Borova starša sta v letu dni pričakovala razplet zgodbe, vendar ni tako. Foto: MMC RTV SLO
Borova starša sta v letu dni pričakovala razplet zgodbe, vendar ni tako. Foto: MMC RTV SLO
Nekrepovi po enem letu še vedno razočarani nad državo
Primer Nekrep: v letu dni brez sprememb

Sram me je in žal mi je, da sem v tem trenutku v Sloveniji zdravnik, je o primeru Nekrep dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Janez Remškar.

Po njegovih besedah gre Evropa v takšnih primerih po popolnoma drugačni poti kot Slovenija: sporoča, analizira, se na tem uči. Tega pri nas ni, je zatrdil in spomnil, da je bil januarja, ko je interveniral v primeru in opozoril, da se preveč odlaša s končevanjem, označen kot sramota za slovensko zdravstvo.

ODZIV BORUTA MIKLAVČIČA
Minister za zdravje Borut Miklavčič je ob obletnici smrti Bora Nekrepa napovedal razširitev oddelka za pediatrijo v mariborski bolnišnici.


"V tem času se ni zgodilo nič"
Kritični so seveda tudi svojci umrlega Bora Nekrepa. "V tem času se ni zgodilo nič, zdravnika naprej nemoteno opravljata svoje delo," je povedal odvetnik staršev marca lani umrlega fanta, Andrej Pitako.

Kot je znano, je drugostopenjsko sodišče zdravnici 12-letnega Bora Nekrepa, Zlatki Kanič, julija izreklo strožjo kazen, in sicer odvzem licence za štiri mesece in trimesečno dopolnilno izobraževanje, asistentu Robertu Pogorevcu pa opomin in enomesečno izobraževanje. Drugostopenjsko razsodišče je tako izreklo nekoliko strožjo kazen za Kaničevo in blažjo za Pogorevca kot prvostopenjsko, ki je Kaničevi za dva meseca odvzelo licenco, Pogorevcu pa izreklo javni opomin.

Vendar se v enem letu po besedah odvetnika družine Nekrep ni zgodilo nič, "ne organizacijsko-pravno, delovno-pravno ali strokovno". Po njegovih besedah zdravnika nista opravila niti izobraževanja in nista ostala bez licence, temveč nemoteno naprej opravljata svoje delo. "Nič od ukrepov drugostopenjskega sodišča, ki je poostrilo kazen, se ni izvršilo, saj sta oba odvetnika vpletenih ugovarjala," je pojasnil Pitako in dodal, da je Zdravniška zbornica RS zavzela "stališče, da se ti sklepi, ki so sicer po njihovem internem pravilniku dokončni, ne bodo izvrševali".

Neizvrševanje sklepov je protipravno
Po odvetnikovem mnenju je to pratipravno, na kar so v pismu opozorili tudi Zdravniško zbornico RS-a. "Na zbornici imajo pravnike z diplomami in poznajo teorijo, zato se mi zdi nenavadno, da tega znanja ne uporabijo oziroma si sklepe tolmačijo po svoje. Ljudje, ki so bili kaznovani, celo predavajo na Medicinski fakulteti v Mariboru in to ravno tista poglavja, pri katerih so v primeru zdravljenja Bora Nakrepa zatajili," je bil kritičen Pitako.

Po njegovih besedah je preiskovalni postopek na sklepni stopnji, na zahtevo obrambe pa bo preiskovalni sodnik zaslišal še dodatne izvedence iz medicinske stroke. Pitako je še dodal, da naj bi se po njegovih informacijah na priče v postopku, zaposlene v UKC-ju Maribor, "celo izvrševal pritisk, da ne bi očrnili delodajalca".

Starša želita javnost opozoriti na nepravilnosti
Novinarske konference ob obletnici predstavitve primera smrti Bora Nekrepa slovenski javnosti se starša umrlega 12-letnika zaradi prizadetosti nista udeležila, prek odvetnika pa sta sporočila, da sta v enem letu pričakovala rešitve, rezultat, vendar pa ni tako. Po besedah njunega odvetnika ju žalosti, da "jih nekateri obravnavajo kot zagrenjena škodljivca, ki želita raniti druge". Starša želita javnosti le sporočiti oz. jo opozoriti na nepravilnosti, ki so se zgodile in jih je ugotovilo tudi sodišče.

Kot je znano, je 12-letni Bor Nekrep marca lani umrl zaradi previsoke ravni amonijaka v krvi, potem ko ni prejel ustrezne zdravniške pomoči.

Nekrepovi po enem letu še vedno razočarani nad državo
Primer Nekrep: v letu dni brez sprememb