Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 16 glasov Ocenite to novico!
Zdravniki
Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije nasprotuje predlogu Zakona o zdravstveni dejavnosti. Foto: AP/Carlos Giusti
false
Če bi država pustila zdravnikom, da sami izberejo obliko svojega dela, zavarovalnica pa bi jim plačala njihovo delo in ne programov, potem bi tudi pacienti oziroma zavarovanci lahko prosto izbirali izvajalce zdravstvenih storitev. Sliši se enostavno. Le zakaj in komu je potem v interesu zapletanje? Foto: Pixabay

Dodaj v

Zasebni zdravniki in zobozdravniki nasprotujejo zdravstveni reformi

Reformi nasprotujejo tudi delodajalci in gospodarstveniki
13. maj 2017 ob 13:46
Moravske Toplice - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

"Poslabšuje naš položaj, in to zaradi omejitve trajanja koncesij, pa tudi zaradi dajanja zakonsko določene prednosti javnim zavodom pri izvajanju zdravstvenih storitev," je opozorila Helena Mole.

Potem ko so svoje nestrinjanje oziroma nasprotovanje predlogu novele Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo je državni zbor (DZ) že prejel v obravnavo, na javni tribuni v Murski Soboti izrazili slovenski delodajalci in gospodarstveniki, so svoje argumente proti njemu ob začetku dvodnevnega 28. rednega letnega srečanja v Moravskih Toplicah pojasnili tudi člani prostovoljnega Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.

V omenjeno združenje je vključenih skoraj tisoč zdravnikov in zobozdravnikov, argumente za svoje nasprotovanje predlogu novele Zakona o zdravstveni dejavnosti pa so sredi tega tedna poslali tako predsedniku države kot vlade in DZ-ja, tudi poslanskim skupinam in ministrstvu za zdravje. Slednjemu so sicer poskušali že večkrat na različne načine pojasniti, da želijo čim več dobrega prispevati k rešitvi problemov slovenskega zdravstva, vendar jim predlagana novela to izrazito preprečuje, je prepričana predsednica združenja Helena Mole.

Favoriziranje javnih zavodov
"Poslabšuje naš položaj, in to ne zgolj zaradi omejitve trajanja koncesij, pač pa tudi zaradi dajanja eksplicitne in zakonsko določene prednosti javnim zavodom pri izvajanju zdravstvenih storitev. Menimo, da če bi se zakonodaja pripravljala, kot bi se morala, zato da se izboljša zdravstveni sistem, dostopnost storitev in skrajšajo čakalne dobe, bi morala biti zastavljena na celovit način," je pojasnila Moletova.

Ne da je v nasprotju tako z našim kot z evropskim pravnim redom in da omogoča na račun predolgih čakalnih dob odlivanje denarja v tujino. Zasebniki opozarjajo tudi na korupcijo v javnih zavodih ter nerazumno diskriminacijo mladih zdravnikov, ki bi še pet let po pridobitvi licence morali obvezno delati v javnih zdravstvenih zavodih. Slovenijo jih zapusti na leto 24, še 10-krat več pa jih zaprosi za potrdilo o dobrem imenu, kar je pogoj za zaposlitev v državah Evropske unije.

Če bi država pustila zdravnikom, da sami izberejo obliko svojega dela, zavarovalnica pa bi jim plačala njihovo delo in ne programov, potem bi tudi pacienti oziroma zavarovanci lahko prosto izbirali izvajalce zdravstvenih storitev. Sliši se enostavno. Le zakaj in komu je potem v interesu zapletanje?

