Južnoafriška kraljevina Lesoto je bila med zadnjimi državami na svetu in zadnja v Afriki, ki je pred dnevi potrdila prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Foto: Reuters
Južnoafriška kraljevina Lesoto je bila med zadnjimi državami na svetu in zadnja v Afriki, ki je pred dnevi potrdila prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da bi se v enem letu z novim koronavirusom v Afriki lahko okužilo 231 milijonov ljudi, umrlo pa najmanj 150.000. Od decembra lani je sicer po vsem svetu okuženih več kot 4,4 milijone ljudi, za covidom-19 pa je umrlo več kot 300.000 okuženih.

WHO je objavil oceno na podlagi preučitve modela 47 držav v Afriki, kjer ima svoje izpostave (Afrika ima sicer 54 držav), pri čemer je upošteval gostoto naselitve in sprejete zajezitvene ukrepe proti širitvi covida-19.

Čeprav je večina afriških držav sprejela ukrepe, bi v primeru večjega števila okuženih že tako slab zdravstveni sistem popustil. WHO zato opozarja države, naj povečajo svoje zdravstvene zmogljivosti, še posebej v bolnišnicah, ki so že tako obremenjene z bolniki s tuberkulozo, malarijo in virusom HIV, poroča Deutsche Welle.

Burundi izgnal predstavnike WHO-ja

Po poročanju BBC-ja pa so iz Burundija izgnali predstavnike WHO-ja in še tri zdravstvene strokovnjake. Vsi so razglašeni za persono non grata in imajo 48 ur časa, da državo zapustijo.

Burundijski zunanji minister Ezechiel Nibigira novice ni ne potrdil ne zanikal, so pa za BBC z ministrstva potrdili pristnost objavljenega dopisa.

BBC predvideva, da je burundijska vlada sprejela takšno odločitev, ker je bila v preteklih dneh deležna ostrih kritik, saj namerava v času svetovne pandemije, 20. maja, izvesti volitve. Po državi potekajo volilna soočanja, pristojne oblasti pa niso sprejele ustreznih ukrepov za zajezitev širitve novega koronavirusa.

Po uradnih podatkih je v Burundiju, ki ima 11 milijonov prebivalcev, okuženih le 27 ljudi, en okuženi je umrl.

Covid-19 v begunskem taborišču v Južnem Sudanu

Iz Južnega Sudana medtem poročajo o prvem smrtnem primeru zaradi covida-19. Omenjeni primer je toliko bolj skrb vzbujajoč, saj je bilo okuženih tudi več ljudi v begunskem taborišču v bližini prestolnice Džuba.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je že napovedal, da bo ustaviti širjenje virusa v taborišču z več kot 30.000 begunci izjemno težko, saj so v njem namestitvene zmogljivosti že tako preobremenjene. Zaščitno mrežo proti komarjem, ki prenašajo malarijo, si morajo deliti trije. Pristojni so že sprejeli stroge ukrepe, vendar pa med ljudmi ni mogoče ohranjati varnostne razdalje najmanj metra in pol.

ICRC skrbi tudi širjenje covida-19 v prenatrpanih bolnišnicah in zaporih po državi. V Južnem Sudanu je bilo zaradi nasilja razseljenih več kot štiri milijone ljudi.

S potrjenim primerom v Lesotu, okuženi zdaj po vsej Afriki

Južnoafriška kraljevina Lesoto je bila med zadnjimi državami na svetu in zadnja v Afriki, ki je pred dnevi potrdila prvi primer okužbe z novim koronavirusom.

Okužbo so ugotovili po tem, ko so testirali 81 ljudi, ki so prišli v državo iz Savdske Arabije in sosednje Južne Afrike. Gre za državljana Lesota, ki je študiral v Savdski Arabiji.

Lesoto je doslej veljal za edino afriško državo, kjer še niso potrdili okužbe z novim koronavirusom. 29. marca so v državi razglasili karanteno, da bi preprečili širjenje bolezni iz Južne Afrike, ki ima največ potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom na celini.

EU državam Afriškega roga namenja 105,5 milijona evrov pomoči

V Somalilandu s pesticidi ubijajo roje kobilic. Zaradi ugodnih vlažnih razmer namreč roji puščavskih kobilic že štiri mesece napadajo celotna območja v vzhodni Afriki, vključno z Džibutijem, Eritrejo, Etiopijo, Kenijo, Somalijo, Sudanom, Tanzanijo in Ugando. Foto: EPA
V Somalilandu s pesticidi ubijajo roje kobilic. Zaradi ugodnih vlažnih razmer namreč roji puščavskih kobilic že štiri mesece napadajo celotna območja v vzhodni Afriki, vključno z Džibutijem, Eritrejo, Etiopijo, Kenijo, Somalijo, Sudanom, Tanzanijo in Ugando. Foto: EPA

Evropska komisija pa bo namenila dodatnih 105,5 milijona evrov pomoči državam Afriškega roga, saj pandemija novega koronavirusa še zaostruje humanitarne razmere v tej regiji. Poleg oboroženih spopadov, izgonov ter suš in poplav območje pesti še invazija kobilic, ki ogroža zaloge in preskrbo s hrano, so sporočili iz Bruslja.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem poudaril, da bo Evropska unija "pomagala skupnostim, ki jim grozi lakota, in pomagala pri uvajanju ukrepov za omejitev širjenja virusa. Na svetovno pandemijo je potreben svetovni odziv."

Sredstva iz tega svežnja pomoči bodo namenjena humanitarnim projektom v Džibutiju (500.000 evrov), Etiopiji (42 milijonov evrov), Keniji (15 milijonov evrov) in Somaliji (48 milijonov evrov). Z njimi bodo zdravstvene ustanove lažje izvajale osnovne storitve, nadzorovale epidemije in se spopadale s pandemijo novega koronavirusa. Pomoč bo namenjena tudi v hrani za lačne ter zadovoljevanju osnovnih potreb beguncev in notranje razseljenih oseb.