Stavka traja že šest tednov. Foto: BoBo
Stavka traja že šest tednov. Foto: BoBo

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) opozarja, da zaradi zdravniške stavke ne deluje ambulanta za voznike na URI Soča, ki je edina ambulanta v Sloveniji, kjer opravljajo obvezna testiranja, ki jih mora opraviti vsak invalid pred podaljšanjem vozniškega dovoljenja, sicer tega ne more pridobiti, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Sorodna novica Celjski stavkovni odbor Fidesa: "Ministrica za zdravje naj odstopi in naj si ne dela sramote"

Zaradi nedostopnega javnega potniškega prometa veliko invalidov uporablja svoje lastno vozilo, da so lahko kos vsakodnevnim migracijam in lahko zadovoljijo potrebe po mobilnosti. Če ti invalidi ne morejo podaljšati vozniških dovoljenj, ker v ambulanti za voznike ne morejo opraviti predhodnega testiranja, pa so primorani ostati doma in ne morejo opravljati vsakodnevnih življenjskih dejavnosti, kot je obisk trgovine ali zdravnika, delo v službi in podobno, opozarja NSIOS.

V NSIOS-u se združuje 24 invalidskih organizacij, ki povezujejo več kot 210 lokalnih društev. Vključene invalidske organizacije zastopajo interese več kot 115.000 slovenskih invalidov, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Težave v domovih za ostarele

Zdravniška stavka vpliva tudi na stanovalce v domovih za starejše in njihove svojce, ki stežka pridobijo informacije o zdravju svojih bližnjih, poroča Radio Slovenija.

Posamezni zdravniki ne izdajajo zdravniških potrdil, ki jih potrebujejo za oddajo vlog oziroma uveljavitev pravice do dodatka za pomoč in postrežbo. Skupnost socialnih zavodov Slovenije zato ministrstvo za zdravje in zdravstvene zavode, ki so odgovorni za organizacijo zdravniške službe v domovih, poziva, naj zagotovijo, da stavka ne bo še bolj prizadela starejših, ki so ranljiva skupina.

Denis Sahernik. Foto: BoBo
Denis Sahernik. Foto: BoBo

Zdravnik bi moral biti v domu s povprečno 200 stanovalci po zakonu prisoten štirikrat tedensko oziroma približno 25 ur. Že doslej se je pogosto dogajalo, da je bil zaradi pomanjkanja zdravnikov prisoten le enkrat tedensko. Problem se v času stavke še zaostruje, starejšim je tako kršena temeljna pravica zdravljenja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, svojci pa ne pridejo do informacij zdravnika, pravi Denis Sahernik iz Skupnosti socialnih zavodov. Pravi, da se svojci nad zaposlenimi vse pogosteje besedno znašajo, "predvsem zaradi strahu, ker ne vedo, kaj se z njihovimi svojci dogaja, in svojo frustracijo znašajo na zaposlene, ki pa niso nič krivi za to".

Poleg tega zdravniki pogosto tudi ne izdajajo dokumentacije o zdravstvenem stanju svojca. "Po zakonu je tako, da lahko to vlogo za dodatek za pomoč in postrežbo izpolni osebni zdravnik, lahko pa tudi svojci sami. Ampak za to potrebujejo to dokumentacijo. Če te dokumentacije nimajo, pomeni, da se celoten postopek zavleče. To pa pomeni, da za te storitve mesec ali več ne dobijo plačila."

Žal domovi svojcem pri teh težavah ne morejo pomagati, saj sta organizacija in izvajanje zdravniške oskrbe v domovih v pristojnosti zdravstvenih zavodov.

"Ministrstvo za zdravje pozivamo, naj preprečijo, da bi zaradi stavkovnih dejavnosti prišlo še do dodatnega poslabšanja razmer v domovih. V domovih imajo namreč zvezane roke, zdravniki niso zaposleni pri njih in domovi niso njihov delodajalec," je sklenil Sahernik.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je stavko do preklica po enodnevni opozorilni stavki začel 15. januarja.