Gordana Živčec Kalan je dejala, da z ovadbo ni seznanjena. Foto: MMC RTV SLO
Gordana Živčec Kalan je dejala, da z ovadbo ni seznanjena. Foto: MMC RTV SLO

Gordana Živčec Kalan, ki je tudi predsednica zdravniške zbornice, naj bi septembra lani za družbo Mabra Inženiring zastavila 150 tisoč evrov javnega denarja zdravstvenega doma, čeprav tega ne bi smela, in tako kršila več zakonov.
Živčec Kalanova zanika, da bi bila obveščena o vložitvi kazenske ovadbe in trdi, da pri zastavi javnih sredstev ni šlo za kršitev zakonodaje, "še manj pa za kazensko odgovornost, kar potrjujejo tudi mnenja številnih pravnih strokovnjakov, ki v omenjenem pravnem poslu ne vidijo nič protizakonitega ali celo koruptivnega".
Poudarila je, da je tudi podpredsednik računskega sodišča javno dejal, da eksplicitne prepovedi takšnega ravnanja v zakonu ni. "Zato vztrajam, da v mojih dejanjih ni nobenega kaznivega dejanja ali korupcije, temveč je šlo zgolj za zasledovanje cilja dobrega gospodarja," dodaja predsednica zbornice

Delovala v korist Mabre, in ne zdravstvenega doma?
Živčec Kalan naj bi tako poslovala v korist Mabre Inženiringa in zanemarila korist zdravstvenega doma, hkrati pa posredno delovala v korist zdravniške zbornice, saj je prav Mabra gradila zgradbo Dunajski kristali, ki je novi sedež zbornice.

Gordana Živčec Kalan: 'Profitiral' je zdravstveni dom
Predsednica zdravniške zbornice je dejala, da o kazenski ovadbi ni bila obveščena, in očitke zanika. Dejala je, da se "povsem postranski in v gospodarskem poslovanju uveljavljeni finančni transakciji pripisuje neprimerno velik pomen".
Po njenih besedah je imel v omenjenem primeru konkretno korist le zdravstveni dom, saj je bil ves denar vrnjen, ustanova pa je prejela še obresti in donacijo za novo opremo reševalcev. Dodala je, da je bil depozit zavarovan s trikratno vrednostjo in zato varen.

KPK dejanje označil za koruptivno
Kot je znano, je Gordana Živčec Kalan septembra lani v imenu Zdravstvenega doma Izola sklenila depozitno pogodbo s Pošto Slovenija in kreditno tripartitno pogodbo z Mabra Inženirigom. Družba je denar potrebovala za poplačilo dolgov, saj je bila v času transakcij že insolventna.
Nepravilnosti je ugotovila komisija ministrstva za zdravje, ki je v zdravstvenem domu opravila izredni nadzor. Tudi protikorupcijska komisija je ugotovila, da ima posel značilnosti koruptivnega dejanja.