Odbor za zdravstvo je podprl uporabo konoplje v medicinske namene. Foto: Pixabay
Odbor za zdravstvo je podprl uporabo konoplje v medicinske namene. Foto: Pixabay
false
Zdravniška stroka podpira uporabo konoplje v medicinske namene. Foto: BoBo

Sejo odbora za zdravstvo državnega zbora (DZ) so sklicali v stranki Združena levica (ZL), Violeta Tomič pa je v njihovem imenu opozorila, da so znanstveno potrjene pozitivne lastnosti konoplje pri številnih boleznih, med drugim pri raku, aidsu, multipli sklerozi, depresiji, glavkomu, epilepsiji itd. Kar polovica bolnikov z rakom namreč po mnenju poslancev ZL-ja uporablja konopljo, pri čemer so se prisiljeni zatekati na črni trg. Tako nimajo jasnih podatkov ne o sestavi ne o izdelavi pripravka, plačati morajo visoke cene, tvegajo pa tudi težave s policijo, je opozorila Tomičeva.

Poslanci so pobudo načeloma podprli in tako ministrstvu za zdravje naložili, naj premesti konopljo iz prve skupine prepovedanih drog, uredi zakonske podlage za zdravljenje z medicinsko konopljo in njeno pridelovanje.

Bojana Muršič iz SD-ja pa je ob tem dejala, da bi morali to zadevo urediti že pred leti, a gojenje in prodaja medicinske konoplje morata biti nadzorovana, je poudarila. Simon Zajc iz SMC-ja je dejal, da ga veseli, da zdravniška stroka stoji za takšno pobudo, saj bi šlo v nasprotnem primeru zgolj za politično odločitev. Vse skupaj po njegovem mnenju sicer ne sme dati signala, da je konoplja popolnoma neškodljiva.

Bojan Dobovšek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je opozoril, da se ne sme ustvariti občutek, da bi z urejanjem možnosti uporabe konoplje za zdravljenje mladi lažje dostopali do nje. Veselje nad premiki naprej je izrazil tudi poslanec DeSUS-a Tomaž Gantar, a obenem opozoril, da so relevantne študije šele v zadnjih dveh letih pokazale na koristi konoplje pri zdravljenju bolezni. Šele v prihodnje se bo verjetno raziskalo, za katere bolezni vse se lahko uporablja konoplja, je sklenil.

Zavajanja o vsesplošni zdravilnosti konoplje
Predpisovanje konoplje na recept določenim bolnikom je podprla tudi delovna skupina pri Zdravniški zbornici Slovenije, a mora stroka prej določiti indikacije in kontraindikacije zdravljenja z medicinsko konopljo. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je med razpravo potrdila, da bodo na ministrstvu upoštevali predloge medicinske stroke in medicinsko konopljo uvrstili v drugo skupino prepovedanih drog.

Hkrati je Pirnatova opozorila na številna zavajanja v javnosti o splošni zdravilnosti konoplje, kar lahko privede do tega, da bolniki opustijo terapijo, ki jim jo predpiše zdravnik, in uporabljajo izključno konopljo, kupljeno na črnem trgu. Takšno početje je izredno tvegano, je izpostavila. Družinska zdravnica Danica Rotar Pavlič pa je dodala, da zdravniki premalo poznajo konopljo v namene zdravljenja, zato bodo kmalu organizirali izobraževalne dneve prav v ta namen.