Bakterija, ki se pojavlja v vodi in povzroča pljučnico, ogroža zdravje zlasti manj odpornih, zato je za bolnike z rakavimi obolenji še toliko nevarnejša. Foto: MMC RTV SLO
Bakterija, ki se pojavlja v vodi in povzroča pljučnico, ogroža zdravje zlasti manj odpornih, zato je za bolnike z rakavimi obolenji še toliko nevarnejša. Foto: MMC RTV SLO
Na onkologiji spet legionela

Ob zadnjem pregledu vodovodnega omrežja onkološkega inštituta, ki ga je Inštitut za varovanje zdravja opravil po odvzemu vzorcev 24. septembra, so bile ugotovljene povišane vrednosti v stavbah D, E in H.

Inštitut je takoj začel izvajati ukrepe po terminskem načrtu, ki med drugim vključuje nameščanje filtrov na pipah in prhah za zagotovitev varnosti bolnikov, zaposlenih in obiskovalcev, začeli so s pregrevanjem vode in s pripravami na toplotni šok. Zagotavljajo, da je za varnost poskrbljeno, strokovni direktor Janez Žgajnar pa je pojasnil, da je vsem zagotovljen dostop do vode na mestih, kjer filtri zagotavljajo neoporečno vodo brez navzočnosti bakterije.

Zdaj usmerili v ugotavljanje vzrokov za pojav povišanih vrednosti, pravi Žgajnar in poudarja, da bitka z legionelo nikoli ni dobljena enkrat za vselej, ampak bodo vselej potrebni nadzor, sprotne meritve in prilagajanje na razmere.

Ministrica je že seznanjena
S ponovnim pojavom legionele je seznanjena tudi ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič. Inštitut za varovanje zdravja in zdravstveni inšpektorat že delujeta, je poudarila. "To je stvar rednega vzdrževanja. Tudi to se zgodi. Vzdrževanje mora biti jasno in stalno, prav tako kontrole. Legionela se namreč pojavlja prav v odvisnosti od tega, kako se stvari vzdržujejo," je dejala ministrica.

OI se z legionelo še skoraj redno ukvarja
Z legionelo so se na onkologiji ukvarjali že marca 2007, ko se je bakterija, sicer v nizkih koncentracijah, razširila na vse stavbe inštituta. Za rakave bolnike je legionela zaradi slabšega imunskega sistema še posebej nevarna.

Na Onkološkem inštiruru so imeli s to nevarno bakterijo žal že večkrat težave:
- Legionela še domuje na onkologiji (februar 2007)
- Legionela že na celotnem inštitutu (marec 2007)
- Legionela ven, bolniki noter (marec 2007)

Na onkologiji spet legionela