Na ljubljanski urgenci se soočajo z vse več nasilja. Foto: BoBo
Na ljubljanski urgenci se soočajo z vse več nasilja. Foto: BoBo
Na urgenci UKCL-ja želijo stalno prisotnost policije

Zaposleni na ljubljanski kirurški urgenci so začeli podpisovati peticijo teden po avgustovskem streljanju v izolski bolnišnici, v katerem je umrl tudi zdravnik. Po besedah vodje urgentnega kirurškega bloka kirurške klinike v UKCL-ju Anžeta Kristana je po dogodku že stopil v stik z ljubljansko policijsko upravo in jih prosil za stalno navzočnost na urgenci. A policija za kaj takega nima dovolj ljudi, zato pa na urgenci policisti redno patruljirajo.

Kristan je peticijo izročil tudi vodstvu kirurške klinike in celotnega UKC-ja Ljubljana. Kakšni bodo ukrepi, ne ve, kot tudi ne ve, ali je vodstvo to peticijo posredovalo ministrstvu za zdravje.

Po streljanju v Izoli na ljubljanski urgenci sicer ne opažajo več izgredov, kot so jih pred dogodkom, se je pa narava teh groženj spremenila, saj zdaj pogosteje omenjajo grožnje s streljanjem in bombnim napadom.

Več kot 1.000 ljudi dnevno
Zaposleni na kirurški urgenci v peticiji navajajo, da na dan skupno s spremljevalci urgentni blok obišče več kot 1.500 ljudi, zato ni nepričakovano, da prihaja do nestrpnosti, ki lahko prerastejo v nasilje.

"Posebno problematičen je nočni čas, ko delo poteka praktično nepretrgoma, čakalnico pa večinoma zasedajo bolniki in njihovi spremljevalci pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih substanc ter udeleženci pretepov in drugih nesreč, tudi strelskih obračunov. Ob tem je treba poudariti, da je dostop do urgentnega bloka tudi v nočnem času prost vsakomur (ne le bolnikom) brez vsakršnega nadzora ali omejitev," so opozorili v pismu.

Zato predlagajo, da bi v najkrajšem možnem času vzpostavili nov celovit varnostni sistem, do takrat pa predlagajo ad hoc ukrepe: stalna prisotnost uniformiranih in polno opremljenih policistov s polnimi pooblastili, varnostne kamere na hodnikih, v ambulantah preverjanje identitete in namena obiska ter omejevanje prihodov na bolnika in dva spremljevalca.

Nenujno pomoč nasilnežem bi odklonili
Predlagajo tudi jasno opozarjanje prisotnih na ničelno stopnjo tolerance do nasilja z veliki jasnimi napisi in navedenimi posledicami zlorabe (sodni pregon, globa, itd.), zavarovanje vseh prehodov z varnostnimi karticami in postavitev samo enega glavnega vhoda v urgentni kirurški blok z varovanim detektorjem kovin.

Predlagajo tudi, da bi imeli pravico do odklonitve zdravstvene oskrbe nasilnemu bolniku, ki ne potrebuje nujne oskrbe.

Če ne bodo zaznali premikov v smeri izboljšanja varnostnega stanja, bodo primorani opozoriti na nevzdržne razmere tudi s stopnjevanjem aktivnosti, kot so npr. dosledno beleženje nasilnih dogodkov in vsakodnevno informiranje vodstva ter javnosti o varnostnem stanju. Ne izključujejo tudi drugih sindikalnih aktivnosti.

Na urgenci UKCL-ja želijo stalno prisotnost policije