 milijard dolarjev mednarodne skupnosti", je dejal. Pri tem se je zavzel tudi za oblikovanje "celovitega posojilnega okvira", ki bi zamrznil obveznosti držav, ki niso sposobne odplačevati svojih dolgov.