G. K., Lidija Kosi, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Brahe
# 13.05.2017 ob 15:39
Čakajte, a lahko prosim kater od vas ki tolčete čez zasebnike prosim utemeljite malo zakaj?
Ja, se strinjam, imaš zasebnike, ki so kot je nekdo zgoraj napisal "dvoživke", ki mal šmuglajo.
Samo a mi lahko kdo pove kaj je narobe z nekom, ki odpre privat bolnico? Al pa zobozdravstveno ambulanto? U naši občini npr. so vsi zobarji v zdravstvenem domu prava katastrofa. Z veseljem bi šel k enemu privat, ki je res maher, vsi ga hvalijo... sam mi zavarovalnica tega ne časti. A je to kaj boljš kot v ameriki? Kjer imajo zavarovalnice svoje bolnice in če nisi zavarovan pri njih te malodane pustijo umret? Tu ima pa isti lastnik zavarovalnico in bolnico... Vsepovsod se itak mal pokrade, ker itak je državni denar, drugam te pa ne pustijo. Pa v ameriki imaš vsaj izbiro pri zavarovalnici, pri nas je pa monopol. Res je fino to pri nas, ja... zasebnikov se pa treba bat kot hudič križa, samo zato ker so zasebniki, ne? dajmo kar posploševat... lepo vas prosim. Če že imamo sistem, kjer je samo ena zavarovalnica, zakaj ne morejo biti vsi izvajalci enako obravnavani s strani zavarovalnice? Ja, se strinjam, "dvoživke" so lahko problem. AMPAK, a so res vsi isti? A ni vaše posploševanje malo pretirano?
RobiK3a
# 13.05.2017 ob 14:52
Nič ne vem o zdravstveni reformi, a če ji zasebniki nasprotujejo potem je to dovolj velik razlog, da podpiram.
tracer
# 13.05.2017 ob 14:46
Kako jih skribi za naše zdravje... se opravičujem, mislil sem evre :)
miha01
# 13.05.2017 ob 15:30
Zakaj bi dali prednost javnemu zdravstvu, veste koliko denarja izpuhti v tej zmešnjavi, povem vam samo primer, da zasebnik nek medicinski preparat plača tudi do 5x manj kot pa javni zavod, po mojem bi morali javni zavodi konkurirati zasebnikom pa naj se pacient sam odloči kdo ga bo zdravil, konkurenca je vedno zdrava, razčistiti pa je potrebno zdravstveno košarico in kaj v njo spada.
lenuck
# 13.05.2017 ob 16:10
Joj, folk, ko bi vedli, kolk se v javnem sektorju razmetava z materjalom in denarjem, bi vam šlo na bruhanje in bi samo koncesionarje podprli. Koncesionar dobi svoj kos pogače, potem pa razpolaga s tistim in sam razporeja za stroške, ne more sredi meseca reč, mi je zmanjklalo za to in to, mora vse razporedit primerno.
xerces8
# 13.05.2017 ob 15:51
Taktobo, torej naj pacienti umirajo v čakalnih vrstah, zasebniki pa imajo prazne ambulante? Res dober načrt. Pacientom pa vmes prekipi in gredo v tujino (zasebnikom!), na račun ZZZS.
Res odličen načrt.
miha01
# 13.05.2017 ob 15:35
Ko berem te komentarje, vidim da smo še vedno globoko v socializmu.
Zoro27
# 13.05.2017 ob 14:52
Banda v belem, država jih je izobrazila, jim dala paciente, ki so jih zaradi "preveč dela" prenaročili popoldan, seveda ob plačilu. Zdaj jih je pa začelo skrbeti?
IndyBob
# 13.05.2017 ob 15:54
Sploh pa ta sistem samo še bolj vzpostavlja elitizem. Tisti, ki imajo denar, se bodo zdravili in šolali pri privatnikih, za vso ostalo rajo pa je razpadajoči javni sistem.
Če pa v 100% osnovno zdravljenje ali šolanje krije koncesija, pa se ga lahko udeležuje/uporablja vsak. Tako da taka socialistična reforma Milojke vodi v isto situacijo kot v SFRJ: za bogato elito/partijo zasebniki (takrat v tujini), za revno rajo pa javni sistem.
designprologo
# 13.05.2017 ob 15:28
Dober zasebnik bo po koncu trajanja koncesije šel popolnoma samoplačniško ali v tujino.
K njemu bodo posledično hodili samo še tisti z denarjem, ki bodo raje plačali boljše storitve z najboljšim materialom.
'Sociala' pa bo odbrzela nazaj v ZD-je, pardon TOZDe, s slabšim materialom in nemotivirano ali tujo (ne, to ne bodo Nemci ali Švicarji...) delovno silo, po kateri bodo s*ale glavne sestre z blagoslovom politično nastavljenih direktorjev. Kdor pozna koga iz ZD MB, CE, Ptuj (poznam ljudi) bo hitro vedel o čem govorim...
Pa še to, kar sem omenil n-krat tule gor...zdravnik, še posebej mladi, lahko gre mirno k našim severnim sosedom, kot moj znanec, ki ima poleg statusa 'Bergdoktorja', ob svojem avtu, 2-3x naše zdravniške plače, čistih 5600eur NETO!!!
Viva la SFRJ!
Tao3
# 13.05.2017 ob 15:05
O, če se pa zasebni zdravniki bunijo je pa zakon sigurno dober za javno zdravstvo in bolnike! Podpiram!

