Uporaba kondomov je najboljša zaščita. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Uporaba kondomov je najboljša zaščita. Foto: MMC RTV SLO/EPA
false
Čas dopustov predstavlja povečano tveganje za prenos spolno prenosljivih okužb. Foto: Reuters

Kondom in v tujini dosegljiva različica za ženske femidom sta edina, ki preprečujeta stik sluznice in spolnih tekočin ter morebitno prisotnih sledi krvi, pravilna uporaba neoporečnih in nepoškodovanih kondomov tako predstavlja najzanesljivejšo zaščito.

Evita Leskovšek, NIJZ
false
Številna zdravila se uspešno spopadajo z virusom HIV in okuženim podaljšujejo življenje. Foto: EPA
false
Brezplačno dosegljivost kondomov, vsaj za mlade, so "odločevalci" vsakokrat zavrnili. Foto: EPA
HIV, aids
Najbolj usodna je okužba z virusom HIV. Foto: EPA

Polemika okoli kontracepcijskih tablet je priložnost, da znova predlagamo brezplačne kondome, vsaj za mlade, kar je bilo kljub strokovni upravičenosti vsakokrat zavrnjeno."

Čas dopustovanja in poletnih avantur z "neznanci", ki predstavljajo povečano tveganje za prenos spolno prenosljivih bolezni in okužb, je za nami. Problematične v smislu tveganja za okužbo pa so zadnje čase vse bolj tudi moderne tehnologije, ki omogočajo hitre zmenke in menjave partnerjev "on-line", je za MMC pojasnila doktorica Evita Leskovšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Na pohodu so različne spletne strani in aplikacije, ki omogočajo še hitrejše navezovanje stikov in 'hiter seks'," je razkrila enega od glavnih vzrokov za povečevanje števila novoodkritih okužb s spolno prenosljivimi boleznimi.

Hkrati zaradi osredotočenega poročanja o uspehih zdravljenja ljudje postajajo vse bolj brezskrbni in vedno bolj opuščajo preventivo, na inštitutu zato opažajo vztrajno naraščanje števila okužb. Zadnja leta je tematika preventive in zdrave spolnosti v primerjavi z uspehi medicine v medijih dobila manj pozornosti, to pa je "dvorezen meč", je opozorila.

Oralni spolni stik enako tvegan
Na vprašanje, kdo vse bi se moral testirati po vrnitvi z dopusta, je odvrnila, da prav vsak, ki je imel nezaščiten spolni odnos z "neznano" osebo, kar pomeni, da ne gre za stalnega zvestega partnerja. "Ob vsakem tveganem spolnem vedenju, to je nezaščiten spolni odnos, še zlasti v državah z visoko prevalenco z virusom HIV ali s promiskuitetno osebo, osebo, ki si je kadar koli vbrizgala droge ali se tetovirala z okuženo iglo. Tveganje predstavljajo tudi vsi invazivni posegi v telo v državah z nizkimi higienskimi in zdravstvenimi standardi, kar zlasti velja za prenos virusnih hepatitisov ter virusa HIV," je navedla in hkrati poudarila, da marsikdo pozablja, da je oralni spolni stik enako tvegan.

Okužbe z virusi HIV in hepatitisa so zahrbtne, saj okuženi lahko leta ne opazi nobenih znakov in se počuti popolnoma zdrav, bolezen pa je med tem naredila nepopravljivo škodo. Drugače je z nekaterimi drugimi spolnimi boleznimi, ki jih hitro opazimo, s spremembami na zunanjih spolnih organih, rdečico, bolečinami, srbečico ali izcedkom.
Inkubacijska doba od nekaj dni do nekaj tednov
Vsega nekaj dni po tveganem odnosu bi test že lahko pokazal okužbo, v nekaterih primerih pa bi trajalo nekaj tednov, je pojasnila strokovnjakinja z inštituta za javno zdravje in dodala, da je inkubacijska doba odvisna od moči posameznikovega imunskega sistema ter morebitne prisotnosti drugih bolezni. V vsakem primeru je nujen čimprejšnji obisk in posvet pri osebnem zdravniku, dermatovenerologu ali infektologu, je svetovala.

Brezplačno ali samoplačniško ter anonimno se je mogoče testirati zgolj na okužbo krvi z virusi HIV, hepatitis B in hepatitis C, in sicer na Kliniki za infekcijske bolezni v Ljubljani ali na drugih testirnih mestih po Sloveniji. Za test vseh drugih spolno prenosljivih bolezni pa je potreben obisk osebnega zdravnika in napotnica. "Na žalost še vedno nimamo urejenega direktnega dostopa do dermatovenerologa brez napotnice. Tako je najenostavnejša pot prek izbranega osebnega zdravnika, kjer naj bi veljal zaupni odnos, kar velja tudi za mladostnike, ki imajo tudi možnost obiska specialista šolske medicine in ginekologa," je pojasnila.
.

Zahrbtna okužba s klamidijo
Bakterija Chlamydia trachomatis je najpogostejša povzročiteljica bakterijskih spolno prenosljivih okužb pri nas in v največji meri prizadane mlade odrasle osebe. Okužba lahko poteka povsem brez bolezenskih znakov, lahko pa jih povzroča, in sicer pri moških najpogosteje vnetje sečnice, pri ženskah pa vnetje rodil.
.
Večina okuženih s klamidijo sploh ne ve, da jo imajo. Kar 70 odstotkov okuženih žensk po navedbah NIJZ-ja namreč ne izrazi prav nobenih bolezenskih znakov, a kljub temu lahko pride do poškodb rodil in neplodnosti, možni pa so tudi življenjsko ogrožajoči zapleti, kot je zunajmaternična nosečnost. Pri moških je odstotek okuženih brez kliničnih znakov nižji, pri 60 odstotkih.
.
Klamidijska okužba spada med eno najpogostejših, saj je bilo samo v letu 2014 prijavljenih 270 primerov, a to število podcenjuje visoko pogostost okužb med prebivalstvom, kar je posledica majhnega obsega testiranja za klamidijo, še navajajo na inštitutu.

.
Kondomi najboljša zaščita
Zlovešče naraščanje prisotnosti spolnih bolezni, tako globalno kot pri nas v Sloveniji, je opazno že vrsto let, še posebej po nastopu zadnje ekonomske krize, je izpostavila Leskovškova in dodala, da je eden izmed vzrokov za brezskrbnost mladih in posledično uspešno širjenje okužb pri nas tudi dejstvo, da v Sloveniji še vedno nimamo sistemsko urejene vzgoje za zdravo spolnost v šolskem sistemu.

"Kondom in v tujini dosegljiva različica za ženske femidom sta edina, ki preprečujeta stik sluznice in spolnih tekočin ter morebitno prisotnih sledi krvi, pravilna uporaba neoporečnih in nepoškodovanih kondomov tako predstavlja najzanesljivejšo zaščito," je poudarila.

Nedavno so dvignili veliko prahu predlogi, da bi nekatere kontracepcijske tabletke postale plačljive. Bi morali biti kondomi kot najboljša kontracepcija, ki ščiti tudi pred spolno prenosljivimi okužbami, prav tako dostopni brezplačno? "S kontracepcijskimi tabletami zdravimo tudi druge bolezni, npr. hormonske motnje, akne. Moje mnenje je, da morajo hormonske tabletke biti dosegljive brezplačno kot številna druga zdravila in da je ukinjanje te pravice tako za ženske kot za stroko velik korak nazaj. Je pa nastala situacija in polemika seveda priložnost in izziv, da odločevalcem znova predlagamo brezplačno dosegljivost kondomov, vsaj za mlade, ki je bila kljub strokovni in stroškovni upravičenosti vsakokrat zavrnjena," je opozorila na gluha ušesa "odločevalcev".
Najbolj ogroženi homoseksualci
Medtem ko so v svetovnem merilu najbolj ogrožena skupina mladi, so to pri nas moški, ki imajo spolne odnose z drugimi moškimi, je navedla Leskovškova in dodala, da se ti najpogosteje okužijo v srednjih letih, včasih pa med novoodkritimi primeri zaznajo tudi predstavnike starejše generacije. Poleg virusa HIV se v zadnjem času po njenih besedah najbolj povečuje število okužb s trihomonozo, gonorejo, sifilisom ter virusnimi hepatitisi.
V Sloveniji sicer ostaja "najzahtevnejša" bolezen še vedno okužba z virusom HIV oziroma aids, saj je ob nediagnosticiranju in nezdravljenju še vedno usoden, je sklenila.

Kondom in v tujini dosegljiva različica za ženske femidom sta edina, ki preprečujeta stik sluznice in spolnih tekočin ter morebitno prisotnih sledi krvi, pravilna uporaba neoporečnih in nepoškodovanih kondomov tako predstavlja najzanesljivejšo zaščito.

Evita Leskovšek, NIJZ