Z nepitno vodo se na Onkološkem inštitutu spopadajo skorajda že od vselitve. Foto: MMC RTV SLO
Z nepitno vodo se na Onkološkem inštitutu spopadajo skorajda že od vselitve. Foto: MMC RTV SLO
Na onkologiji spet legionela

Na Onkološkem inštitutu so že začeli izvajati varnostne ukrepe, namestili so filtre na pipe in začeli ugotavljati vzroke za pojav legionele. Kot navajajo, prvi podatki kažejo prevelika nihanja v temperaturi vode v obeh stavbah. Ta nihanja temperature so se pojavila v začetku maja. Vzrok za pojav legionele v objektu teleradioterapije bi lahko bila prenizka temperatura vode, pojasnjujejo na inštitutu, kjer bodo rezultate zadnjih analiz dobili predvidoma naslednji teden.

Onkološki inštitut se s pojavi legionele bojuje že več let. Kmalu po vselitvi v novo stavbo oktobra 2007 so morali uvesti številne ukrepe proti legioneli, med drugim tudi klorne in toplotne šoke. S temi so poškodovali kovinske cevi v novi stavbi, zaradi česar sta se v vodo začela izločati cink in železo.

Vodovod bo saniral SCT
Težava z vodovodnim omrežjem na inštitutu še danes ni sanirana, minister za zdravje Dorjan Marušič se že od prevzema mandata s predstavniki izvajalcev, podjetja SCT, pogaja o možni rešitvi. Konec aprila sta se prvi mož SCT-ja Ivan Zidar in Marušič le dogovorila, da bo vodovodno omrežje saniralo gradbeno podjetje.

Na onkologiji spet legionela