Konec tem dvoživkam in cuzanju javnega denarja in prenaročanju iz ene ambulante v drugo!
Bivši uporabnik
# 14.05.2017 ob 14:25
Naj sosedu crkne krava, pa četudi potem noben ne bo imel več mleka.

Komentatorji tu gor, zaslužite si ministrico Kolar, in vse ostale politike in tajkune, ki vam upravljajo z življenjem...
designprologo
# 13.05.2017 ob 16:06
Dokler ZD-ji in ZZZS ne bodo imeli KONKURENCE, bo zdravstvo takšno kot je!

Ga.Milojka in predpotopni Keber pa naj se raje vprašata, zakaj smo pacienti raje odšli h koncesionarjem in v samoplačniške ambulante, kot ostali po ZD-jih!
Alchemist
# 13.05.2017 ob 14:48
Privatno zdravstvo pomeni izgubo kontrole na obliko in vsebino porabe javnega denarja in je zato neizmerno dražje - kar se v naših stroških za zdravstvo jasno kaže. Če je zdravstvo centralizirano organizrano prek javnih zavodov je to tudi bolj sistematično, racionalno in učinkovito organizirano.

Od kadar smo naše zdravstvo delno privatizirali ( z uvajanjem koncesij) gre vse samo na slabše. Naj vsak presodi sam.

Če želijo zdravniki na trg, odlično...naj odprejo svoje d.o.o. je in naj delajo. Ne se obešat na javni denar.
Brahe
# 13.05.2017 ob 15:53
@21.12.2012, ja in če so podjetniki? kaj je tu problem? Če naredi bolje kot kdo drug pa če mi zavarovalnica časti, da ni treba samoplačniško... kaj je tu narobe? Saj če ne bo naredil dobro grem takoj drugam... če pa bo dober mu dam pa še za gajbo pira če treba. Če nimaš izbire je pa problem, tudi drugam ne moreš, če je javni dohtar za en drek. No, ljubljančani imajo vsaj izbiro, kje drugje je ni veliko...
adamus
# 13.05.2017 ob 15:00
#RobiK3a

zakaj pa?
gun
# 13.05.2017 ob 21:07
Nesramni zasluškarji na javnih sredstvih, povezave z dobavitelji, jahte v slo in cro pristaniščih, prenaročanje v zasebne ambulante iz javnih zdr. ustanov, dan ima 24 ur a oni jih delajo 30, pred očmi inšpekcij serijsko kršijo delovno pravno zakonodajo v interesu profita..........
mali_piscek
# 13.05.2017 ob 18:37
Strogo ločit zasebno od državnega, pa bo vse v redu. In zasebniki naj bodo brez koncesij. Naj služijo na trgu. Morda bodo potem ugotovili, da ni tako enostavno priti do denarja in da se je potrebno prilagoditi kupni moči.
Vojanov79
# 13.05.2017 ob 16:06
Zavist = ko človek raje verjame besedam politikov kot argumentom državljanov.

Zasebnik sam plača: opremo, prostore, delavce, se trudi za stranke (paciente), ne stavka in morda kar je najpomembneje lahko misli s svojo glavo, ker ni odvisen od države.

Javno zdravstvo: nastavljanje svojih ljudi,mobing, zdravniške stavke, preplačila medicinskih pripomočkov, kontrola delavcev zaradi odvisnosti od države, nestimuliranost, pacient je nebodi ga treba...

Glede nekaterih zavistnih komentatorjev pa: Lahko iztrgaš človeka z Balkana, a balkana iz človeka ne moreš nikoli!

Kdor je pripravjen na korenite spremembe in želi aktivno sodelovati je vabljen, da se pridruži drugim aktivnim državljanom v stranki ReSET
IndyBob
# 13.05.2017 ob 15:49
Ta reforma je (tako kot celotna vlada) teror javnega sektorja nad gospodarstvom in vsem kar je zasebno.
zziga+
# 13.05.2017 ob 15:35
Zasebniki opozarjajo tudi na korupcijo v javnih zavodih

Zakaj točno moram sam kot samoplačnik pri obračunu storitve izročiti še kartico zavarovanja, da jo sestra potegne čez mašino?

Zavarovanje ali plačilo, - samo to me kot uporabnika zanima! ... in dvoživke pri priči odpikat.
LjudjeSoOvce
# 13.05.2017 ob 15:30
Kateri zasebniki? Tisti, ki se po koncu kafetkanja v državni službi, obrnejo na petah in "Hopla! Zdaj smo pa privatniki!"? V istih prostorih, z isto opremo, z istim (podpornim) osebjem, itd. itd.. in začuda....brez čakalnih vrst!

