Foto: BoBo
Foto: BoBo

Svet zavoda bo v četrtek opravil razgovore s petimi kandidati, ki izpolnjujejo formalne pogoje, in predvidoma še istega dne odločil o izboru, so sporočili iz ljubljanskega UKC-ja.

Nekatere od kandidatov so še pozvali, da do razgovora dostavijo manjkajoča dokazila. Razpisna komisija pa ocenjuje, da so prijave kakovostne, saj se je na razpis prijavilo tudi več kandidatov z izkušnjami z vodenjem javnih zdravstvenih zavodov.

Člani sveta zavoda bodo s kandidati razgovor opravili v četrtek, nato bo predvidoma ob 18. uri izjavo za medije dal predsednik sveta zavoda Jože Golobič.

K odločitvi sveta zavoda glede imenovanje generalnega direktorja mora soglasje podati še minister za zdravje Aleš Šabeder, sicer nekdanji generalni direktor UKC-ja Ljubljana. Ravno zaradi njegovega odhoda na čelo zdravstvenega resorja največja zdravstvena ustanova išče novo vodstvo s polnim mandatom.

Neuradno največ možnosti za Poklukarja

Kot v. d. generalnega direktorja zavod od začetka aprila vodi Teodor Žepič, ki je lani prevzel poslovno vodenje pediatrične klinike. Že pred časom je nakazal, da gre njegov razmislek v smeri prijave na razpis.

Po do zdaj znanih informacijah sta se na razpis prijavila nekdanja predsednica zdravniške zbornice Gordana Kalan Živčec in nekdanji župan občine Dobrepolje Janez Pavlin. Med kandidati so po navedbah medijev še direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar, sekretar v generalnem sekretariatu vlade Mihael Babič, informatik iz Kamnika ter eden od tehničnega osebja UKC. Med prijavljenimi je tudi magistrica managementa in ekonomike v zdravstvenem varstvu Simona Zupančič

Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija ima največ možnosti za uspeh Janez Poklukar, sicer zdravnik specialist interne medicine, ki jeseniško bolnišnico vodi od leta 2014. Eno leto po tem, ko je prevzel vodenje, je bolnišnica, prvič po letih negativnega poslovanja, poslovala pozitivno, in tako je še danes.

Izguba manjša

UKC-ju je lani uspelo zmanjšati izgubo, a je ta ob koncu lanskega leta znašala še vedno dobrih 22 milijonov evrov in je bila višja, kot so načrtovali. Mandat traja štiri leta, generalni direktor pa je po poteku mandatne dobe lahko znova imenovan na ta položaj.

Pretekle izkušnje sicer kažejo, da vodenje UKC-ja Ljubljana ni lahka naloga. Generalni direktorji so se menjavali precej pogosto. Žepič je 14. človek na čelu UKC-ja in sedmi v zadnjih desetih letih.

Pet kandidatov za novega generalnega direktorja UKC Ljubljana