kartico zdravstvenega zavarovanja lahko naročite tudi rpeko spletne strani ZZZS-ja. Foto: MMC RTV SLO
kartico zdravstvenega zavarovanja lahko naročite tudi rpeko spletne strani ZZZS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Med počitnicami se je dobro zavarovati

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja velja za države članice Unije, Evropskega gospodarskega prostora, Švico, Hrvaško in Makedonijo, za Bosno in Hercegovino ter Srbijo pa je potrebno pred odhodom naročiti konvencijsko potrdilo.

Kmalu s kartico tudi v Srbijo in Črno goro
Sicer pa bo v kratkem uveljavljen tudi sporazum s Srbijo, ki bo zavarovancem omogočil uporabo evropske zdravstvene kartice tudi v tej državi, prav zdaj pa ZZZS sklepa tudi sporazum s Črno goro.

Za vse preostale države sveta ZZZS priporoča sklenitev prostovoljnega zavarovanja, ker Slovenija z njimi nima sklenjenih sporazumov in tam evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne velja.

Zavarovanje uredite najmanj štiri dni pred odhodom
Sicer pa je naročanje kartic mogoče izvesti po medmrežju; SMS-sporočil in osebno na območnih enotah ZZZS-ja. Plačljivo je le v primeru naročanja preko poslanega SMS-sporočila, ki ga uporabnik plača po veljavnem ceniku svojega mobilnega operaterja.

Vodja oddelka za mednarodno zdravstveno zavarovanje Eva Godina je pojasnila, da si morajo zavarovanci zavarovanje urediti vsaj štiri dni pred odhodom v tujino. "Če kdo pozabi na ureditev zavarovanja, pa lahko na območni enoti takoj dobi certifikat kot nadomestilo za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja," je dodala.

Med počitnicami se je dobro zavarovati