In to se dopušča samo zato, ker nima nihče dovolj poguma, da bi udaril po mizi in jim pristrigel peruti. Kaj pa si morejo? NIČ. Država je tista, ki podeljuje koncesije in v kolikor se bodo preveč "puntali" pač ne bo koncesije. Bodo stavkali? Ja tudi prav - ampak zakon določa nabor obveznih del. Opuščanje le-teh ni le razlog za odpustitev, ampak tudi kaznivo dejanje. Torej -
krši predpise, ampak privatne koncesije pa tudi ne bo.
Sposobnega kadra, da nadomestijo trenutno prepotentno medicinsko osebje, je več kot dovolj.

Skratka - vrednost pogajalskih žetonov, ki jih imajo zdravniki: 0.
21.12.2012
# 22.05.2017 ob 07:07
Itak da ... 53% je v tem delu zasebništva ... in vemo, kakšno stanje je na tem področju. Čakanje enih in bohotenje drugih.
kristjan31
# 21.05.2017 ob 14:36
Kar se zobozdravnikov tiče, že dolgo časa obstaja metoda vsajanja celic in zob ti lahko zraste nov, vendar ga zobozdravniški lobiji blokirajo, ker imajo od materialov in dela velike dobičke...

Raje naprej služijo bajne dobičke na materialih in delu, blokirajo uvajanje vsajanja celic, da ti bi zrastel nov zob, ker je ta metoda DOSTI CENEJŠA! ( in trajna! ).
donnamiller
# 20.05.2017 ob 01:12
Tu vidim večinoma kup forumaških strokovnjakov, ki ne poznajo niti osnovnih pojmov: zasebnik-koncesionar, zasebnik brez koncesije ipd. Mlatenje prazne slame brez poznavanja dejstev. V glavah še čisti primitivni komunizem. Pa še izjave: "šolali so se z našim denarjem". Vsi se ali smo se šolali "z našim denarjem"! Ali potem vsi, ki se zaposlijo v privatnem sektorju, vračajo denar? Kot pravijo v angleščini: Common sense is not so common!
neviden
# 17.05.2017 ob 09:38
Čigavi pa so ti zdravniki - privatniki. Radi bi odirali ljudi , da bi se lahko vozili v mercedesih , jahtah. Še zadnje evre pobirajo ljudem. Je to humano , kaj so jih učili v šolah , univerzah. Takih ne rabimo , rajši umremo , kot pa , da se damo izkoriščat. Tudi SLO vlada bi se lahko zamislila kaj se dogaja in bi okrepila finančno javne zdravstvene zavode , da bi se imeli mali ljudje kam zateč preden umrejo. Naj dajo zaslužit zdravnikom v javnih zavodih , ki se bodo ukvarjali z nami , ne pa izkoriščevalcem privatnikom............................. Mladim , ki pa končajo študij in se izgovarjajo , da ne dobijo službe v Sloveniji in se kao odpravijo v tujino v službo , pa jim mora država zaračunat šolanje v trikratnem znesku , takih ne rabimo , lahko gredo , šolali so se z našim denarjem , denarjem vseh državljanov SLO.
Radio
# 13.05.2017 ob 23:31
Naj gredo na prosti trg? Kako če ta ne obstaja v zdravstvu. Najprej te država olupi za prispevke tako, da nimaš denarja za privatnika, potem pa naj bi šel k privatniku. S katerim denarjem pa? Naj mi država omogoči, da se zdravim kjer želim in mi povrne denar v znesku, ki ga prizna javnim zavodom. Potem bi lahko govorili o trgu. Ne pa, da me silijo, da grem k nemotiviranom vajencem v javne zavode. Toliko nepirmernega odnosa in strokovnih napak, kot jih tam doživiš v konkurenčnem okolju ne bi moglo biti, ker bi take ustanove propadle.
Sandalovina
# 13.05.2017 ob 18:24
Seveda, so proti. Vprašanje je zakaj? Odgovor mojega osebnega zdravnika na to vprašanje je bil, da ne želi nikogar nad sabo, da mu, kot koncesionarju, ni treba dežurati in da mu bolje "znese". Če temu dodamo, da mu pacientov sploh ni bilo treba poiskati, enostavno je na svojo zasebno prakso prenesel vse paciente iz ZD, stvari postanejo več kot jasne. Zobozdravstvene usluge so skoraj povsem v rokah zasebnikov. Če imaš zvezo in se prebiješ do javne zobozdravstvene ambulante, te naročijo 2x na leto. Med čakanjem ti zobje zgnijejo. To so naredili z javnim zobozdravstvom. Po enakem receptu privatizirajo javno zdravstvo.Radi

