Sloveniji zdravnikov močno primanjkuje. Foto: MMC RTV SLO
Sloveniji zdravnikov močno primanjkuje. Foto: MMC RTV SLO
Maribor
Graditev stavbe se ni niti še začela. Foto: MMC RTV SLO

Kot poudarja Krajnc, Sloveniji zdravnikov močno primanjkuje, zaradi česar jih tudi uvaža iz tujine, a graditev nove stavbe fakultete se zaradi zapletov pri oddaji javnega naročila še zmeraj ni začela. Stavba bi morala biti v skladu s prvotnimi načrti končana novembra letos.

Krajnc meni, da gre za nepopravljivo škodo, saj so zaradi zavlačevanja v tem času izgubili vsaj 80 študentov. Zdaj namreč vsako leto vpišejo le 86 novih študentov, ko pa bodo dobili svojo stavbo, jih nameravajo vpisati od 130 do 140. Že prihodnje leto načrtujejo na zahtevo ministrstev za zdravje in visoko šolstvo povečanje vpisa za deset oseb, kar je po besedah Krajnca tudi največ, kar je v trenutnih pogojih mogoče.

Projekt graditve stavbe medicinske fakultete na zemljišču blizu UKC-ja Maribor je bil potrjen novembra 2008. Graditi naj bi ga začeli pred letom in pol. Zapletlo se je že pri pripravi dokumentacije. Lani spomladi je bil nato objavljen razpis za izvajalca gradbenih del, a so se nanj vsule pritožbe.

Nujen nadzor nad znanjem tujih zdravnikov
Dekan Krajnc je poudaril še, da je izobraževanje zdravnikov pri nas na zelo visoki ravni, podprto z najsodobnejšo tehnologijo in evropskimi standardi, kar pa ne velja za države jugovzhodne Evrope oziroma zdravnike, ki so se šolali tam.

Zato je po njegovem potreben strog nadzor nad znanjem "uvoženih" zdravnikov, in sicer "ne zato, ker v knjigah nekaj ne bi pisalo, ampak zato, ker nimajo tehnoloških pripomočkov, ki jih mi imamo".

Po njegovih besedah so na mariborski medicinski fakulteti v tehnološke pripomočke vložili več kot 2,3 milijona evrov.