Posnetek z enega od petkovih protestov. Foto: BoBo
Posnetek z enega od petkovih protestov. Foto: BoBo

Vlada je sprejela nekatere spremembe odlokov, ki urejajo zbiranje in druženje.

Na javnih prireditvah morajo v notranjosti udeleženci nositi maske, velja pogoj preboleli, cepljeni, testirani, ni pa omejeno število oseb oz. ni predpisana določena razdalja med njimi.

Ko gre za organizirano zbiranje in shode na prostem, pa se ti ločijo glede na to, ali se na njih zbere do sto oseb ali več. V prvem primeru maske niso potrebne, tudi ni potrebno izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni, testirani. Je pa treba zagotavljati 10 kvadratnih metrov na eno osebo in ob tem ves čas vzdrževati razdaljo 1,5 metra. Ko gre za organizirane shode in zbiranje nad sto ljudi, maske prav tako niso obvezne, razdalja ni predpisana, potrebno pa je izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni, testirani, je na novinarski konferenci glede covida-19 pojasnila Maja Bratuša.

PCT bo pogoj za udeležbo na shodih, prireditvah z več kot 100 udeleženci

V sporočilu po seji vlade je sicer zapisano, da s spremembo odlok za organizirane javne prireditve in javne shode v zaprtih prostorih ne predpisuje več obveznega nošenja mask, saj je ta obveznost določena že v odloku o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe. V tem odloku pa ostaja priporočilo, da mora organizator oziroma udeleženci pri zbiranju ljudi upoštevati vsa higienska navodila oziroma priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Za preostala zbiranja, ki jih ni treba prijaviti, pa ostaja v veljavi omejitev na 50 ljudi, je dejala Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco.

Zahod države ostaja oranžen, vzhod je zelen

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je predstavil še eno novost, in sicer za govornike, ki v zaprtih prostorih opravljajo govorniško dejavnost. Če bodo vsi preostali od govornika oddaljeni najmanj dva metra, hkrati pa v teh prostorih velja pogoj preboleli, cepljeni, testirani, potem za govornika uporaba maske ni obvezna.

Vlada je sicer podaljšala omejitve, ki veljajo pri ponujanju in prodajanju blaga in storitev, pri izvajanju športnih programov, pri ponujanju kulturnih storitev, pri kolektivnem uresničevanju verske svobode, pri izvajanju javnega prevoza potnikov in obveznost glede namestitve razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, še izhaja iz sporočila po seji vlade.

V Slovenijo odslej tudi po cepljenju s cepivi različnih proizvajalcev

Vlada je nadalje znova nekoliko spremenila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zamejevanja pandemije covida-19 in omogočila vstop brez obvezne karantene tudi tistim osebam, ki so bile cepljene proti covidu-19 z dvema odmerkoma različnih proizvajalcev cepiv.

Na zeleni seznam držav sta izmed članic EU-ja oz. schengenskega območja po novem dodani Islandija in Madžarska, določena sprememba je pri Nemčiji. Izmed tretjih držav pa so se na zeleni seznam uvrstile nekatere administrativne enote Kitajske, Libanon in ZDA.

Na oranžnem seznamu držav so spremembe pri Italiji in Nemčiji, pri tretjih državah pa ni sprememb. Sprememb tudi ni na rdečem seznamu članic EU-ja oz. schengenskega območja. Z rdečega seznama tretjih držav sta brisani Jordanija, Sveta Lucija, dodani pa so Sveti Krištof in Nevis, Uganda in Zelenortski otoki. Oman pa se je z rdečih preselil med temnordeče države.

Preostale določbe odloka ostajajo nespremenjene. Spremembe odloka bodo začele veljati v soboto, veljale pa bodo do vključno 4. julija, torej do naslednje nedelje, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.