Javno zdravstvo mora biti popolnoma ločeno od zasebnega. Gospodje zdravniki in zobozdravniki,
izvolite na prosti trg. Dovolj je bilo sedenja na dveh stolih.
KovacevaKobila
# 13.05.2017 ob 16:17
"Menimo, da če bi se zakonodaja pripravljala, kot bi se morala, zato da se izboljša zdravstveni sistem, dostopnost storitev in skrajšajo čakalne dobe, bi morala biti zastavljena na celovit način," je pojasnila Moletova.

Ves čas iste klobase. Dostopnost storitev se, odkar zasebniki 'plemenitijo' javno zdravstvo, vztrajno slabša, čakalne dobe pa vztrajno daljšajo. To se počne načrtno - z namenom, da se paciente prisili k zasebnikom.

Ves čas se govori o prisesancih v javnem sektorju, hkrati pa se nepravično zanemarja impresivne dosežke falange zasebnih prisesancev, ki so praktično razsuli javno zdravstvo. Imamo na kupe frajerjev, ki v javni ambulanti vrtijo palce urco ali dve, nato pa odpeketajo v svoj privatni biznis ... hkrati pa od davkoplačevalcev vlečejo polno plačo. Potem so tu zasebniki, ki mastno služijo na račun absurdnega preplačevanja medicinske opreme. Da potuhnjene pri(h)vatizacije javne zdravstvene infrastrukture niti ne omenjam.

Spoštovani zasebniki: malce cinično je modrovati o 'konkurenčnosti', hkrati pa kot klop viseti na hrbtu davkoplačevalcev. Če vam kaj ni všeč, se odpravite na prosti trg. Razvežite (lasten) mošnjiček, opremite si (lastno) ambulanto ... in potem vam ne bo treba trpet 'nerazumnosti' in 'neupravičenih zahtev' zdravstvenega sistema.
superkeks
# 13.05.2017 ob 16:10
V Sloveniji smo imeli v preteklosti relativno slab sistem zdravstvenega varstva, ki so ga nato odgovorni pretvorili v relativno dober sistem varstva posrednikov materialov za zdravstvene storitve.

Zasebniki so v tem sistemu anomalija, ker gospod Z tam ne more "svetovati", katero vrsto sekretpapirja se bo kupilo.
buco15
# 13.05.2017 ob 15:25
Seveda so proti, ko lopovu pipco zapreš se bo valda prtožu! Kar se pa tiče tistih ki bi šli delat takoj po specializaciji v tujino, pa ni problema samo vse naj vrnejo kar smo vložili v njihovo izobraževanje
21.12.2012
# 13.05.2017 ob 15:48
Koncesionarji so podjetniki in pika.
Potem pa se dogaja, da lahko neupravičeno šparajo pri preiskavah, ker pač manj ostane njim, če je preiskava všteta v njihovo obravnavo...da so popoldne na dopustu ali bolniški, ker svoj program naredijo ob idealnejših urah ... zobozdravniki pa so itak posebna kategorija cuzanja ljudi ... ja žal gospod, čakali boste 2 leti, lahko pa začnema samoplačniko ... in to se dogovarjajo (če ne kar delajo) kar v obratovalnem času koncesije. Skratka idealen parket za novačenje strank samoplačnikov. Več ko imajo pacientov, bolje jim gre.
simnov
# 13.05.2017 ob 15:14
nič več ne bodo kradli javnih plomb za privat diinarčke
21.12.2012
# 13.05.2017 ob 17:09
Podjetnik kot statusna oblika ni samo po sebi nevarno, problem so apetiti in če sam vodiš finance ne reči, da trikrat ne obrneš vsakega evra. Za čim manj.
Lahko pa ukinemo vse javne zavode in imamo še samo koncesionarje.
Med koncesionarji konkurenca? Aha, ful je preveč zdravnikov pri nas.
Taktobo
# 13.05.2017 ob 15:00
Seveda da se daje prednost javnim zavodom, če pa tako storitve manj obremenjujejo blagajno. Na tak način se lahko zdravi več pacientov za manj denarja. Zasebniki pa s koncesijami samo črpajo in mastno služijo pri čemer pa paciente vzpodbujajo naj pridejo še samoplačniško, da ne bodo umrli preden bodo prišli skozi čakalne vrste.
Kazalo