Tisti, ki so ob vstopu v državo napoteni v karanteno, pa lahko to znova prekinejo po petih dneh s predložitvijo negativnega izvida testa na novi koronavirus.

Foto: Radio Koper/Lea Širok
Foto: Radio Koper/Lea Širok

Za organizirane javne prireditve in javne shode ob največjem dovoljenem številu udeležencev še naprej veljajo omejitve glede na velikost prostora. Tako v zaprtih prostorih kot na prostem je lahko en udeleženec na deset kvadratnih metrov oziroma izjemoma več, če so to člani istega gospodinjstva. V zaprtih prostorih je še naprej obvezna uporaba zaščitnih mask, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti povsod najmanj 1,5 metra.

Vlada je ta teden odločila še o nekaterih sprostitvah ukrepov. Od petka so tako dovoljene kulturne prireditve v zaprtih javnih prostorih in na prostem. Organizatorji morajo zagotoviti sedišča, obiskovalce pa lahko sprejmejo do polovične zasedenosti sedišč. Udeležba je dopustna ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19.

Spremembe so od petka tudi pri verskih obredih. Kot so za STA pojasnili v Slovenski škofovski konferenci, je glede na pojasnila, ki so jih dobili, število udeležencev pri verskem obredu zunaj omejeno na 50 posameznikov oziroma 50 družin. V cerkvah pa te omejitve ni, pač pa veljata omejitvi en posameznik ali družina na deset kvadratnih metrov ob hkratnem pogoju 50-odstotne zasedenosti sedišč – torej mora biti vsaka druga klop prazna.

V večjih cerkvah to pomeni, da je lahko pri obredu tudi več kot 50 ljudi, so pojasnili. V manjših cerkvah, kjer bi ta dva pogoja sicer pomenila, da je lahko v cerkvi manj kot 50 ljudi, pa bo še vedno mogoče, da jih je 50, če je mogoče vzdrževati 1,5 metra razdalje med posamezniki ali družinami.

Z današnjim dnem se ponovno uvaja možnost predčasne prekinitve karantene na domu. Če se oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno, na novi koronavirus testira s PCR-testom in je izvid testa negativen, lahko prekine karanteno. Vendar pa testiranje lahko opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno.