V nedeljo so v sedmih evropskih državah začeli veliko klinično testiranje štirih poskusnih zdravljenj bolezni covid-19. Foto: Reuters
V nedeljo so v sedmih evropskih državah začeli veliko klinično testiranje štirih poskusnih zdravljenj bolezni covid-19. Foto: Reuters

V tem trenutku je po njenih besedah v ospredju predvsem podporno zdravljenje. Bolnikom dajejo kisik in znižujejo telesno temperaturo. Pri določenih bolnikih z izbranimi indikacijami in po presoji zdravniškega tima poskusno uvajajo tudi zdravljenja z zdravili, ki so že znana, vendar prvotno namenjena za zdravljenje drugih bolezni.

Med temi sta klorokin in hidroksiklorokin. Klorokin se je uporabljal za zdravljenje malarije, zdaj pa se obe zdravili uporabljata za avtoimune bolezni. Prav tako bolnikom dajejo zdravilo lopinavir/ritonavir, prvotno namenjeno zdravljenju pri okužbi z virusom HIV.

Kot je pojasnila Nadrahova, jih trenutno bolnikom predpisujejo v kombinaciji, vendar gre za poskusno zdravljenje, za katero ne vedo, ali je učinkovito, pri čemer jih zelo omejujejo tudi kontraindikacije. Odločajo se za vsakega bolnika posebej, odvisno od tega, ali že ima določena zdravila oz. bolezenskega stanja, pri katerih teh zdravil ne more prejemati.

Na infekcijski kliniki nestrpno čakajo na rezultate testiranja z remdesivirjem

Za lopinavir/ritonavir je sicer po njenih besedah pred kratkim objavljena študija pokazala, da pri tistih, ki so že zelo dolgo bolni, ne pomaga. Ne vedo pa, kako je pri tistih, ki so bolni dan ali dva, tako da ga tem bolnikom še vedno dajejo.

Američani donirali remdesivir

Na infekcijski kliniki so že uporabili tudi poskusno zdravilo remdesivir, ki še ni registrirano. Rezultatov kliničnih študij o zdravljenju s tem zdravilom še ni. Prvi bolnik ga je že dobil. Po besedah Nadrahove je stanje boljše, vendar je težko reči, ali je zaradi zdravila ali bi bil ob dobrem podpornem zdravljenju potek bolezni tudi sicer tak. Zdravilo bodo lahko prejeli tudi naslednji bolniki v intenzivni enoti, če bo za to indikacija, je še pojasnila.

Televizija Slovenija je sicer v ponedeljkovih Odmevih poročala, da je zdravilo remdesivir, ki je bilo razvito kot zdravilo proti eboli, ameriški proizvajalec doniral Sloveniji, saj ga ni mogoče prosto kupiti, ker še nima dovoljenja za promet kot zdravilo proti covidu-19 in je še na stopnji raziskav.

Zdravljenje primerljivo po Evropi

Po besedah Nadrahove je zdravljenje na infekcijski kliniki primerljivo z zdravljenjem po Evropi, na voljo so vsa zdravila, naši strokovnjaki so v dnevnem stiku s tujimi kolegi. Dogovarjajo se tudi, da bi morda uvozili kakšno azijsko zdravilo, ki pa pri nas ni registrirano.

Kandidatnih zdravil je veliko, vendar je malo znano, katera so pravzaprav učinkovita, tako da bo to šele pokazal čas.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.