Foto: EPA
Foto: EPA

Minister za zdravje Chitalu Chilufya je dejal, da spolne delavke "z njimi dobro sodelujejo in jim dajejo informacije, ki jih želijo". Do zdaj je za covidom-19 v Zambiji zbolelo 267 ljudi, sedem jih je umrlo.

Združeni narodi so opozorili, da bi se lahko v podsaharski Afriki zaradi pandemije novega koronavirusa podvojilo število smrti zaradi aidsa. Zaradi pandemije bi namreč lahko bila okrnjena zdravstvena oskrba obolelih z virusom HIV. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Agencija ZN-a za boj proti aidsu (Unaids) ocenjujeta, da bi lahko šestmesečna prekinitev protiretrovirusne terapije pri bolnikih z aidsom letos in prihodnje leto v regiji povzročila dodatnih več kot pol milijona smrti. Tako bi se vrnili v leto 2008, ko so v regiji zaznali več kot 950.000 smrti zaradi aidsa.

Prejšnji teden je predsednik Edgar Lungu ob upoštevanju omejevanja socialnih stikov napovedal ponovno odprtje restavracij, igralnic in telovadnic, ki so bile zaprte dober mesec. "Stanje v Nakondeju se poslabšuje in predsednik je zaskrbljen," je dejal po poročanju BBC-ja minister Chilufya, zaradi česar so mejni prehod s Tanzanijo začasno zaprli. "Spolne delavke nam v preiskavi zelo pomagajo, ne želimo jih stigmatizirati ali diskriminirati. Zelo nam pomagajo pri izsleditvi morebitnih okuženih," je še pojasnil minister.

Avtoprevozniki bi lahko postali prenašalci novega koronavirusa

Kot poroča BBC, so ulice v Nakondeju po navadi polne voznikov tovornjakov, ki ali zapuščajo Zambijo ali vstopajo v sosednjo Tanzanijo. "Vozniki se pogosto ustavijo v različnih mestih, znano je, da imajo spolne odnose z različnimi partnerji," poroča britanski medij. Pristojne oblasti se tako bojijo, da bi bili prav avtoprevozniki lahko tisti, ki bi po državah vzhodne Afrike širili covid-19.

Za covidom-19 umrla nekdanja predsednik in premier

Za covidom-19 je umrl nekdanji premier Sudana Nur Hasan Husein. Star je bil 82 let. Foto: EPA
Za covidom-19 je umrl nekdanji premier Sudana Nur Hasan Husein. Star je bil 82 let. Foto: EPA

V 54 državah Afrike z 1,2 milijarde prebivalcev se je z novim koronavirusom okužilo 63.325 ljudi, ozdravelo jih je 21.821, poroča Afriški center za bolezni in preventivo. Od izbruha epidemije pred dvema mesecema je umrlo 2.290 obolelih, med njimi tudi nekdanji predsednik Republike Kongo Jacques Joachim Yhombi-Opango in nekdanji premier Somalije Nur Hasan Husein, poroča Al Džazira. O prvem primeru okužbe so sicer poročali iz Egipta, kjer se epidemija še ni umirila.

Gana: Delavec v tovarni okužil 533 zaposlenih

V ganski tovarni za predelavo rib je bolnik s koronavirusno boleznijo 19 okužil 533 drugih zaposlenih. Okužena oseba je novi koronavirus prenesla na več kot tretjino od skupno 1300 zaposlenih v tovarni v pristaniškem mestu Toma.

O primeru je javnost v nedeljo zvečer obvestil ganski predsednik Nana Akufo-Addo. Dodal je, da je 533 novih okužb z novim koronavirusom iz tovarne več kot polovica vseh novih okužb, ki so jih v Gani potrdili pretekla sredo in četrtek.

V Gani na zahodu Afrike so potrdili 4700 okužb z novim koronavirusom in 22 smrti, poroča STA.

Največ okuženih in mrtvih v Egiptu

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je med državami Afrike največ okuženih v Egiptu, 9400, sledita Maroko (6226) in Nigerija (4399). Najvišje število mrtvih je Egiptu, 525, sledijo Alžirija (502), Maroko (188) in Nigerija (143).

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že večkrat opozorila, da bi bila lahko Afrika novo žarišče izbruha, predvsem zaradi slabega zdravstvene infrastrukture, visoke stopnje revščine, številnih spopadov in dokazane dovzetnosti za okužbo med prejšnjimi epidemijami.