ZDUS se zavzema, da bi bila tudi predsednica zveze Mateja Kožuh Novak imenovana v nadzorni svet Vzajemne. Foto: MMC RTV SLO
ZDUS se zavzema, da bi bila tudi predsednica zveze Mateja Kožuh Novak imenovana v nadzorni svet Vzajemne. Foto: MMC RTV SLO
Vzajemna pred skupščino

Kot pravi, Zveza društev upokojencev Slovenije tako predlaga svojo listo kandidatov za člane nadzornega sveta zavarovalnice, saj tistim, ki sta jih v sklicu skupščine navedla Agencija za zavarovalni nadzor in izredna uprava Vzajemne, ne zaupajo.

Za nove člane nadzornega sveta naj bi, kot je objavljeno v sklicu skupščine, za obdobje do izvolitve novih članov nadzornega sveta v skladu s predvideno novo zakonodajo, vendar največ za obdobje štiriletnega mandata, imenovali nekdanja ministra za zdravje Boruta Miklavčiča in Božidarja Voljča ter Jelko Mlakar in Tomaža Banovca.

"Ne oporekamo strokovnosti"
Na ZDUS-u pa se zavzemajo, da bi bili v nadzorni svet imenovani predsednica zveze Kožuh Novakova, podpredsednik zveze Mirko Miklavčič ter predstavnika sindikatov Marjan Urbanč in Andrej Zorko. Za skupno sodelovanje pri oblikovanju nadzornega sveta pa se še dogovarjajo s Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije. Končni predlog bodo zato sporočili naknadno.

Predsednica zveze Mateja Kožuh Novak zagotavlja, da kandidatom za člane nadzornega sveta, že predlaganim v sklicu skupščine, ne oporekajo strokovnosti, vendar pa so do njih "nezaupljivi". "Znova se je namreč izkazalo, da politika ne želi vključiti lastnikov Vzajemne v nadzor nad to zavarovalnico," je pojasnila.

Upokojenci že zbirajo pooblastila za glasovanje na skupščini Vzajemne
Pooblaščenci že zbirajo podpisana pooblastila za glasovanje na skupščini zdravstvene zavarovalnice Vzajemne, ki bo 26. julija v Ljubljani, pravi podpredsednik zveze Mirko Miklavčič. O tem so Vzajemno tudi že obvestili, saj jo je bilo treba obvestiti najkasneje 21 dni pred zasedanjem skupščine, tj. do vključno 5. julija.

Spomnil je, da so za izredno skupščino Vzajemne novembra lani, ki pa je bila potem preklicana, zbrali 23.000 pooblastil. Za tokratno zbiranje pooblastil pa so natisnili več kot 50.000 obrazcev, največji strošek pa bosta po njegovih besedah stroška za tisk in pošto. Vse ostalo delo bodo opravili prostovoljci, v akcijo pa se bo po njegovi oceni vključilo približno 3000 ljudi.

Vzajemna pred skupščino